Τοπικά

Μείωση εισακτέων 45% πρότεινε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Μείωση εισακτέων έως και 45% σε σχέση με πέρυσι πρότεινε στο υπουργείο Παιδείας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την εκπαιδευτική χρονιά 2017-2018, καθώς η έλλειψη ικανοποιητικής χρηματοδότησης δυσκολεύει την εκπαίδευση των φοιτητών.
Ειδικότερα πέρυσι οι εισακτέοι ήταν 2.510 και για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά το Πανεπιστήμιο προτείνει 1.368.
Βέβαια και τα προηγούμενα χρόνια το Πανεπιστήμιο προτείνει λιγότερους εισακτέους, χωρίς όμως να εισακούεται. Πάντως και άλλα Πανεπιστήμια πρότειναν στο υπουργείο μείωση εισακτέων κατά 50%.

 
Στο μεταξύ με τη διαβεβαίωση πως το 2017 θα είναι καλύτερο από το 2016 για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο Τσικρίκη η κοπή πίτας του τοπικού Ακαδημαϊκού ιδρύματος
Στην εκδήλωση παρέστησαν καθηγητές και εργαζόμενοι. Ο πρύτανης κ. Πετράκος αφού εκφώνησε έναν σύντομο χαιρετισμό έκοψε την πίτα και στη συνέχεια μοιράστηκαν κομμάτια, από ένα για κάθε Τμήμα, Κοσμητεία, αλλά και υπηρεσία του ιδρύματος. Η σύντομη τελετή έκλεισε με μπουφέ.
«Εμείς έχουμε μάθει στα δύσκολα. Αλλά θέλω να πιστεύω πως το 2017 θα είναι μια καλή χρονιά για όλους. Εμείς θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τους φοιτητές μας, να βοηθήσουμε την κοινωνία να αντιμετωπίσει προβλήματα και να είμαστε δίπλα σε αυτούς που μας χρειάζονται».

 
Ο προϋπολογισμός για το 2017 αγγίζει τα 5.200.000 ευρώ και, όπως τόνισε ο κ. Πετράκος, αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν και γι’ αυτό αναγκαζόμαστε να συμπληρώνουμε από δικούς μας πόρους από την έρευνα, με αποτέλεσμα ακόμη και το 25% των πόρων που έρχονται από τα μεταπτυχιακά προγράμματα, αλλά και ένα επιπλέον ποσό από τα ερευνητικά προγράμματα να χρησιμοποιείται για την κάλυψη των αναγκών του ιδρύματος. Συνολικά πρόκειται για κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που προστίθενται στο ποσό του προϋπολογισμού.
Αναφορικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που θέλει να μετατρέψει την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστήμιου σε οικονομική υπηρεσία με όλες τις δυσκαμψίες για την άντληση των πόρων ο κ. Πετράκος ανέφερε πως «το Γενικό Λογιστήριο θέλει να εφαρμόσει το δημόσιο λογισμικό στα ερευνητικά προγράμματα. Αυτό θα είναι καταστροφικό. Είμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις και έχουμε συγκροτήσει μια επιτροπή που είναι σε συζητήσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το