Χωρίς κατηγορία

Μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Αλιβέρι με τους Ρομά οργανώνει την Κυριακή το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

13605298152052339236

Με τον φετινό ευρωπαϊκό εορτασμό «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2015» δίνεται η αφορμή να εξετασθεί ο ιστορικός ρόλος της έννοιας της ανεκτικότητας ως καθοριστικού παράγοντα του πολιτικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι.
Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να τονιστεί το πνεύμα της αποδοχής της διαφορετικότητας και στον τομέα του πολιτισμού, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου έλαβε την πρωτοβουλία αυτή και με τη συνεργασία του Κέντρου Στήριξης Ρομά Αλιβερίου της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Βόλου, οργανώνεται μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Αλιβέρι με συμμετέχουσες ομάδες νέων του ΛΕΒ και των Ρομά. Τίτλος της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης είναι «πολιτισμός και πολυπολιτισμικότητα: ζούμε όλοι στην ίδια πόλη, διαφορετικοί αλλά ίσοι».
Πιο συγκεκριμένα, η προσεχής εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 στις 11.30 το πρωί, στο προαύλιο του Σχολείου της Μητροπόλεως «Ο Άγιος Απόστολος» στο Αλιβέρι. Χορευτικές ομάδες παιδιών και νέων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου θα παρουσιάσουν χορούς από διάφορες γεωγραφικές περιοχές της χώρας μας. Στην παράσταση του ΛΕΒ, η χορωδία «Δημητριάς» του 10oυ Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Βόλου μαζί με ζωντανή ορχήστρα θα παρουσιάσει παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια στα ελληνικά και τα ρομανές, όπου κάποια από αυτά θα αποδοθούν και χορευτικά από τους χορευτές του ΛΕΒ, ορισμένα από ομάδα γυναικών των Ρομά, στέλνοντας έτσι, όλοι μαζί το δικό τους μήνυμα για την κοινωνική συμβίωση, τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη. Την παράσταση συνοδεύουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Μπαντελάς-κλαρίνο, Γιάννης Σκαμπαρδώνης – βιολί, Θανάσης Δραγάνης – λαούτο, πατήρ Ιωάννης Καμακάς–αρμόνιο, Γιώργος Τάσιος -κιθάρα και φιλική συμμετοχή Φώτης Σκαμαγκούλης κρουστά. Τόσο η ορχήστρα όσο και η χορωδία «Δημητριάς» τελούν υπό την αιγίδα της Ιερής Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, η οποία με τη σύμφωνη γνώμη του Μητροπολίτη κ.κ. Ιγνατίου ευγενικά παραχώρησε και τον προαναφερόμενο χώρο για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996 υιοθετώντας πλήρως τους σκοπούς και το χαρακτήρα του. Βασικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο χαρακτήρας του προγράμματος είναι εορταστικός. Η Διεύθυνση Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, που είναι ο εθνικός συντονιστής του προγράμματος, έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο στίγμα εορτασμού: θεματολογία που αλλάζει ανά διετία, έμφαση στο νεανικό κοινό, αλλά και στην υψηλής ποιότητας παρεχόμενη πληροφορία, εξοικείωση του κοινού με το έργο των πολιτιστικών φορέων, συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, εθελοντισμός κ.ά. Οι εκδηλώσεις σ’ όλες τις περιοχές της Ευρώπης πραγματοποιούνται κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά». Από το 2003 στις ΕΗΠΚ συμμετέχουν και οι 50 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού. Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ο φετινός εορτασμός, που διαρκεί από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2015, έχει ως θέμα το διαχρονικό και πολυδιάστατο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα». Θέμα διαχρονικό και πολυδιάστατο, αφορά στην ιδεολογία και την πράξη, που σε κάθε εποχή εκδηλώνεται ποικιλόμορφα και με διαφορετική δυναμική. Αφορά τόσο στην έκφραση φιλοσοφικών, πολιτικών και εν γένει δημόσιων θέσεων, όσο και προσωπικών απόψεων και ιδιωτικών συνηθειών στο βαθμό που τα παραπάνω είναι ξένα ή απλώς παρεκκλίνουν από τις νόρμες και τα «καθεστώτα» κάθε εποχής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το