Τοπικά

Το μήνυμα του Αλγερινού συγγραφέα Σαλίμ Μπασί από τον Βόλο: “Δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι τρομοκράτες”

Γεννήθηκε στην Αλγερία το 1971, εννέα χρόνια μετά την ανεξαρτησία από τη Γαλλία. Το περιβάλλον που μεγάλωσε, στα πρώτα βήματα της χώρας του αφότου έπαψε να είναι αποικιακή κτήση, επηρέασε βαθιά τον Σαλίμ Μπασί και το λογοτεχνικό του έργο, με τον Αλγερινό συγγραφέα να ασχολείται με την συγγραφή αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Ο Μπασί χθες το απόγευμα βρέθηκε στον Βόλο και μίλησε για το τελευταίο βιβλίο του. Τιτλοφορείται «Ο Θεός, ο Αλλάχ, εγώ και οι άλλοι» και διεκδικεί βραβείο λογοτεχνίας στη Γαλλία, όπου μένει μόνιμα από το 1996. Η παρουσίαση του Μπασί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έγινε στον απόηχο του μακελειού στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, όπου το τρομοκρατικό χτύπημα του ISIS στοίχισε τη ζωή σε 22 άτομα, ανάμεσα στα οποία αρκετά παιδιά.

Ο 46χρονος συγγραφέας δεν θεωρεί τον εαυτό του πιστό μουσουλμάνο. Δεν δίστασε να παραδεχθεί ενώπιον του ακροατηρίου του πως δεν προσεύχεται, αλλά την ίδια στιγμή τον ενδιαφέρει η διερεύνηση της ιστορίας του Ισλάμ. Ωστόσο, η αποστασιοποίηση του Μπασί από τα θρησκευτικά καθήκοντά του, του επέτρεψε να ασχοληθεί δίχως αγκυλώσεις με το ζήτημα του φονταμενταλισμού. Μάλιστα, στο μυθιστόρημα «Σκοτώστε τους όλους!», που κυκλοφόρησε το 2009, αφηγήθηκε την ιστορία ενός τρομοκράτη που χτύπησε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και αποτύπωσε στο χαρτί τις τελευταίες σκέψεις του καμικάζι πριν ρίξει το Boeing 767 στους Δίδυμους Πύργους στο Μανχάταν.
«Η τρομοκρατία δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε τραγωδίες και μεγάλα δράματα. Κι αυτό το έχω γράψει σε αρκετά βιβλία», σημείωσε ο Σαλίμ Μπασί, ο οποίος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του από την κλιμάκωση της βίας στις ευρωπαϊκές χώρες: «Το ζήτημα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη είναι πολύπλοκο. Από την πλευρά μου, έγραψα γι’ αυτό, κατέθεσα τη λογοτεχνική μου άποψη. Όμως, από εκεί και πέρα, δεν είναι εύκολο να εντοπίσεις εύκολα τη ρίζα του προβλήματος».
Το πρόσφατο χτύπημα στο Μάντσεστερ, που προστέθηκε στον ήδη μεγάλο κατάλογο με εξίσου αιματηρές επιθέσεις ανά την Ευρώπη, ενίσχυσε την άποψη ότι η Γηραιά Ήπειρος βιώνει πλέον μία σκληρή πραγματικότητα, από την εισβολή ακραίων στοιχείων και την έξαρση των φονταμενταλιστικών τάσεων που βρίσκουν γόνιμο έδαφος στον ισλαμικό χώρο.
«Η τρομοκρατία οδηγεί το Ισλάμ στο περιθώριο της Ευρώπης», κατέστησε σαφές ο Σαλίμ Μπασί και πρόσθεσε: «Οι μουσουλμάνοι στιγματίζονται γενικότερα, έπειτα από κάθε επίθεση που γίνεται. Δεν είναι όμως όλοι οι μουσουλμάνοι τρομοκράτες. Δεν συμφωνούν οι πάντες με αυτό που συμβαίνει».
Στη συνέχεια σχολίασε τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρευνας ότι η Γαλλία μετράει πολλούς πολίτες της, οι οποίοι ταξίδεψαν σε Συρία και Ιράκ για να καταταχθούν στον ΙSIS. «Είναι μειοψηφία, όσοι επιλέγουν να πάνε να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους. Όμως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να μας προβληματίσει», δήλωσε σκεπτικός ο Μπασί για την ολοένα αυξανόμενη ροή μουσουλμάνων από τις χώρες της Δύσης, οι οποίοι στρατολογούνται από τους τζιχαντιστές.
Όσο για το εάν η Ελλάδα απειλείται και βρίσκεται στην ίδια μοίρα με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, που δοκιμάζονται συχνά από τα τρομοκρατικά χτυπήματα; Ο Αλγερινός συγγραφέας απάντησε με νόημα: «Μέχρι στιγμής αυτό το ενδεχόμενο φαντάζει μακρινό. Βέβαια αν υπάρξουν ανάλογα χτυπήματα στην Ελλάδα, θα πάψουν οι Έλληνες να έχουν την ίδια άποψη. Στην περίπτωση που συμβεί κάτι στη χώρα σας, τότε θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα πράγματα διαφορετικά».

Χριστόφορος Σεμέργελης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το