Τοπικά

Μοναδική εκδήλωση στο Κεραμίδι με τραγούδια και χορούς της θάλασσας

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Mουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Γαλάζια  πού ΄ναι  η θάλασσα…», διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», την Κυριακή  5 Ιουλίου  2015  και ώρα 12 μ.μ. στην κεντρική πλατεία «Αλωνάκι» του Κεραμιδίου. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του θεματικού έτους 2015 “Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας”.

Ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμιδίου, ο Αθλητικός και εκπολιτιστικός Σύλλογος «Ορμίνιο» Πορταριάς και η Μουσική Σχολή Τραγουδάρα, θα ταξιδέψουν τους συμμετέχοντες στην μεγάλη μουσικοχορευτική παράδοση του χωριού.
Την επιμέλεια της μοναδικής αυτής παράστασης έχουν οι μουσικολόγοι – δάσκαλοι Δημήτρης, Στέφανος και Αγλαΐα Τραγουδάρα, παιδιά του Αντώνη Τραγουδάρα και εγγόνια της «θρυλικής»  γιαγιάς Αγλαιώς, μιας μεγάλης μορφής  όχι μόνο του Κεραμιδίου, αλλά και ολόκληρου του Πηλίου.
Ο Σίμωνας Καράς, ο Νέστωρας Μάτσας, ο Παναγιώτης Μυλωνάς και η Δόμνα Σαμίου, επισκέφτηκαν πολλές φορές τη γιαγιά Αγλαΐα Τραγουδάρα στο Κεραμίδι, για να αξιοποιήσουν ένα σημαντικό μέρος από τον τραγουδιστικό πλούτο του χωριού. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το Κεραμίδι δεν είναι απλά το χωριό με τον μεγαλύτερο τραγουδιστικό πλούτο του Πηλίου, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα χωριά της Ελλάδας στο κομμάτι αυτό.
ΚΑΜΑΡΙ
Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, το υγρό στοιχείο συνυφασμένο με την ανθρώπινη ύπαρξη έχει τροφοδοτήσει διαχρονικά όλες τις μορφές της καλλιτεχνικής έκφρασης. Φέρει δικό του πολιτισμό και αξίες οι οποίες πάντα χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους της θάλασσας, όπως η αέναη πάλη ενάντια στις αντιξοότητες, η αίσθηση απόλυτης ελευθερίας, η τιμή και η αξιοπρέπεια. Μεγάλο κομμάτι καταλαμβάνει και στο δημοτικό τραγούδι με πρωταγωνιστές τα νησιώτικα τραγούδια. Ωστόσο και σε περιοχές που βρισκόταν κοντά στη θάλασσα  ή είχαν δημιουργήσει θαλάσσιους δρόμους λόγω του εμπορίου, υμνήθηκε η θάλασσα.
Μια τέτοια περιοχή είναι και το Κεραμίδι, ένα μικρό παραδοσιακό χωρίο, κτισμένο στο Βορειοανατολικό άκρο του Πηλίου σε υψόμετρο 350 μέτρων, μακριά από τα βλέμματα των πολλών και με ιστορικές αναφορές από τον Ηρόδοτο και το Στράβωνα που το τοποθετούν κοντά την αρχαία Κασταναία. Είναι νοτισμένο με την αρμύρα του Αιγαίου στα τρία επίνειά του, το Καμάρι, την Αγριελιά και τον Αϊ Γιάννη. Σ’ αυτή την τόσο προικισμένη με φυσική ομορφιά γωνιά, δεν υπάρχουν εύφορες πεδιάδες ή άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Η θάλασσα υπήρξε και εξακολουθεί να είναι για πολλούς από τους κατοίκους του χωριού πηγή ζωής.

Αφιέρωμα στη θάλασσα λοιπόν μέσα από τραγούδια και χορούς ενός μικρού αλλά πλούσιου σε μουσική παράδοση τόπου, αφού το Κεραμίδι αποτελεί μια ιδιαίτερη περιοχή στην τοπογραφία και θεματολογία των δημοτικών τραγουδιών, που δεν συναντάμε στις περιοχές που συνορεύει γεωγραφικά και ειδικότερα στο Πήλιο. Στα τραγούδια του υπάρχουν επιρροές από την ηπειρωτική  και νησιωτική Ελλάδα, αλλά ακόμη και από  τη Μικρά Ασία, που ερμηνεύονται ιστορικά από την γεωγραφική και κοινωνική προέλευση των αρχικών οικιστών του χωριού αλλά και από τους εμπορικούς δρόμους που είχαν αναπτυχθεί παλαιότερα με τον αιγαιοπελαγίτικο χώρο.
Τα τραγούδια θα τραγουδηθούν, όπως κατά παράδοση γινόταν στο Κεραμίδι,  με αντιφώνηση από ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού,  οι οποίοι θα κάνουν γνωστή μια μοναδική κληρονομιά.
Μέσα από τη θαυμαστή προσπάθειά τους και τη συμμετοχή τους και οι στίχοι θα επαναλαμβάνονται από την πενηνταμελή χορωδία της Μουσικής Σχολής Τραγουδάρα, αλλά και από τα μέλη  των χορευτικών συγκροτημάτων των πολιτιστικών συλλόγων Κεραμιδίου και Πορταριάς, τα οποία στην συνέχεια  θα παρουσιάσουν  παραδοσιακούς χορούς του Κεραμιδίου όπως συρτό  καλαματιανό, τσ’ τρεις (όπως το ονομάζουν οι Κεραμιδιώτες) σταυρωτό (αργό), σε κυκλικό μεγάλο χορό.
Ένα μεγάλο μέρος των τραγουδιών της παράστασης, θα συνοδεύει παραδοσιακή ορχήστρα της Μουσικής Σχολής Τραγουδάρα, αποτελούμενη από βιολί, κλαρίνο, ακορντεόν, λαούτο, δηλαδή τα τέσσερα όργανα που συνόδευαν για πολλά χρόνια τα γλέντια, τους γάμους, τα πανηγύρια και τις εκδηλώσεις του χωριού.
Ως προς τον τρόπο που οι κάτοικοι του Κεραμιδίου συνέχονταν και διασκέδαζαν, είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από το οδοιπορικό-βιβλίο του Απόστολου Γ. Κωνσταντινίδη (εκδόθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, τον Απρίλιο του 1937).

«Η καλή μοίρα μας επεφύλασσε να παραστώμεν και εις πανημέριον οικογενειακήν διασκέδασιν έξω του χωρίου………ένθα παρά την μοναδικήν κρίνην και κάτωθεν βαθυσκίων πλατάνων εθυσιάσθη ευτραφέστατος αμνός και κατηναλώθη σεβαστή ποσότητα οίνου…….Καθόλην την ημέραν επεκράτησεν αδιάπτωτος ευθυμία, ηγέρθησαν ευτράπελοι προπόσεις, ενώ τα άσματα και οι χοροί υπό το δεξιόν παίξιμο του βιολιού του περίφημου Κοκονίτσα διαδέχοντο άλληλα και άνευ διακοπής. Τοιούτον το χωρίον και οι κάτοικοι του Κεραμιδίου.»
Η διάδοση και η αξιοποίηση των πολιτιστικών αποθεμάτων κάθε τόπου, αποτελεί έργο  σημαντικό, προκειμένου να διατηρηθεί, να αναδιαμορφωθεί και να επαναπροσδιοριστεί η πολιτιστική μας ταυτότητα και ειδικότερα η σχέση των νεότερων με την παράδοση και τις αξίες που εμπεριέχονται σ΄ αυτή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το