Τοπικά

Μειωμένη η σοδειά βιολογικών προϊόντων στις εκτάσεις του Πηλίου “Θ

Vegetables. Fresh Bio Vegetable in a Basket. Over green blurred

Μείωση καταγράφηκε τη φετινή χρονιά στη σοδειά βιολογικών προϊόντων στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου. Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες, με κύριο χαρακτηριστικό την υγρή άνοιξη με τις αρκετές βροχοπτώσεις και την υψηλή υγρασία, προκάλεσαν επιπτώσεις στην ανθοφορία του φυτικού κεφαλαίου, με συνέπεια η σοδειά να είναι ελάχιστη, όπως προέκυψε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκομιδής. Η μειωμένη φετινή παραγωγή βιολογικών προϊόντων στις καλλιεργούμενες εκτάσεις του Πηλίου επέφερε περαιτέρω συρρίκνωση του ήδη ελάχιστου εισοδήματος των αγροτών. Για δραματική χρονιά κάνουν λόγο οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων στο Πήλιο, καθώς η απώλεια της φετινής τους σοδειάς δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, διότι οι καιρικές συνθήκες έπληξαν το φυτικό κεφάλαιο πριν την ανθοφορία.

Ως μία από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου χαρακτηρίζεται από τους αγρότες η φετινή χρονιά.

Η σοδειά που συγκομίστηκε στις δεντρώδεις κυρίως εκτάσεις ήταν εξαιρετικά μειωμένη, με τους καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς για μία ακόμη χρονιά είδαν το μειωμένο αγροτικό τους εισόδημα να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο.

Αιτία για την αισθητή μείωση της σοδειάς αποτελούν και στην προκειμένη περίπτωση οι δυσμενείς για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αλλά και το σύνολο του φυτικού κεφαλαίου καιρικές συνθήκες, οι οποίες επικράτησαν τη φετινή χρονιά και έπληξαν τις δεντρώδεις καλλιέργειες πριν τη διαδικασία της ανθοφορίας.

Ισχυρό το πλήγμα από τις δυσμενείς για τις καλλιέργειες και το φυτικό κεφάλαιο καιρικές συνθήκες δέχτηκαν ως επί το πλείστον τα βερίκοκα και οι βανίλιες, αλλά και οι ελιές, με την παραγωγή στα συγκεκριμένα προϊόντα να είναι τη φετινή χρονιά σχεδόν μηδενική, καθώς ελάχιστος ήταν ο καρπός που αναρτήθηκε στα δέντρα και συγκομίστηκε από τους αγρότες.

Καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων από την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου υποστηρίζουν ότι η υγρή περασμένη άνοιξη, με κύριο χαρακτηριστικό τις αρκετές βροχοπτώσεις και την υψηλή για την εποχή υγρασία, δεν βοήθησε την κρίσιμη για τη σοδειά περίοδο της ανθοφορίας, με συνέπεια να μην καταστεί δυνατή η διαδικασία ανάπτυξης των καρπών.

Η καταστροφική για τους καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου φετινή χρονιά επέφερε και ένα ακόμη πλήγμα στους αγρότες, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

Όπως υποστηρίζουν συνεταιριστές και παραγωγοί, οι επικρατούσες την περασμένη άνοιξη καιρικές συνθήκες έπληξαν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις πριν την ανθοφορία, με συνέπεια η απώλεια της σοδειάς να μη χαρακτηρίζεται ως αποζημιώσιμο αίτιο σύμφωνα πάντα με τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ.

«Η φετινή καλλιεργητική και παραγωγική χρονιά» επισημαίνει ο παραγωγός βιολογικών προϊόντων από τα Κάτω Λεχώνια κ. Απ. Χανιάς «ήταν η δυσκολότερη των τελευταίων ετών. Ήταν μια δραματική χρονιά για τις βιολογικές καλλιέργειες. Αντιμετωπίσαμε μια ομολογουμένως πολύ δύσκολη χρονιά. Η σοδειά των βιολογικών προϊόντων στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου ήταν εξαιρετικά μειωμένη. Δεν είχαμε καθόλου παραγωγή. Αιτία ήταν η υγρή περασμένη άνοιξη με τις αρκετές βροχοπτώσεις και την υψηλή για την εποχή υγρασία, που δεν βοήθησε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και το φυτικό κεφάλαιο την κρίσιμη περίοδο της ανθοφορίας, με συνέπεια να μην έχουμε στο Πήλιο παραγωγή βιολογικών προϊόντων, κυρίως στα βερίκοκα και τις βανίλιες, αλλά και τις ελιές. Το ήδη μειωμένο αγροτικό εισόδημα συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο με την απώλεια της φετινής παραγωγής και θα μειωθεί περαιτέρω, καθώς οι καλλιέργειες επλήγησαν πριν την ανθοφορία και το αίτιο δεν είναι αποζημιώσιμο από τον ΕΛΓΑ. Επομένως, δεν έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για την απώλεια της φετινής σοδειάς» υπογραμμίζει ο καλλιεργητής βιολογικών προϊόντων από το Πήλιο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι για την ερχόμενη καλλιεργητική και παραγωγική περίοδο οι αγρότες βιολογικών προϊόντων στο Πήλιο θέλουν κρύο και με βροχές χειμώνα, προκειμένου να ενισχυθούν και να τονωθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και το φυτικό κεφάλαιο για τη νέα χρονιά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το