Αθλητισμός

Εμμένουν στις εγγυήσεις οι ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ – Μεταξύ αυτών και ο Ολυμπιακός Βόλου

Η νέα Φούτμπολ Λιγκ θα είναι μια κατηγορία με διαφορετικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με το περσινό πρωτάθλημα. Μιλάμε επί της ουσίας για ένα νέο πρωτάθλημα με 14 ομάδες, εκ των οποίων οι 12 από αυτές προέρχονται από το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα και καλούνται να γίνουν ΠΑΕ, ενώ μόνο δύο, Τρίκαλα και Ηρακλής (αν κατέβει) είναι ήδη επαγγελματικές ομάδες.
Ο Ολυμπιακός Βόλου μπαίνει και αυτός στη διαδικασία της σύστασης ΠΑΕ, με τη γενική συνέλευση της 12ης Ιουνίου να προχωρά τα θέματα, τα οποία προβλέπονται, βάσει της νομοθεσίας. Όσον αφορά το όνομα που θα έχει η ομάδα, ως επαγγελματική πλέον, θα αποφασίσουν τα μέλη της γενικής συνέλευσης (είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν). Ωστόσο, δεν βλέπουμε να αλλάζει κάτι, ως προς το όνομα και το πιθανότερο είναι η ομάδα να λέγεται ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου 1937.

Όσον αφορά τον καθορισμό του μετοχικού κεφαλαίου, παραμένει άγνωστο ποιο θα είναι αυτό, ωστόσο, το μίνιμουμ που θα πρέπει να οριστεί είναι 30.000 για κάθε ομάδα της Φούτμπολ Λιγκ.
Η συνέλευση θα ορίσει πενταμελή επιτροπή, η οποία θα προχωρήσει τις διαδικασίες της σύστασης Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας. Οι φίλαθλοι της ομάδας αναμένουν τις εξελίξεις και κυρίως θέλουν να δουν ποιοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να ασχοληθούν με τα διοικητικά της ΠΑΕ. Οι άνθρωποι της διοίκησης του Ερασιτέχνη τόνισαν, πως όποιος έχει τις καλύτερες οικονομικές προϋποθέσεις, αλλά και τα εχέγγυα, αυτός θα έχει τον πρώτο λόγο στην κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου. Πάντως, στη γενική συνέλευση θα γίνουν πιο σαφή κάποια πράγματα, όσον αφορά την υπό σύσταση ΠΑΕ και πως η διοίκηση του Ερασιτέχνη θα προσπαθήσει να διαφυλάξει, ορισμένα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με το μέλλον της ομάδας.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το πρωτάθλημα, ποια θα είναι τα εγγυημένα έσοδα, τι θα ισχύσει με τα έξοδα διαιτησίας, αλλά και με τις μετακινήσεις των ομάδων στα νησιά, όλα είναι ανοιχτά. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ με τον Γιώργο Βασιλειάδη, παρουσία και του προέδρου της Λίγκας, Λεωνίδα Λεουτσάκου, έγινε λόγος και για τα έξοδα διαιτησίας και μετακινήσεων των ομάδων στα νησιά, καθώς από τις 14 ομάδες του πρωταθλήματος οι τέσσερις εδρεύουν σε Ρόδο, Κρήτη και Κέρκυρα.
Ειπώθηκε στη σύσκεψη, πως τα έξοδα της διαιτησίας θα τα καλύψει η Λίγκα, μέσω χρημάτων από την Σούπερ Λιγκ 2, ωστόσο, επίσημα δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, ενώ παραμένει άγνωστο, αν οι μετακινήσεις των ομάδων στα νησιά θα γίνεται με μικρό οικονομικό κόστος, αφού πρώτα η Λίγκα έρθει σε συμφωνία με κάποια ναυτιλιακή εταιρεία.
Όλα τα παραπάνω είναι θέματα που απασχολούν τις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ, ενώ θυμίζουμε πως έχει συσταθεί εξαμελής επιτροπή από εκπροσώπους των ομάδων (σ’ αυτή την επιτροπή μετέχει και ο Νίκος Τσεκούρας), η οποία θα κάνει τις επαφές, προκειμένου οι ομάδες να έχουν γραπτώς στα χέρια τους, όλα όσα έχουν να κάνουν με τα εγγυημένα έσοδα, αλλά και τα έμμεσα έσοδα, για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ομάδες, δεν θα υπογράψουν την προκήρυξη του πρωταθλήματος, αν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες. Η αγωνία των ομάδων μεγαλώνει, καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα διαφοροποιηθούν κάποια πράγματα, ως προς τα χρήματα που υποσχέθηκε η Πολιτεία στις ομάδας τις Σούπερ Λιγκ 2, μέσω της ΕΡΤ, στην περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.
Δημιουργείται ένα σοβαρό ζήτημα για τα άτομα που θα θελήσουν να κάνουν μπροστά και να αναλάβουν να διοικήσουν τις ομάδες, όταν οι ίδιοι και οι συνεργάτες τους δεν γνωρίζουν ποια θα είναι τα πραγματικά (εγγυημένα) και τα έμμεσα έσοδα (διαιτησία, μετακινήσεις), προκειμένου στη συνέχεια να κάνουν τον προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό της χρονιάς.
Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει τί θα προβλέπει η προκήρυξη που θα κληθούν να υπογράψουν οι ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ, σχετικά με πόσες ομάδες θα ανέβουν (υπήρξε πρόταση της Λίγκας για τέσσερις), ενώ λογικά τέσσερις ομάδες θα υποβιβαστούν στη Γ’ Εθνική.

Όλα τα παραπάνω απασχολούν, όπως είναι φυσικό και τον Ολυμπιακό Βόλου, ο οποίος οδεύει στη γενική συνέλευση της 12ης Ιουνίου, όπου σε μία εβδομάδα θα μπει το νερό στο αυλάκι για τη σύσταση της ΠΑΕ. Το προσεχές διάστημα θα φανεί ποιος θα δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την αγορά των μετοχών, αναλαμβάνοντας το βάρος να λειτουργήσει την ομάδα και να δώσει όραμα στον κόσμο του Ολυμπιακού για νέες επιτυχίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το