Τοπικά

Μπαράζ προκηρύξεων για αγροτικές επενδύσεις

«Ποδαρικό» με μπαράζ προκηρύξεων, προϋπολογισμού άνω των 180 εκατ. ευρώ, για την επιδότηση αγροτικών επενδύσεων έκανε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για τη Δράση 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων», τη Δράση 2 του Μέτρου 16 «Συνεργασία» και το Πρόγραμμα Γεωργικών Συμβουλών.

Η αρχή θα γίνει με τη Δράση 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων», ύψους 40 εκατ. ευρώ, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, καθώς στην εκπνοή του χρόνου ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, εξέδωσε την πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων από αύριο Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.
Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ ή Β’ βαθμού (δήμοι ή περιφέρειες), οι οποίες έχουν την ευθύνη, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για τον σχεδιασμό και την κατάρτιση του προγράμματος των εγγειοβελτιωτικών έργων.
Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν έργα με προϋπολογισμός έως 2,2 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν σε βελτίωση ή αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ταμίευση χειμερινών απορροών (λιμνοδεξαμενές), βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών, χρήση ανακυκλωμένου νερού στις αρδεύσεις και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων σε ανακοίνωση δικτύου από γεωτρήσεις.
Με τα έργα που θα επιδοτηθούν επιτυγχάνονται η μείωση των απωλειών και η εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας, η χρήση εναλλακτικών πηγών νερού, η συγκράτηση των χειμερινών απορροών και η διάθεση αυτών κατά τους θερινούς μήνες, η αντιμετώπιση προβλημάτων υφαλμύρυνσης και η αποκατάσταση προβληματικών υπόγειων υδάτινων συστημάτων, η καλύτερη διαχείριση της απόληψης του νερού και η μείωση των πιέσεων από τη γεωργία τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά υδατικά σώματα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η αποδοτικότητα της χρήσης του αρδευτικού νερού και κατ’ επέκταση βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας.
Η αίτηση στήριξης υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης – ΟΠΣΑΑ (www.opsaa.gr/RDIIS), συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο ΟΠΣΑΑ είναι η 10η Ιανουαρίου και η ημερομηνία λήξης είναι η 6η Μαΐου.

Συνεργασία
Παράλληλα, από τις 18 Ιανουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων που αφορούν στη Δράση 2 των Υπομέτρων 16.1 -16.2 «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου των συνεργασιών με σκοπό την προώθηση δράσεων οι οποίες επιδεικνύουν σεβασμό για την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» στο πλαίσιο του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στα 62 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση μιας επιχειρησιακής ομάδας αφορά στο 100%, εκτός από την περίπτωση των δαπανών που σχετίζονται με παραγωγική επένδυση του Μέτρου 4 (Υπομέτρα 4.1 και 4.2.1). Στην περίπτωση αυτή, η ένταση ενίσχυσης διαμορφώνεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στα Υπομέτρα 4.1 «Στήριξη για επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και 4.2.1 «Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος Ι», προσαυξημένη κατά 20%, υπό τον όρο ότι το ανώτατο ποσοστό χρηματοδότησης δεν υπερβαίνει το 90%.
Η χρηματοδότηση δίνει την ευκαιρία στις επιχειρησιακές ομάδες για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν ενδεικτικά την εφαρμογή νέων, καινοτόμων διεργασιών στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στον τομέα των τροφίμων, όπως επίσης και για την αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Οι δράσεις που θα αναληφθούν εμπίπτουν απαραίτητα στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στη συνέχεια μπορεί να εμπίπτουν και στον τομέα των τροφίμων.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης για τη Δράση 2 του Μέτρου 16 έχουν μόνο οι δικαιούχοι της Δράσης 1. Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης για τη Δράση 2 θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (http://www.ependyseis.gr), από την Τρίτη 18 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 18 Μαρτίου, για όσους έχουν ήδη ενταχθεί στη Δράση 1.
Όσες επιχειρησιακές ομάδες είναι σε διαδικασία ένταξης στη Δράση 1, η υποβολή των αιτήσεων στήριξης θα ξεκινά την επομένη της ημερομηνίας της απόφασης ένταξης στη Δράση 1 και μέχρι δύο μήνες.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή που αναρτώνται στο ΠΣΚΕ πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης μέχρι και την ημερομηνία οριστικοποίησης της αίτησης στήριξης στο ΠΣΚΕ.

Γεωργικές συμβουλές
Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να εκδοθεί και η πρόσκληση για το Πρόγραμμα Γεωργικών Συμβουλών, ύψους 80 εκατ. ευρώ, μετά τη δημοσιοποίηση του Μητρώου Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών (ΦΠΓΣ) από τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα.
Παράλληλα με τη δημοσιοποίηση του Μητρώου Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του Συστήματος AKIS, το οποίο προβλέπεται ως προαπαιτούμενο από τη νέα ΚΑΠ και συνδέει την έρευνα, την καινοτομία, την κατάρτιση και εκπαίδευση και το σύστημα Γεωργικών Συμβουλών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ – Δήμητρα: Συνολικά 98 νομικά πρόσωπα και 14 ατομικές επιχειρήσεις πιστοποιήθηκαν και εγγράφονται στο Μητρώο Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών (ΦΠΓΣ) του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης του 2ου κύκλου αιτήσεων των ενδιαφερομένων που υποβλήθηκαν έως 10.11.2021.
Η πιστοποίηση είναι αορίστου διάρκειας, τηρουμένων των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σχετική απόφαση.
Η γεωγραφική κατανομή των πιστοποιημένων ΦΠΓΣ, ανά περιφέρειά, βάσει της έδρας τους, εμφανίζεται στον ακόλουθο πίνακα.
Διευκρινίζεται ότι οι πιστοποιημένοι ΦΠΓΣ μπορεί να διαθέτουν και δευτερεύουσες εγκαταστάσεις, οι οποίες αποτυπώνονται στο Μητρώο.
Από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος www.agroadvisors.elgo.gr προκύπτει ότι 466 πιστοποιημένοι και εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του ΕΛΓΟ – Δήμητρα γεωργικοί σύμβουλοι διαφόρων ειδικοτήτων, η πλειονότητα των οποίων είναι γεωπόνοι ΠΕ και τεχνολόγοι γεωπονίας, απασχολούνται με πλήρη απασχόληση ή συμμετέχουν στους 112 ΦΠΓΣ.
Το Πρόγραμμα Γεωργικών Συμβουλών, το οποίο θα προκηρυχθεί μέσα στον μήνα, αφορά στη δωρεάν παροχή συμβουλών στους αγρότες από πιστοποιημένους γεωπόνους με ανώτατο ποσό τα 1.500 ευρώ ανά συμβουλή και πλήρη στήριξη των επιλέξιμων δαπανών.
Το μέτρο θα δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς όλης της χώρας να έχουν εύκολη και κυρίως δωρεάν πρόσβαση σε εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευσης ή επιχείρησης, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι ίδιοι. Με βάση τον προϋπολογισμό του μέτρου (80 εκατ. ευρώ) εκτιμάται ότι θα δοθούν 120.000 δωρεάν συμβουλές, με μέγιστο αριθμό τις 3 ανά αγρότη, κάτι που σημαίνει ότι θα επωφεληθούν περίπου 40.000 δικαιούχοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το