Θ Plus

Μουσακάς χορτοφαγικός – Η συνταγή της ημέρας από τους BLUE GREY Cooks

Ποιος θα τολμούσε να πειράξει ένα από τα πιο κλασσικά ελληνικά φαγητά που συνδυάζει με απαράμιλλη επιτυχία το αρωματισμένο με κανέλα μοσχαρίσιο κρέας και το μοσχοκάρυδο της μπεσαμέλ; Υποθέτουμε κανείς! Για αυτόν τον λόγο η χορτοφαγική μας πρόταση, μαζί με πολλές άλλες χορτοφαγικές και vegan συνταγές δεν έχει ουδόλως σκοπό να διαγράψει μονοκοντυλιά την πατροπαράδοτη συνταγή από τον γευστικό χάρτη, παρά μόνο θέλει να εμπλουτίσει τις διατροφικές συνήθειες. Και αν ο μουσακάς τυγχάνει να είναι ένα από τα αγαπημένα σας πιάτα, τότε εναλλάξτε την κλασική συνταγή με μια χορτοφαγική για να τον απολαμβάνετε πιο συχνά, δίχως να ανησυχείτε για τις τοξίνες!

Υλικά για τον χορτοφαγικό μουσακά

3 μέτριες πατάτες

1 μέτρια γλυκοπατάτα

3 μικρές μελιτζάνες

3 κολοκυθάκια

2 κρεμμύδια κομμένα σε μισοφέγγαρα

2 κ.σ. μαϊντανό

Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη

9 κ.σ. ελαιόλαδο

 

Υλικά για την σάλτσα τομάτα

200 γρ. λευκά μανιτάρια χοντροκομμένα

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

400 γρ. τόφου καπνιστό περασμένο στον κόφτη

1 μεγάλο καρότο τριμμένο

70 γρ. τοματοπολτό

400 γρ. τομάτα κονκασέ

200 γρ. χυμό τομάτας συμπυκνωμένο

1 ξυλαράκι κανέλα

1 κ.σ. σχοινόπρασο

1 κ.σ. δυόσμο

 

Υλικά για την σάλτσα μπεσαμέλ 

150 γρ. βούτυρο

150 γρ. αλεύρι

900 ml. γάλα

3 κρόκο αυγού

100 γρ. τυρί τριμμένο (παρμεζάνα)

1 κ.κ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

Αλάτι και πιπέρι

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°c και ξεκινήστε να καθαρίζετε και να κόβετε όλες τις πατάτες σε ροδέλες 4 περίπου χιλιοστών. Βάλτε τις σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, 3 κ.σ. λάδι, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας. Στρώστε τις σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί σαν κεραμίδια, δηλαδή να πατάει λίγο η μία επάνω στην άλλη, και φουρνίστε για 20 λεπτά. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τις ροδέλες μελιτζάνας και τέλος με τα κολοκυθάκια. Στο πέρας αυτής της φάσης θα έχετε τρεις στρώσεις λαχανικών χωρίς πολλά λάδια και καθόλου υγρά.

Έφτασε η στιγμή να ετοιμάσετε την σάλτσα τομάτας. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάλτε τα μανιτάρια και τηγανίστε τα μέχρι να εξατμιστεί όλο το ζουμί τους. Βγάλτε τα από το τηγάνι και προσθέστε λίγο λάδι, όπου θα τσιγαρίσετε για 5 λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο και μετά θα ρίξετε το τόφου και τα καρότα και θα τα αφήσετε όλα μαζί για άλλα 10 λεπτά. Βάλτε τον τοματοπολτό στον πάτο του τηγανιού ενώ θα συνεχίζετε το τσιγάρισμα για 2 λεπτά και μετά προσθέστε την τομάτα κονκασέ, τον συμπυκνωμένο χυμό και την κανέλα. Αφήστε την σάλτσα να σιγοβράσει και να δέσει μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και 2 λεπτά πριν την αποσύρετε από την φωτιά, ρίξτε το σχοινόπρασο και τον δυόσμο. Βάλτε την στην άκρη.

Για την πλούσια σάλτσα μπεσαμέλ δεν υπάρχουν πολλά μυστικά. Αφήστε το βούτυρο να λιώσει σε σιγανή φωτιά και ρίξτε το αλεύρι. Ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα χωρίς να αφήσετε το μείγμα από τα μάτια σας μέχρι να χρυσίσει. Με ένα σύρμα χειρός σε ετοιμότητα προσθέστε το γάλα σε δόσεις και ανακατέψτε με δύναμη μέχρι το αλεύρι να το απορροφήσει. Όταν όλο το γάλα θα έχει ενωθεί με τον χρυσό πολτό η σάλτσα θα είναι βελούδινη και παχύρευστη. Εκτός φωτιάς αναμίξτε τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώστε ανάλογα με την αρέσκειά σας.

Αποτελειώστε την συναρμολόγηση του μουσακά πριν βάλετε το ταψί στον προθερμασμένο στους 180°c φούρνο για 40 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ. Αναμίξτε 7-8 κουταλιές από την μπεσαμέλ στην σάλτσα τομάτας και απλώστε την επάνω στα λαχανικά. Κατόπιν ρίξτε προσεχτικά την μπεσαμέλ και με μια σπάτουλα στρώστε την μέχρι τα τοιχώματα του ταψιού. Λίγο τυρί και πιπέρι στην επιφάνεια και φούρνισμα!

Το καπνιστό τόφου μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Προετοιμασία 100 λεπτά

Ψήσιμο 40 λεπτά

BLUE GREY Cooks

Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το