Τοπικά

Μουσείο ιστορικής μνήμης θα δημιουργηθεί στη Γλώσσα – Μια απίστευτη ιστορία ανθρωπιάς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στη Γλώσσα έχει διαδραματιστεί μια απίστευτη ιστορία ανθρωπιάς και θάρρους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Γλωσσώτες με κίνδυνο της ζωής τους βοήθησαν Εβραίους φυγάδες να ξεφύγουν από τα χέρια των διωκτών τους και να μην καταλήξουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Με οδηγό έναν άνθρωπο και τη στενή οικογένειά του, ένα ολόκληρο χωριό συνέβαλε στη διάσωση μια πολυμελούς οικογένειας 14 ατόμων με κίνδυνο της ζωής τους και των παιδιών τους. Ένα ολόκληρο χωριό, γέροι και παιδιά.
Ισαάκ Λεών, Ενριέττα Λεών, Ζαλ Λεών, Μπέρτα Ματαθία, Μωρίς Λεών, Ηλίας Κοέν, Ιωάννα Κοέν, Γιουδά και Βικτώρια Λεών, Νίνα Καμχή, Νίκος Λεών, Σολομών Μόλχο, Σαρίνα Σαλτιέλ και Ισσάκ Ρούσο σώθηκαν από τους Γεώργιο και Μαγδαληνή Μιτζελιώτη, Στέφανο και Μαγδαληνή Κορφιάτη και όλους τους Γλωσσώτες.

Έτσι, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να δημιουργηθεί ένα μουσείο ιστορίας, το οποίο να αποτελεί και σημείο αναφοράς για τη Γλώσσα άλλα και για όλο το νησί της Σκοπέλου. Θα είναι ένα Μουσείο Ιστορικής Μνήμης, Θάρρους και Ανθρωπιάς, στη μνήμη του Γεωργίου Μητζιλιώτη, του τότε κοινοτάρχη της Γλώσσας, της συζύγου του Μαγδαληνής, καθώς και του γαμπρού του Στεφανή Κορφιάτη και της συζύγου του Μαγδαληνής. Θα είναι ένα ιδιαίτερο μουσείο που θα περιλαμβάνει: Φωτογραφίες της Γλώσσας της εποχής εκείνης, των ανθρώπων που σώθηκαν, των ανθρώπων που έκρυψαν, φρόντισαν και έσωσαν, των σπιτιών των εκκλησιών που κρύφτηκαν τα μέλη της οικογένειας, των ενδυμασιών της εποχής, οπτικοακουστικό υλικό με μαρτυρίες ανθρώπων, γράμματα και τις ταυτότητες μελών της οικογένειας, προβολές από σχετικά ντοκιμαντέρ που έχει προβάλλει η ΕΡΤ και άλλα κανάλια γι’ αυτό το θέμα, αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του γνωστού σκηνοθέτη Στήβεν Σπίλμπεργκ, με μαρτυρίες μελών της οικογένειας αλλά και από τους ίδιους τους διασώστες. Επίσης το διήγημα του Θανάση Βαλτινού «Επείγουσα Ανάγκη Ελέου», βασισμένο σε αυτή την ιστορία, σχετικά βιβλία, ιστορικά παιδικά (π.χ. τα Κίτρινα Καπέλα της Κέλλυ Κόβο, της οποίας, η μητέρα Μπέρτα σώθηκε στο νησί, ένα συγκινητικό παιδικό βιβλίο βασισμένο σε αυτή την ιστορία), καθώς και λογοτεχνικά (όπως αυτό της Βολιώτισσας Νένας Ζήση «Στο φως του κίτρινου άστρου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ έχει ήδη τιμήσει τις οικογένειες Μητζιλιώτη και Κορφιάτη, ανάμεσα σε 347 Έλληνες, με τίτλο των δικαίων των Εθνών για τη Μνήμη των Μαρτύρων και των Ηρώων του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους, έσωσαν τις ζωές χιλιάδων Εβραίων.
«Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία. Οι οικογένειες θέλουν να δημιουργηθεί ένα μουσείο ιστορικής μνήμης, στη Γλώσσα που τους έσωσε, προφανώς ένα τέτοιο μουσείο θα προσελκύσει και τουρισμό, αλλά κυρίως θα διατηρηθεί η μνήμη του γεγονότος, το οποίο τιμά και τη Γλώσσα, τιμά και την Ελλάδα, τιμά και τον άνθρωπο, η πράξη την οποία έκαναν, να κρύψουν δηλαδή τις οικογένειες αυτές για τέσσερα χρόνια, με κίνδυνο της ζωής τους. Είμαι υπέρ ασυζητητί για τη δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου κι πρέπει να δούμε το κόστος» τόνισε ο δήμαρχος κ. Περίσσης.

Διαδραστικό μουσείο
Την επέκταση του ακινήτου όπου στεγάζεται ο κινηματογράφος Ορφέας, με αγορά όμορου κτιρίου σχεδιάζει ο Δήμος Σκοπέλου, για τη δημιουργία πολυχώρου διαδραστικής αναπαράστασης του νησιού.
Προκειμένου στο υπάρχον κτίριο του κινηματογράφου Ορφέας να δημιουργηθεί πολυχώρος ψηφιακής και διαδραστικής αναπαράστασης της Σκοπέλου, απαραίτητη προϋπόθεση πρόσβασης είναι η ασφαλής είσοδος και έξοδος από το συγκρότημα. Για να εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες θα πρέπει το οικόπεδο επί του οποίου υπάρχει μία παλιά διώροφος οικία να αγοραστεί και να κατεδαφιστεί η παλιά οικία. Το ακίνητο αυτό που έχει εμβαδόν 42,05 τ.μ. έχει νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας, δεν έχει βάρη και είναι εντός σχεδίου. Η αξία του ακινήτου αυτού υπερβαίνει το ποσό των 58.694,06 ευρώ και θα απαιτηθεί η εκτίμηση της αγοραίας αξίας να καθοριστεί από πιστοποιημένο εκτιμητή του υπουργείου Οικονομικών. Ο Ορφέας είναι ο μοναδικός χώρος που υπάρχει στη Σκόπελο ο οποίος μπορεί να δώσει περιεχόμενο και μια λύση στην καθημερινότητα του Σκοπελίτη και τον χειμώνα, καθώς γίνονται εκδηλώσεις, θεατρικά, κ.λπ.
Στο κτίριο πρέπει να λυθούν προβλήματα κυρίως ασφάλειας.
Η ανακαίνιση του κτιρίου και η επέκτασή του ως διαδραστικό κέντρο θα εγκριθεί μέσα από το πρόγραμμα ολοκληρωμένων χωρικών ενοτήτων με 2.650.000,00€.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το