Τοπικά

Μοναχός- μάγειρας στον Άθω μιλά στον Βόλο για τη γαστρονομία του Αγίου Όρους

Τα μυστικά της αγιορείτικης γαστρονομίας υπόσχεται να αποκαλύψει σήμερα στον Βόλο ένας από τους κυριότερους εκφραστές της αθωνικής κουζίνας. Ο λόγος για τον μοναχό Επιφάνιο Μυλοποταμινό, ο οποίος από το Άγιο Όρος θα βρεθεί στην πόλη μας, έπειτα από πρόσκληση της «Μαγνήτων Κιβωτός». Ο αγιορείτης γέροντας θα μιλήσει στις 7 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα, ενώ στη συνέχεια θα μαγειρέψει νηστίσιμες συνταγές και θα παρουσιάσει βιολογικά κρασιά από τον αμπελώνα που καλλιεργεί στον Μυλοπόταμο, το μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας.

thumbnail_s02-f1-prosopo

Αυτός ο περιζήτητος μάγειρας, του οποίου η φήμη του έχει ξεπεράσει προ πολλού τα σύνορα της πατρίδας μας, συγγραφέας του βιβλίου «Η μαγειρική του Αγίου Όρους» και ιθύνων νους των κρασιών Μυλοποτάμου, θα επισκεφτεί σήμερα τον Βόλο, όπου θα μιλήσει για τα βιώματά του και την άριστη σχέση του με το φαγητό και τη μαγειρική που κρατάει πολλές δεκαετίες τώρα.
«Όλα είναι έτοιμα για την εκδήλωση στον Βόλο», είπε λίγο πριν ξεκινήσει από το μετόχι του, αποκαλύπτοντας τα πιάτα που συμπεριέλαβε στο μενού που θα ετοιμάσει με τους συνεργάτες του για όσους βρεθούν σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος: «Θα έχουμε κριθαρότο με θαλασσινά, χταποδοκεφτέδες, πατάτες φούρνου, σαλάτα με φακές και μυρωδικά βότανα, ενώ για γλυκό θα ετοιμάσουμε χαλβά. Δεν βάλαμε ψάρια και γαλακτοκομικά στο μενού, αφού την Τρίτη 15 Νοεμβρίου ξεκίνησε η νηστεία των Χριστουγέννων, που θα κρατήσει 40 ημέρες».

Η ομιλία του Καβαλιώτη μοναχού αναμένεται με ενδιαφέρον, με τον ίδιον να αναφέρεται στις ερωτήσεις που του θέτει συχνότερα το κοινό σε ανάλογες εκδηλώσεις: «Πέρα από τις συνταγές μαγειρικής που μου ζητάνε, κάθε φορά που μιλάω μπροστά σε ακροατήριο, με ρωτάνε πολλά πράγματα. Όπως για παράδειγμα για το πρόγραμμα των μοναχών και πόσες ώρες προσεύχονται καθημερινά. Πώς γίνεται αυτό, πώς γίνεται εκείνο, για την προσπάθεια που κάνουν στα μοναστήρια».
Επιστρέφοντας στην κουβέντα για την αγιορείτικη μαγειρική, αναφέρθηκε στα οφέλη της, αλλά και τα μυστικά για μία υγιεινή διατροφή: «Όλα όσα προτείνουν σήμερα για αποτοξίνωση οι διατροφολόγοι, τα πρόβλεψαν οι Πατέρες της Εκκλησίας από τον 4ο αιώνα. Η διατροφή των μοναχών και των χριστιανών κατ’ επέκταση, διέπεται από κάποιους κανόνες που ήταν καθορισμένοι από τότε. Π.χ. ποιες ημέρες θα τρώμε νηστίσιμα και ποιες αρτύσιμα, πότε θα καταναλώνουμε αλάδωτα φαγητά ή πότε θα κάνουμε κατάλυση της νηστείας. Υπάρχουν κανόνες που απευθύνονται στους πιστούς, οι οποίοι μπορούν έτσι να ακολουθήσουν ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα».

Κατά καιρούς έχει μαγειρέψει για πολλούς ηγέτες της Ορθοδοξίας, αλλά πέρα από τους εκκλησιαστικούς άρχοντες, ο μοναχός Επιφάνιος είναι γνωστός και για τις συνεργασίες του με διάσημους σεφ τόσο της χώρας μας, όσο και του εξωτερικού. «Πριν από τέσσερα χρόνια μαγειρέψαμε μαζί με τον Τζέιμι Όλιβερ, όταν είχα επισκεφτεί το Λονδίνο. Ήταν Νοέμβρης του 2012. Τέτοια εποχή πάλι. Προέκυψε μέσω του Άντι Χάρις, ο οποίος είναι ο αρχισυντάκτης της μηνιαίας γαστρονομικής έκδοσης του Όλιβερ. Ο Χάρις έρχεται συχνά στη Σκιάθο, μιλάει μάλιστα και ελληνικά, ενώ ο πατέρας του έχει και σπίτι στο νησί. Είναι φίλος και συνεργάτης του Όλιβερ», θυμήθηκε χαρακτηριστικά ο αγιορείτης γέροντας και μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας, ο οποίος φέτος τον Σεπτέμβριο έλαβε επίσης μέρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη που συμμετείχαν 1.500 σεφ από 80 χώρες του κόσμου-μέλη στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων (WACS-World Association of Chefs Societies)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το