Πολιτισμός

Μουσικό Χωριό για δέκατη έβδομη χρονιά στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου

Για δέκατη έβδομη χρονιά, το Μουσικό Χωριό μεταμορφώνει το πηλιορείτικο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου σε έναν τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής μέθεξης και εκπαίδευσης, μέσα σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.
Διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία arTree με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, την Τοπική Κοινότητα Αγίου Λαυρεντίου, καθώς και την αρωγή του ΥΠΠΟΑ.

Φέτος, θα πραγματοποιηθούν 17 συμβιωτικά εργαστήρια, τα οποία θα συντονίζονται από 24 καλλιτέχνες, μουσικούς, εκπαιδευτικούς και επιστήμονες του ήχου, των σωματικών τεχνών και του θεάτρου. Οι δράσεις αυτές εκτείνονται στις δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου, σε δύο περιόδους με πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα φέρνοντας σε επαφή τις τέχνες του ήχου με το ανθρώπινο σώμα και τις σωματικές τέχνες, την τεχνολογία, τη μουσική παραγωγή, το θέατρο, τον χορό, τον λόγο, τον διαλογισμό, τον λαϊκό μουσικό πολιτισμό και τον αυτοσχεδιασμό. Κατά την 1η εβδομάδα του Σεπτέμβρη το Μουσικό Χωριό θα φιλοξενήσει το Εργαστήριο Φωνητικής Έρευνας με τον Σπύρο Σακκά. Όπως κάθε χρονιά, με αφορμή τα παραπάνω, θα πραγματοποιηθούν ζωντανές παρουσιάσεις και αυθόρμητα δρώμενα με ελεύθερη είσοδο για όλους.
Με μεγάλη ανυπομονησία, χαρά και προσδοκία για φυσική συνύπαρξη, προσκαλούνται σπουδαστές και επαγγελματίες από τον χώρο της μουσικής και των παραστατικών τεχνών, ερευνητές των ανθρωπιστικών επιστημών και εκπαιδευτικούς, να συμμετέχουν ενεργά στα συμβιωτικά εργαστήρια, τις συλλογικές δράσεις, τις διαλέξεις και τα residencies του καλοκαιριού. «Επίσης, περιμένουμε, ως επισκέπτες, όλους τους φίλους – φιλότεχνους που επιθυμούν να μοιραστούν μαζί μας την καλλιτεχνική συνύπαρξη και ώσμωση που κάθε καλοκαίρι αγκαλιάζεται από τους ανθρώπους του Αγίου Λαυρεντίου.  Μέχρι τότε, σας προσκαλούμε να απολαύσετε δύο ταινίες μικρού μήκους με όλες τις δράσεις του περασμένου καλοκαιριού (2022). Σκηνοθεσία, εικονοληψία, μιξάζ, μοντάζ: Μαρία Καρροπούλου aka Άρια. Παραγωγή arTree – Μουσικό Χωριό.

A περίοδος (διάρκεια 16 λ.) https://youtu.be/wQq6HQ2i6wU, β περίοδος (διάρκεια 22 λ.)
https://youtu.be/SAa94J112ww/.
Μπορεί κανείς να απολαύσει τη φωτογραφική συλλογή του Νικόλα Χρυσού (705 φωτογραφίες) που κατέγραψε όλες τις δράσεις της περσινής χρονιάς:
A περίοδος https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5463765403716177&type=3, β περίοδος https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5489029267856457&type=3/.
Επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Μουσικού Χωριού (www.music-village.gr) για το αναλυτικό πρόγραμμα (https://www.music-village.gr).
Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαμονή: https://www.music-village.gr/accommodation και την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής θα βρείτε επίσης στην ιστοσελίδα μας https://www.music-village.gr/application-form/.
Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά» αναφέρεται σε ανακοίνωση των ιδρυτικών μελών Θύμιου Ατζακά, Κώστα Μακρυγιαννάκη, Γιώργου Εμμανουήλ Λαζαρίδη και της ομάδας εργασίας του Μουσικού Χωριού Αλέξανδρου Σεϊταρίδη (διεύθυνση παραγωγής, webmaster), Δημήτρη Ζαχαράκη (συντονισμός παραγωγής), Αναστασία Σταύρου (γραμματεία, συντονισμός καλλιτεχνών).
Πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων:

