Ελλάδα

Υπουργείο Παιδείας: Ανακαλεί εγκύκλιο για συμμετοχή σε ημερίδα θρησκευτικής ομάδας

Ανακάλεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εγκύκλιο που είχε στείλει πριν απο λίγες μέρες στα σχολεία και καλούσε τους μαθητές της Αττικής να λάβουν μέρος σε ημερίδα, την οποία διοργανώνει αμφιλεγόμενη θρησκευτική οργάνωση.
Για τη συγκεκριμένη ημερίδα υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, καθώς και για το γεγονός οτι το ίδιο το υπουργείο έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία ζητώντας τους να λάβουν μέρος. Κατόπιν αυτών, η υπουργός εξαναγκάστηκε αργά χτες το βράδυ να ανακοινώσει οτι ανακαλεί τη συγκεκριμένη εγκύκλιο και μάλιστα άμεσα. Το έγγραφο της απόφασης της υπουργού αναφέρει:

Με άμεση εντολή της υπουργού Νίκης Κεραμέως ανακαλείται το υπ’ Αριθμ. Πρωτ. Φ16/11644/Δ2/28-01-2020 έγγραφο με θέμα: «Ενημέρωση σχετικά με την ημερίδα ‘’Σύγχρονη Παιδεία και Ελληνορθόδοξη Παράδοση’’ της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων ‘’Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ’’ για εκπαιδευτικούς Π.Ε. και Δ.Ε. και για μαθητές Λυκείων της Περιφέρειας Αττικής – Φεβρουάριος 2020 – σχ. Έτ. 2019-2020» που υπογράφει η Γενική Γραμματέας κα Αναστασία Γκίκα».

Νωρίτερα είχε πάρει θέση για το θέμα το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «παραθρησκευτική οργάνωση» που συνδέεται με άλλες ακραίες οργανώσεις και καλούσε την υπουργό Παιδείας να σεβαστεί τις συνταγματικές επιταγές για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.

Για το ίδιο θέμα εξέδωσε ανανκοίνωση και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) με την υπογράμμιση ότι το υπουργείο Παιδείας αποκλείει το διάλογο μαζί της, την ώρα που νομιμοποιεί τη συγκεκριμένη θρησκευτική οργάνωση.
Η συγκεκριμένη ημερίδα θα γίνει την επόμενη Κυριακή 9 του μήνα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέματα όπως «Το νέο σχολείο. Αναζητώντας τη χαμένη ελληνορθόδοξη μας ταυτότητα» , «τα θρησκευτικά στις Θερμοπύλες της ιστορίας τους» και «Η αξία της οικογένειας στη σύγχρονη παιδεία».
Με αφορμή την εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυρία Κεραμέως ότι προσπαθεί να μετατρέψει το υπουργείο Παιδείας σε παραμάγαζο παραθρησκευτικών οργανώσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Mετά τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν σε σχολεία ανά την επικράτεια με αφορμή τον κατά Κεραμέως εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, είδε το φως της δημοσιότητας ένα ακόμα κρούσμα. Με “εξαιρετικά επείγον” (!) πρόσφατο έγγραφο, που υπογράφει η Γενική Γραμματέας του υπ. Παιδείας κ. Αν. Γκίκα, καλούνται τα δεκαπενταμελή συμβούλια των μαθητικών κοινοτήτων των Λυκείων όλης της χώρας να συμμετάσχουν καταθέτοντας τις απόψεις τους σε διαβούλευση που οργανώνει η ονομαζόμενη Πανελλήνιος Ένωσις Γονέων ‘Η Χριστιανική Αγωγή’, ενόψει ημερίδας που έχει προγραμματιστεί με θέμα “Σύγχρονη Παιδεία και Ελληνορθόδοξη Παράδοση”.

Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν την εν λόγω (παρα)θρησκευτική οργάνωση, σημειώνουμε ότι συνδέεται οργανικά με την Αδελφότητα Θεολόγων “Ο Σωτήρ”, γνωστή για τις ακραίες αντιλήψεις και πρακτικές της. Σημειώνουμε, επίσης, ότι τα “χριστιανικά” αντανακλαστικά της είναι τέτοια, που δεν δίστασε να απειλεί επί σειρά ετών με έξωση 143 μαθήτριες και μαθητές του 73ου σχολείου Δήμου Αθηναίων, διεκδικώντας το κτήριο στο οποίο στεγάζονταν, εκμεταλλευόμενη την ανοχή του κράτους και κρατώντας το σχολείο σε καθεστώς ομηρείας. Ίλεως, ίλεως γενού ημίν, κ. Κεραμέως. Σεβαστείτε, επιτέλους, τις συνταγματικές επιταγές για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, σεβαστείτε την ίδια τη νεολαία και μην προσπαθείτε να την καταστήσετε βορά σε ακραίεςσκοταδιστικέςαντιλήψεις και πρακτικές».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το