Πολιτισμός

Μίλτος Γήτας: Η ποίηση καθησυχάζει ή κινητοποιεί τον άνθρωπο σε περιόδους κρίσης

Ο Μίλτος Γήτας γεννήθηκε το 1984 στα Ιωάννινα. Άρχισε να γράφει τα πρώτα του ποιήματα σε ηλικία 11 ετών. Από το 2002 και σε ηλικία 18 ετών που εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή, μέχρι και σήμερα έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές, ένα δοκίμιο, μια συλλογή δημοσιογραφικών του κειμένων που είχαν δημοσιευθεί κατά καιρούς στο διαδίκτυο και ένα ομαδικό μυθιστόρημα με άλλους 11 συγγραφείς. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας, της Παγκόσμιας Εταιρίας Ποιητών, της Εταιρίας Λογοτεχνών Ηπείρου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατσικά. Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και ως ανταποκριτής σε πανελλαδικά Μέσα, καθώς και σε ειδησεογραφικά sites. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού, ενώ έχει λάβει βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε ποιητικούς διαγωνισμούς. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης του πρωτότυπου βιβλιοχαρτοπωλείου «Μωβ Κουκουβάγια» στα Ιωάννινα.

Συνέντευξη
Χαριτίνη Μαλισσόβα

Εξίσωση, ο τίτλος της νέας σας ποιητικής συλλογής. Δώστε μας κάποια στοιχεία.
Η νέα μου ποιητική συλλογή «Εξίσωση» κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν αποχαιρετήσουμε το 2020. Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πνοή ετοιμάσαμε το βιβλίο πολύ γρήγορα και με μεράκι μέσα στο φθινόπωρο και πλέον κυκλοφορεί σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της χώρας, αλλά και ηλεκτρονικά καταστήματα. Πρόκειται για ποιήματα που έγραψα την τελευταία πενταετία, έχοντας εμπνευστεί από όσα συμβαίνουν γύρω μου, αλλά και στην προσωπική μου ζωή. Είναι ποιήματα που μιλούν για τις ανθρώπινες σχέσεις, τον θάνατο, τη μοναξιά, τον έρωτα και φυσικά την ίδια τη ζωή με ό,τι αυτή μας προσφέρει απλόχερα. Το να ζεις θεωρώ πως είναι μια πολύπλοκη εξίσωση με άγνωστες, πολλές φορές, παραμέτρους!

Το πρώτο σας βιβλίο εκδόθηκε όταν ήσασταν 18 ετών. Πώς νιώθετε όταν διαβάζετε τα πρώτα σας ποιήματα;
Νιώθω μια γλυκιά και τρυφερή μελαγχολία, θα έλεγα. Ξαναδιαβάζοντας τα εφηβικά μου ποιήματα φέρνω άμεσα στο μυαλό μου όλους εκείνους τους λόγους και τις αιτίες που μου προκάλεσαν την έμπνευση και είναι σα να μεταφέρομαι στο τότε. Πάντα έχω μια συναισθηματική φόρτιση με τα πρώτα μου ποιήματα. Όσο μεγαλώνω όμως η αλήθεια είναι πως τα αγγίζω όλο και πιο λίγο, τα διαβάζω όλο και πιο σπάνια!

Τι είναι αυτό που σας ελκύει στην ποιητική φόρμα;
Η ελευθερία του λόγου παρά τις φόρμες που κι εκεί υπάρχουν. Επίσης ότι πρέπει να πω πολλά γράφοντας λίγα. Τέλος, το κρυφτό ανάμεσα στις λέξεις, που μπορείς να κρύψεις πολλά γεγονότα και συναισθήματα και κανείς ποτέ να μην τα ανακαλύψει ή το αντίθετο να στα φανερώσουν αμέσως μόλις τα διαβάσουν.

Το πρόβλημα με τους νέους ποιητές είναι ότι γράφουν περισσότερο παρά διαβάζουν ποίηση. Τι πιστεύετε εσείς;
Πραγματικά είναι έτσι όπως το λέτε. Δυστυχώς ισχύει. Οι νέοι ποιητές και οι νέοι δημιουργοί γενικότερα μπορεί να γράφουν και να γράφουν και πολύ καλά σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά διαβάζουν λίγη ποίηση και πολλές φορές αγνοούν σημαντικούς ποιητές και ποιητικές συλλογές. Για να διευρύνεις τη σκέψη σου και να ανοίξεις πολλά παράθυρα στον κόσμο θεωρώ πως πρέπει να διαβάζεις ποίηση και ποιητές από διαφορετικές κουλτούρες και εποχές, ώστε μέσα από αυτή τη διαδικασία να ωριμάζει η πένα του νέου δημιουργού.

