Πολιτισμός

Μουσικοί σε πλήρη αρμονία με τη φύση – Στα μέσα Ιουλίου το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου με “ψυχή” τη Ζωή Σαμσαρέλου

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο θα βρεθούν φέτος στη Ζαγορά και τον Κισσό, όπου από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 4 Αυγούστου 2019, θα πραγματοποιηθεί το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου. Με φόντο τα πανέμορφα τοπία που κυριαρχούν στο βουνό των Κενταύρων, σε λίγες εβδομάδες τα δύο χωριά θα πλημμυρίσουν από ήχους κλασικής μουσικής.
Πίσω από τον επιτυχημένο θεσμό, που διοργανώνεται ανελλιπώς από το 2000 και ενώνει αρμονικά τη φύση με τη μουσική, βρίσκεται μία γυναίκα που έφερε τον τόπο καταγωγής της στο προσκήνιο. Ο λόγος για την κ. Ζωή Σαμσαρέλου, που έχει ρίζες από τη Ζαγορά. Είναι καθηγήτρια πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πηλίου (την τελευταία πενταετία ασκεί τα καθήκοντά της μαζί με τον γιο της, τον βιολοντσελίστα Δημήτρη Καραγιαννακίδη, ο οποίος ζει μόνιμα στο εξωτερικό και κάνει το μάστερ του στο Münster της Γερμανίας).

Η Πηλιορείτισσα μουσικός είναι παθιασμένη με τη μουσική και κάθε χρόνο δίνει τον καλύτερό της εαυτό, ώστε να πετυχαίνει το υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που επιθυμεί. «Ετούτη τη φορά κάναμε ένα μεγάλο «άνοιγμα» και καλέσαμε δύο καθηγητές από το εξωτερικό, οι οποίοι απολαμβάνουν διεθνή αναγνώριση. Ο λόγος για τη Lena Neudauer, η οποία στα νιάτα της θεωρήθηκε παιδί-θαύμα και τώρα διδάσκει βιολί στην Ακαδημία του Μονάχου, αλλά και τον Laurent Camatte, καθηγητή στη βιόλα στο Conservatoire de Paris. Επιπλέον θα έρθει ο Βύρωνας Φιδετζής, γνωστός μαέστρος με μεγάλη σταδιοδρομία. Θα μας κάνει μία διάλεξη για τα έργα για βιολοντσέλο που έχουν γράψει Έλληνες συνθέτες και μ’ αυτή την ευκαιρία θα δοθεί μία μικρή συναυλία για έγχορδα και για πιάνο», σημείωσε η κ. Σαμσαρέλου, η οποία φέτος την άνοιξη είδε την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να κάνει ένα τριήμερο αφιέρωμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου. «Ήταν σημαντικό και πήγε πολύ καλά. Αποτέλεσε αναγνώριση για εμάς, ιδιαίτερα για το Φεστιβάλ Βιολοντσέλου που κάνουμε παράλληλα τα τελευταία χρόνια και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα», είπε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μία σπουδαία δωρεά που έγινε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: «Χάρη στη χορηγία του Ιδρύματος τον περασμένο Απρίλιο, αποκτήσαμε ένα καινούριο πιάνο Yamaha με ουρά και βάθρο. Αυτό μας λύνει τα χέρια, γιατί μπορούμε πλέον να κάνουμε πιο ποιοτικές συναυλίες, να καλούμε κόσμο και του χρόνου θα επεκτείνουμε το Φεστιβάλ».
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εφαρμόζονται, αποτελούν μεγάλη ευκαιρία, με την κ. Σαμσαρέλου να επισημαίνει: «Δίνουμε την ευκαιρία σε Έλληνες νέους μουσικούς, οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, να κάνουν μία επαφή με αυτούς τους καλλιτέχνες, είτε να πάρουν ένα μάθημα σε ανώτερο επίπεδο από ανθρώπους που κουβαλούν σημαντική καριέρα. Έτσι φέτος στο 6ο Φεστιβάλ Βιολοντσέλου θα έχουμε κοντά μας τον Άγγελο Λιακάκη, τον Βασίλη Σαΐτη, τον Θεμιστοκλή Βαγενά που είναι από τον Βόλο, τον Γερμανό Ulrich Voss που διδάσκει στο Βερολίνο κι έρχεται ανελλιπώς από το 2011, αλλά και τον Matias de Oliveira Pinto».

Με βάση τα παραπάνω, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στο Ανατολικό Πήλιο δίνουν το «παρών» μουσικοί-μαθητές από πολλές χώρες του εξωτερικού. «Το Πήλιο είναι σταθερά τόπος συνάντησης μουσικών απ’ όλον τον κόσμο. Έχουμε ανταπόκριση και ο θεσμός όχι απλά δεν φθίνει, αλλά με το πέρασμα του χρόνου εδραιώθηκε και κάθε χρόνο γινόμαστε καλύτεροι. Έρχονται για παράδειγμα από ΗΠΑ, Γερμανία, Τουρκία, Δανία, μέχρι και από Ταϊβάν. Επίσης, λόγω του ότι ο Matias de Oliveira Pinto, τον οποίον θυμίζω πως διάλεξε ο Herbert von Karajan στα 18 χρόνια του στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου και είναι μισός Βραζιλιάνος-μισός Γερμανός, έχουμε κόσμο και από Λατινική Αμερική», σημείωσε η Ζωή Σαμσαρέλου, η οποία στη συνέχεια του λόγου της εξήρε τη συμπαράσταση φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου), αλλά και της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.
Κλείνοντας δε, αποκάλυψε τη συμμετοχή του Διεθνούς Φεστιβάλ Πηλίου στο δίκτυο φεστιβάλ κλασικής μουσικής «Εuphonia»: «Μας βρήκαν μέσω διαδικτύου και θεώρησαν ότι έχουμε τους ίδιους στόχους. Είμαστε ένα από τα δώδεκα ιδρυτικά μέλη. Επίσης θα συνεργαστούμε με το Festival des Forêts και δεν αποκλείεται να μας επισκεφθεί ο διευθυντής του, Bruno Ory-Lavollée, μία σημαντική προσωπικότητα της Γαλλίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το