Ελλάδα

Μηταράκης: «Παγώνουν» προσωρινά οι επιτάξεις κτιρίων στα νησιά

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, ανακοίνωσε το προσωρινό «πάγωμα» της επίταξης κτιρίων και εκτάσεων με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού, τουλάχιστον έως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των νησιωτών και να ξεκινήσει νέος γύρος διαλόγου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός διευκρίνισε πως η επίταξη αφορά ουσιαστικά σε ενοικίαση των χώρων που έχουν επιλεγεί για τρία χρόνια, ενώ δεσμεύτηκε πως ότι θα κλείσουν οι υπάρχουσες δομές και πως δεν θα λειτουργούν δύο δομές σε κάθε νησί. Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι τα θέματα που θέτει στους Ευρωπαίους ομολόγους του είναι να συμβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να ανοίξουν διάδρομοι επιστροφής με χώρες όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Την ερχόμενη Πέμπτη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ώστε να συζητηθεί και η γερμανική πρόταση ως προς μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική παροχής ασύλου.

«Σε 24 ημέρες οι νέες αποφάσεις ασύλου»
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Μηταράκης είχε δηλώσει πως η αποσυμφόρηση των νησιών είναι «υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα» της κυβέρνησης και πως «η διαδικασία των επιστροφών θα επιταχυνθεί προς την Τουρκία και τις χώρες προέλευσης». Παράλληλα, είχε σημειώσει: «Πιστεύω ότι θα ήταν εύλογο να διεκπεραιώνουμε τις υποθέσεις μέσα σε τρεις μήνες».

Επίσης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» το πρωΐ του Σαββάτου, ανέφερε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των υπηρεσιών ασύλου, οι νέες αποφάσεις βγαίνουν μέσα σε 24 ημέρες σε πρώτο βαθμό και συμπλήρωσε ότι «στόχος η παραμονή στα νησιά να είναι κάτω από έξι μήνες. Έχουμε κάνει 9 αποστολές μέχρι στιγμής. Αυτός ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, ωστόσο δείχνει πως οι επιστροφές γίνονται με απόλυτη συστηματικότητα».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το