Ποιοι είναι οι δικοί σας αγαπημένοι ποιητές;
Δύσκολο να απαντήσω σε αυτό. Πραγματικά έχω πολλούς αγαπημένους, αλλά μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου θα έχει ο Ελύτης, αλλά και ο Καρυωτάκης. Εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες και τεχνικές, αλλά στην καρδιά μου ισορροπούν άψογα από την παιδική μου κιόλας ηλικία!

Ποιο βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα και σας ενθουσίασε;
Πρόσφατα διάβασα και πραγματικά με ενθουσίασε το βιβλίο «Γράμμα στον νεότερο εαυτό μου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Βοοks και περιέχει επιστολές που έστειλαν 80 σπουδαίοι άνθρωποι στον νεότερο εαυτό τους με συμβουλές για το νόημα της ζωής. Διδακτικό και άκρως αληθινό που με έκανε να κάνω μια μικρή αναδρομή στη δική μου ζωή και για το πώς έφθασα μέχρι σήμερα εδώ, όπου κι αν είναι αυτό το εδώ κάθε φορά.

Ποια στοιχεία σηματοδοτούν την εξέλιξη ενός ποιητή;
Η εξέλιξη του ποιητή είναι κατά την άποψή μου υποκειμενική. Δεν την κρίνω φιλολογικά. Αλλά θεωρώ πως αν εκείνος μπορεί να αποδίδει όσα έχει στην ψυχή και στο μυαλό του με πιο ευφυή τρόπο ή πιο αινιγματικά και με πιο πλούσιο λεξιλόγιο, τότε ναι, υπάρχει εξέλιξη.

Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τον τίτλο και το εξώφυλλο του βιβλίου;
Ο τίτλος της ποιητικής συλλογής προέκυψε από το ομώνυμο και εναρκτήριο ποίημα της συλλογής. Ουσιαστικά το ποίημα προσπαθεί να προσδιορίσει τις σταθερές και τις μεταβλητές της ίδιας της ζωής, της δικής μου της ζωής. Ο τίτλος άρεσε και στους ανθρώπους των εκδόσεων Πνοή και έτσι μου δημιούργησαν αυτό το πραγματικά όμορφο και πρωτότυπο εξώφυλλο. Μια επιλογή που το γραφιστικό τους τμήμα πέτυχε πρέπει να ομολογήσω με την πρώτη, αφού δεν είδαμε ποτέ κάτι άλλο ως ενδεχόμενο εξώφυλλο.

Τι χρειάζεται η ποίηση στην εποχή της πανδημίας;
Η ποίηση, με λιτό και εκφραστικό τρόπο, κατορθώνει να διασκορπίσει φόβους, αναμετριέται με ανασφάλειες και καθησυχάζει ή κινητοποιεί τον άνθρωπο σε περιόδους κρίσης. Έτσι και τώρα με την πανδημία, αντιμετωπίζοντας άλλοτε ρομαντικά κι άλλοτε κυνικά την απειλητική εξάπλωση του ιού, η ποίηση στέκεται στο ύψος της και οδηγεί τον αναγνώστη στη λύτρωση με όσο λιγότερες απώλειες και πάντα με στόχο την ψυχική ενίσχυση και ενδυνάμωση. Θα του γεμίσει τα κενά και θα τον υποκινήσει να συνεχίσει ή να ξαναρχίσει. Η επιλογή είναι δική του.

Γράφετε κάτι καινούργιο;
Προς το παρόν δεν ετοιμάζω κάτι άλλο λογοτεχνικά. Τα όσα βιώνουμε όμως σίγουρα θα τα καταγράψω σε μελλοντικά ποιήματά μου. Όμως, θα ήθελα, αν μας το επιτρέψει η κατάσταση με την πανδημία, να κάνω κάποιες παρουσιάσεις της νέας μου ποιητικής συλλογής σε κάποιες πόλεις, αλλά αυτό θα το δούμε το επόμενο διάστημα και ειδικά μέσα στο καλοκαίρι!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το