Lifestyle, Θ Plus

Μοντέλο έπαθε Σύνδρομο Τοξικού Σοκ και της ακρωτηρίασαν και τα δύο πόδια – «Κανείς δεν είναι αλώβητος»

Η Λορίν Γουόσερ ζει στο στο Λος Άντζελες, εργάζεται ως μοντέλο και πριν από κάποια χρόνια είχε μια σοβαρή περιπέτεια με την υγεία της. Οι γιατροί χρειάστηκε να ακρωτηριάσουν τη Λορίν και στα δύο κάτω άκρα από τα γόνατα και κάτω, εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών που προκλήθηκαν στον οργανισμό της από ένα σπάνιο σύνδρομο.

Το 2012, όταν ήταν 24 ετών, η Λορίν υπέστη Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (TSS) εξαιτίας ενός ταμπόν και λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της. Όπως εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον πλανήτη, συνήθιζε να χρησιμοποιεί ταμπόν κάθε φορά που είχε την περίοδό της. Ήταν συνεπής και ακολουθούσε πιστά τις οδηγίες χρήσης αλλάζοντας τακτικά τα ταμπόν της, το πολύ ανά τέσσερις ώρες ενώ τηρούσε τους κανόνες υγιεινής. Παρ’ όλ’ αυτά όμως, εκδηλώθηκε το επικίνδυνο σύνδρομο, αρχικά με έντονα συμπτώματα σαν της γρίπης.

Το σύνδρομο τοξικού σοκ ή αλλιώς οξεία τοξική πυελίτιδα προκαλείται, από τον χρυσίζωντα σταφυλόκοκκο και από τη στιγμή που εκδηλώνεται η μεταφορά σε νοσοκομείο πρέπει να γίνει άμεσα.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ανίκητοι»
Σήμερα η 36χρονη γυναίκα θέλει να στείλει το μήνυμα ότι το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ μπορεί να συμβεί ακόμα και στις γυναίκες που κάνουν πολύ προσεκτική χρήση των ταμπόν. Η 36χρονη γυναίκα καταρρίπτει τον μύθο ότι το TSS προκαλείται από την παραμονή των ταμπόν για περισσότερες από οκτώ ώρες και είπε ότι η ασθένεια μπορεί να συμβεί ακόμη και σε όσους τα χρησιμοποιούν σωστά.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ανίκητοι, ότι δεν υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορούν να κάνουν, αλλά κανείς δεν είναι αλώβητος» είπε η Λορίν Γουόσαρ μιλώντας στο δημοφιλές podcast «Life Uncut» με θέμα ιδιαίτερες ανθρώπινες ιστορίες. Η Λορίν υποστηρίζει ότι πολλές μάρκες ταμπόν αν και αναγράφουν στις συσκευασίες ότι τα προϊόντα τους είναι 100% από βαμβάκι αντίθετα περιέχουν «λευκαντική διοξίνη, χλώριο και φυτοφάρμακα», είπε μιλώντας με την Brittany Hockley και τη Laura Byrne στο podcast τους Life Uncut.

Έφτασε στο νοσοκομείο λίγο πριν το πολυοργανικό σοκ
Επειδή ήταν πολύ νέα και υγιής, όταν εμφανίστηκαν τα συμπτώματα ούτε η μητέρα της ούτε το πλήρωμα του ασθενοφόρου κατάλαβε ότι έπρεπε να διακομιστεί στο νοσοκομείο. Όταν πια αυτό έγινε, η Λορίν απείχε λίγα λεπτά από το να πάθει πολυοργανικό σοκ και να καταλήξει. Οι γιατροί που την ανέλαβαν είχαν πει στους γονείς της ότι είχε 1% πιθανότητα να επανέλθει. Δεν μπορούσαν ούτε εκείνη να καταλάβουν πώς μια 24χρονη, υγιής γυναίκα, πέθαινε μπροστά στα μάτια τους.

Μόνο όταν κλήθηκε ειδικός λοιμωξιολόγος έγινε η σωστή διάγνωση που ήταν το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (TSS). Οι προσπάθειες των γιατρών απέδωσαν όμως τα άκρα της και ειδικά το δεξί της πόδι είχε πάθει γάγγραινα, δηλαδή νέκρωση των ιστών ιστού λόγω μειωμένης αιματικής παροχής. Προχώρησαν σε ακρωτηριασμό του δεξιού ποδιού από το γόνατο και κάτω ενώ της ακρωτηρίασαν και ορισμένα δάχτυλα και την πτέρνα του αριστερού ποδιού.

Λίγο καιρό μετά τα πρώτα χειρουργεία, η κατάσταση επιδεινώθηκε και χρειάστηκε ακρωτηριασμός και του αριστερού ποδιού από το γόνατο.

Τι είναι το σύνδρομο τοξικού σοκ
Το σύνδρομο τοξικού σοκ (TSS) είναι μια σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Staphylococcus Aureus, αλλά και -σπανιότερα- από το Streptococcus Pyogenes/ β-hemolytic Group A. Τα βακτήρια αυτά παράγουν τοξίνες άκρως επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό και η άμεση ιατρική παρέμβαση είναι απαραίτητη για την έγκαιρη αντιμετώπιση αυτής της πολύ σοβαρής κατάστασης.

Τα αίτια του συνδρόμου τοξικού σοκ μπορούν να είναι: Η πολύωρη χρήση ταμπόν κατά τη διάρκεια της περιόδου καθώς όταν ένα ταμπόν παραμείνει στον κόλπο για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ζεστό και υγρό περιβάλλον μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Τα συμπτώματα που εμφανίζει είναι αιφνίδιος υψηλός πυρετός (πάνω από 38,9°C), υπόταση, χαμηλή αρτηριακή πίεση, τάση προς έμετο ή διάρροια, εξανθήματα που μοιάζουν με ηλιακό έγκαυμα ενώ άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν: μυϊκούς πόνους, ερυθρότητα στα μάτια, το στόμα και τον λαιμό, πονοκέφαλος και πονόλαιμος.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το