Α περίοδος 18 – 24 Αυγούστου:
Unfolding Paths, εργαστήριο τζαζ και δημιουργικού αυτοσχεδιασμού για όλους τους μουσικούς, συντονισμός: Παντελής Καραγεώργης (Βοστώνη/ΗΠΑ).
Από την πρόθεση στο έργο, Συνειδητοποιώντας ένα μονοπάτι στη μουσική δημιουργία, συντονισμός: Λευτέρης Μουμτζής, Dave De Rose.
Εργαστήριο Τεχνικής Αλεξάντερ για μουσικούς και καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών, συντονισμός: Θοδωρής Ζιάρκας.
Dervish in Progress, Εργαστήριο Στροβιλισμού, Coordination: Ziya Azazi, «Άνθρωπος στη θάλασσα (Μέρος Β’) ή η Μηχανή της Ποίησης», εργαστήριο υποκριτικής, συντονισμός: Μιχάλης Σιώνας.
Εφέ: ένας γνωστός άγνωστος κόσμος, εργαστήριο για τη χρήση των εφέ με ηλεκτρικά και ακουστικά όργανα ή και χωρίς αυτά, συντονισμός: Γιάννης Αναστασάκης.
Διαλογισμός σε Κίνηση και Ακινησία, Εισαγωγή στην ταντρική πρακτική «Μπούτα Σούντι Σάντανα», συντονισμός: Γιώργος Φωτιάδης, Μαριάννα Αστρακά.
Εργαστήριο Ελεύθερου Φωνητικού Αυτοσχεδιασμού, συντονισμός: Σαβίνα Γιαννάτου.

Β περίοδος 25 – 31 Αυγούστου:
«Nefes» φωνητικό σύνολο, Εκδοχές πολυφωνίας με ό,τι ήχο παράγει η ανθρώπινη φωνή, συντονίστρια: Έλενα Μουδίρη Χασιώτου.
Πολυρυθμική φωνή και ρυθμική απαγγελία, εργαστήριο κρουστών και αφήγησης, συντονισμός: Michael Afolayan.
Εργαστήριο Κουκλοθεάτρου ενηλίκων, Box – Theater // Θέατρο του κουτιού (δημιουργία κουκλοθεατρικής σκηνής αναδιπλούμενη για παράστασης μικρής κλίμακας), συντονισμός: Katarína Caková (Katanari).
Η Μουσική Σύνθεση στην Πράξη, συντονισμός: Περικλής Λιακάκης, με τη συνεπικουρία του οργανικού συνόλου in residence MV ensemble.
Το Πολυφωνικό Σώμα: ένας Ακτινοβόλος Αφηγητής, εργαστήριο για το σωματικό θέατρο και τη φωνή, συντονισμός: Julianna Bloodgood & Rafał Habel.
Μουσική Ομάδα – Agios Lavrentios Dance Orchestra, εργαστήριο – coaching για ομάδες – σύνολα πνευστών, εγχόρδων και κρουστών οργάνων, συντονισμός: James Wylie, Fausto Sierakowski.
Εργαστήριο για τον Οργανικό Μακάμ Αυτοσχεδιασμό (ταξίμι), συντονισμός: Μιχάλης Κουλουμής.
Η Τέχνη του Μανέ, συντονισμός: Γιάννης Διονυσίου.
3 – 9 Σεπτεμβρίου:
Κέντρο Φωνητικών Τεχνών – Εργαστήριο Φωνητικής Έρευνας, Η φωνή πέραν των σημερινών ορίων, συντονισμός: Σπύρος Σακκάς, Νατάσσα Ζούκα, Ταξιάρχης Χάνος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το