Αθλητισμός

Μηνύματα αθλητισμού κατά της εσωστρέφειας από τη γνωριμία των ΑμεΑ με το τάε κβον ντο

«Τέλος στην εσωστρέφεια, γιατί τα οφέλη του αθλητισμού είναι κοινά για όλους» ήταν το μήνυμα της ημερίδας «Ελάτε να γνωρίσετε το τάε κβον ντο για ΑμεΑ», που διοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βόλου και υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού τάε κβον ντο για ΑμεΑ Ελλάς

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας και την παρακολούθησε αρκετός κόσμος. Σκοπός της ήταν να βγάλει από την εσωστρέφεια γονείς και παιδιά με αναπηρία και να τους δείξει ότι ο αθλητισμός αποτελεί μια διέξοδο ζωής.
Η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου Γεωργία Μποντού-Τοκαλή τόνισε: «Το τάε κβον ντο δεν είναι απλά ένα άθλημα, αλλά ουσιαστικά αποτελεί κινησιοθεραπεία. Είναι ένας τρόπος ένταξης αυτών των παιδιών ώστε να ασκηθούν ψυχολογικά και σωματικά, να κοινωνικοποιηθούν. Μέσα από το συγκεκριμένο άθλημα θα γνωρίσουν μια άλλη μορφή αθλητισμού. Στον Βόλο βρίσκεται ομάδα εκπαιδευτών και ασκουμένων του Διεθνούς Οργανισμού, ώστε και τα παιδιά με αναπηρία του Βόλου να γνωρίσουν το άθλημα και να ασχοληθούν μαζί του».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την προετοιμασία της εκδήλωσης την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βόλου, την Ένωση Συλλόγων Γονέων Παιδιών με Αναπηρία και τον ψυχολόγο Θ. Κωτούλα γιατί στόχος δεν είναι μόνο η γνωριμία με το τάε κβον ντο, αλλά και η γνωριμία με τον αθλητισμό γενικότερα» πρόσθεσε.
Εκ των ομιλητών ήταν ο ειδικός σύμβουλος ψυχικής υγείας και οικογενειακός ψυχοθεραπευτής Θανάσης Κωτούλας που μίλησε για το μήνυμα της εκδήλωσης: «Όλοι έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στην άθληση και τα οφέλη είναι κοινά για όλους, όπως πχ θα έχουμε αυτοπεποίθηση, θα ανεξαρτητοποιηθούμε, θα νιώσουμε αυτόνομοι, θα κοινωνικοποιηθούμε, ενώ τα παιδιά ΑμεΑ θα αμβλύνουν το στίγμα εναντίον τους. Για τα άτομα με αναπηρία η πρόσβαση είναι δυσκολότερη, όπως και ο τρόπος προσέγγισης της άθλησης και γι’ αυτό ίσως χρειάζεται ειδική εκπαίδευση. Το ζητούμενο είναι μία κοινή άθληση χωρίς να ξεχωρίζει ΑμεΑ και αρτιμελείς».
Τη Διεθνή Ομοσπονδία τάε κβον ντο για ΑμεΑ εκπροσώπησε το μέλος του Δ.Σ. Νικηφόρος Κοτρίδης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για εξωστρέφεια. «Η Διεθνής Ομοσπονδία κάνει άνοιγμα σε όλες τις περιφέρειες και Νομούς της χώρας. Θέλουμε να αναπτυχθούμε, προκειμένου να βοηθήσουμε τους γονείς των ατόμων με αναπηρία, γιατί επιθυμούμε την εξωστρέφεια. Θέλουμε να βγουν τα παιδιά από το σπίτι, να κινητοποιηθούν και να γίνει αποδοχή από την κοινωνία, ώστε να μη ζουν στο περιθώριο» δήλωσε για να συμπληρώσει ο Βολιώτης εκπαιδευτής Γιώργος Τσάκαλος:

«Στον Βόλο βρισκόμαστε ακόμη σε εμβρυακό στάδιο. Σίγουρα είναι δύσκολα τα πράγματα. Έχω έρθει σε επαφή με γονείς. Το θέμα είναι να «ξεκλειδώσουμε» τον κόσμο και να βγάλουμε από την εσωστρέφεια τόσο τα παιδιά, όσο και τους γονείς και να τους πείσουμε ότι μπορούν το καλύτερο».
Πέρα από τις ομιλίες η εκδήλωση περιείχε και ασκήσεις, με τη βοήθεια εκπαιδευτών αλλά και δύο αθλητριών του Α.Ο. Τάε Κβον Ντο Ν. Ιωνίας-Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το