Τοπικά

Μοναδικές εμπειρίες στο Λιχτενστάιν για τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βόλου 

Μοναδικές εμπειρίες αποκόμισαν 24 μαθητές και τέσσερις εκπαιδευτικοί του 4ου Γυμνασίου Βόλου κατά την 8ήμερη διαμονή τους στο πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν, από τις 25 Ιουνίου ώς τις 2 Ιουλίου 2019.
Επισκέφτηκαν το κρατίδιο στο πλαίσιο του διετούς εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 (2018-2019) με τίτλο «IC.O.N.S. of Understanding (InterCultural Opening through Nature and Sports)» και του ομώνυμου ευρωπαϊκού προγράμματος ηλεκτρονικής αδελφοποίησης e-Twinning, που διενεργείται παράλληλα, ύστερα από πρόσκληση του σχολείου Oberschule Eschen (OSE), μοναδικού εταίρου και συντονιστή του προγράμματος, και συμμετείχαν σε κατασκήνωση με πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.
Είχε προηγηθεί διαχειριστική συνάντηση εκπαιδευτικών στο σχολείο Oberschule Eschen του Λιχτενστάιν από τις 13 ώς τις 16 Απριλίου 2019, όπου έγινε ο σχεδιασμός του προγράμματος και επιτόπια διερεύνηση των χώρων φιλοξενίας και διεξαγωγής των δραστηριοτήτων.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί διέμειναν στον ξενώνα νέων Jugendherberge Schaan-Vaduz. Το πρόγραμμα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, πρωτότυπα παιχνίδια γνωριμίας, επίσκεψη στο σχολείο Oberschule Eschen, όπου οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους σε διεθνείς ομάδες, πεζοπορία στις Άλπεις, στο θέρετρο Malbun, όπου προηγήθηκε επίδειξη με πουλιά, όπως γεράκια, κουκουβάγιες και χρυσαετούς, παρακολούθηση θεατρικού δρώμενου με ζογκλέρ και μαθήματος αλπικών χορών στο θέατρο TAK Schaan, κολύμπι και καταδύσεις στην ανοιχτή πισίνα της Vaduz, ξενάγηση στην πρωτεύουσα Vaduz με το City Train, ψυχαγωγική δραστηριότητα υπαίθρου με σχοινιά (Ηigh Ropes course), Oλυμπιακά παιχνίδια στη φύση και παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού σε γεωκρύπτες με τη βοήθεια συσκευών προσανατολισμού (Geocaching) στο δάσος Triesen, ποδόσφαιρο σε φούσκες (Βubble soccer), τοξοβολία, καθώς και πεζοπορία σε ποτάμι, rafting/canoeing (άθλημα κατάβασης ποταμού με φουσκωτή βάρκα) και canyoning (διάσχιση φαραγγιών) στο δάσος Bregenz της Αυστρίας.

Μέσω της πρώτης συνάντησης των μαθητών στο Λιχτενστάιν, επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι στόχοι του προγράμματος, όπως η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας στις ξένες γλώσσες (αγγλικά – γερμανικά) και στη χρήση των υπολογιστών, η προώθηση της ομαδικής εργασίας και της εργασίας σε διεθνείς ομάδες, η κοινωνική ένταξη των μαθητών και η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, το άνοιγμα του πολιτιστικού ορίζοντα, η προώθηση της ανεκτικότητας και της αποδοχής του διαφορετικού, η αναγνώριση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η καλλιέργεια μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στην υγεία, στη φύση και στον αθλητισμό. Οι μαθητές δημιούργησαν νέες φιλίες, γνώρισαν την κουλτούρα των γερμανόφωνων χωρών, εντυπωσιάστηκαν από το πλήρως εξοπλισμένο σχολείο των εταίρων τους, ήρθαν σε επαφή με τη φύση και διασκέδασαν συμμετέχοντας σε πρωτότυπες αθλητικές δραστηριότητες υπαίθρου.
Η δεύτερη συνάντηση πρόκειται να λάβει χώρα στον Βόλο και στην κατασκήνωση ΧΑΝ Αγ. Ιωάννη Πηλίου, από τις 31 Αυγούστου ώς τις 7 Σεπτεμβρίου 2019, όπου έχει σχεδιαστεί ένα εξίσου συναρπαστικό πρόγραμμα με ποικίλες δράσεις πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου.

Την παιδαγωγική ομάδα του 4ου Γυμνασίου Βόλου αποτελούν 25 μαθητές της Α’ Γυμνασίου: Αλεξιάδης Χαράλαμπος, Ανανίδης Θεοφάνης, Δοσούλας Μάριος-Ελευθέριος, Κραβαρίτης Ανδρέας-Μάριος, Λαμπρογεώργου Αφροδίτη, Μαραγκός Γεώργιος, Νάνου Ελευθερία-Νικολέττα, Τσαρέλας Φώτιος, Τσιουβάκα Χρυσούλα, Μεντεκίδη Ευλαμπία-Άννα, Μίχο Αντωνία, Μπασματζής Βασίλειος, Παναγιωτόπουλος Χρήστος, Πατσά Δήμητρα, Παπαμιχαήλ Κυριακή, Ραμιώτης Χρήστος, Αποστολόπουλος Χρήστος, Σούλα Λουμίλντα, Στεργίου Μαρία, Στεργίου Νικόλαος, Τζίκα Φωτεινή, Τσιρλάν Σορίνα, Φατία Ιμέλα, Χατζηαναγνώστου Ελένη, Ψαρρή Ανθή-Αγγέλα και 7 εκπαιδευτικοί: Βαρνάβας Γεώργιος (δ/ντής), Φωτεινοπούλου Βασιλική (συντονίστρια), Μαλαμούλη Εύη, Σπανού Μαρία, Τσιάνου Παρασκευή, Χαλαστάρα Ιουλία και Ψάρρας Χρήστος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το