Τοπικά

Μετ’ εμποδίων αποβίβαση ΑμεΑ από λεωφορεία – Τι κατέγραψαν μαθητές και καθηγητές από το ΕΕΕΕΚ και το 5ο Γυμνάσιο Βόλου

Τα εμπόδια που συναντούν τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ, τα οποία είναι εξοπλισμένα με ράμπες για την εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητική αναπηρία, μητέρων με παιδί σε καροτσάκι και ηλικιωμένων, αλλά δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν, κατέγραψαν χθες μαθητές και καθηγητές από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Βόλου και το 5ο Γυμνάσιο Βόλου.
Η πρωτοβουλία εντάχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος freemobility για την ισότιμη πρόσβαση των ανθρώπων στους δημόσιους χώρους που υλοποιεί το ΕΕΕΕΚ Βόλου και το πρόγραμμα ecomobility που υλοποιεί το 5ο Γυμνάσιο Βόλου.

 
Τα δύο σχολεία επικοινώνησαν με τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου που άμεσα ανταποκρίθηκε.
Έτσι χθες γύρω στις 10.30 το πρωί οι μαθητές από τα δύο σχολεία μαζί με τους καθηγητές επιβιβάστηκαν στην αφετηρία του Αστικού ΚΤΕΛ σε ένα λεωφορείο και έκαναν την πορεία μέσα στο κέντρο της πόλης για να δουν κατά πόσο είναι εύκολη είναι η αποβίβαση των ατόμων με αναπηρικό καροτσάκι στις διάφορες στάσεις, οι οποίες δυστυχώς συνήθως είναι κατειλημμένες από διάφορα εμπόδια, όπως σταθμευμένα οχήματα, δενδράκια, εσοχές για κάδους απορριμμάτων, με αποτέλεσμα οι ράμπες να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Επρόκειτο για μια ξεχωριστή πρωτοβουλία που ανέδειξε το ζήτημα της πρόσβασης ατόμων από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Στη χθεσινή δράση συμμετείχε από το ΕΕΕΕΚ Βόλου και η ομάδα κοινωνικής ένταξης. Από το ΕΕΕΕΚ συμμετείχαν οι καθηγήτριες κ.κ. Μαρία Σχοινά, Θωμαή Τσιακάλη και Μαρία Μαυροφριδάκη.

 
Η καθηγήτρια από το ΕΕΕΕΚ Βόλου κ. Θωμαή Τσιακάλη ανέφερε πως «ήρθαμε σε συνεργασία και με το 5ο Γυμνάσιο Βόλου και το Αστικό ΚΤΕΛ για να κάνουμε μια δράση για την ομαλή αποβίβαση των επιβατών και ιδίως των ΑμεΑ, των μητέρων με καροτσάκι, για ένα προσωρινά τραυματία. Και από τη δράση που έγινε διαπιστώθηκαν οι δυσκολίες για την αποβίβαση. Περιμένουμε από τους πολίτες να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και να στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από τους φορείς».
Το μέλος του Δ.Σ. του Αστικού ΚΤΕΛ και οδηγός σε λεωφορείο κ. Βασίλης Γεωργατζής ανέφερε πως ενώ τα λεωφορεία έχουν ράμπες για την εξυπηρέτηση των επιβατών, εντούτοις προκύπτουν διάφορα προβλήματα για τη λειτουργία αυτής της υποδομής. Θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων για να βελτιωθεί και η κατάσταση στους δρόμους και να μη βλέπουμε κατειλημμένες τις στάσεις από αυτοκίνητα, Ι.Χ. και άλλα οχήματα. Έτσι δεν μπορούμε να πλευρίσει το λεωφορείο από το πεζοδρόμιο, ώστε να κατέβει η ράμπα και να αποβιβαστεί το άτομο με αναπηρικό καροτσάκι, η μητέρα με το παιδάκι που έχει σε καροτσάκι ή ακόμη και ο ηλικιωμένος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το