Πολιτισμός

«Η μικρή Μαριάννα και τα Πολύχρωμα μπουκέτα λουλουδιών» παρουσιάζεται σήμερα 7 μ.μ. στο Public

Με αφορμή την παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η μικρή Μαριάννα και τα Πολύχρωμα μπουκέτα λουλουδιών» σήμερα στις 7 μ.μ. στο Public, η συγγραφέας Δέσποινα Λούλη μιλά στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» σχετικά με τη συγγραφική της ιδιότητα, το παιδικό παραμύθι και τον ρόλο των αξιών στη ζωή των σύγχρονων παιδιών.

Κυρία Λούλη, πώς προέκυψε η συγγραφή του παραμυθιού «Η μικρή Μαριάννα και τα πολύχρωμα μπουκέτα λουλουδιών»;
Το παραμύθι γράφτηκε με αφορμή τον ερχομό της δεύτερης κόρης μου. Η ζωή στο σπίτι μαζί της τον πρώτο καιρό, το δέσιμο και οι έντονες καθημερινές στιγμές ήταν αυτές που αποτέλεσαν την αφορμή, αλλά και την έμπνευση για τη συγγραφή αυτού του παιδικού παραμυθιού.
Βλέπετε η περίοδος όπου μια γυναίκα φέρνει στον κόσμο ένα παιδί είναι πολύ σημαντική, καθώς τα συναισθήματα που βιώνει είναι πρωτόγνωρα. Δεδομένης και της αγάπης για το γράψιμο… η κατάσταση «ήρθε και έδεσε».

Τι ακριβώς διδάσκει αυτό το παραμύθι και ποιο είναι το μήνυμα που περνά;
Από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να γράψω το παραμύθι ήθελα να έχει κάποιο ηθικό δίδαγμα ώστε τα παιδιά που θα το διαβάσουν να «διδαχτούν» και κάτι. Σε μια περίοδο λοιπόν που οι αξίες έχουν σε μεγάλο βαθμό απαξιωθεί, θέλησα να μιλήσω για τη σημασία της αδελφικής αγάπης, αλλά και για την αγάπη και την υπομονή που πρέπει να επιδεικνύει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Δεδομένου μάλιστα ότι ο χαρακτήρας του ανθρώπου διαμορφώνεται από μικρή ηλικία, είναι πιστεύω καλό να δίνουμε σημασία στην καλλιέργεια των αξιών στα παιδιά από όταν αυτά είναι πολύ μικρά.
Πρόκειται για την πρώτη σας συγγραφική απόπειρα;
Ναι, πρόκειται για την πρώτη «επίσημη» συγγραφική απόπειρα. Όπως εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, το μικρόβιο της συγγραφής το έχω από μικρή ηλικία. Ως φοιτήτρια εργάστηκα σε εφημερίδες και αργότερα όταν βρέθηκα για δύο χρόνια στον Βόλο και έζησα εκεί με τον σύζυγό μου, εργάστηκα σχεδόν για δύο χρόνια στην ιστορική εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ». Πρόκειται για εμπειρία «σταθμό» στη ζωή μου, καθώς τότε μου δόθηκε η ευκαιρία και έκανα κοινωνικό, αλλά και εκπαιδευτικό ρεπορτάζ, ενώ είχα την τύχη και την τιμή, παρά τη νεαρή μου ηλικία, να δημοσιεύσω στην εφημερίδα άρθρο γνώμης, για την τότε επικαιρότητα.
Άρα λοιπόν, ξεκινώντας από μικρή δημοσίευσα άρθρα στον Τύπο, αργότερα έγραψα ένα ανέκδοτο παραμύθι για την πρώτη μου κόρη και στη συνέχεια με τον ερχομό και του δεύτερου παιδιού μου, συνεργάστηκα με τις εκδόσεις «ΜΙΝΩΑΣ» και εκδώσαμε το παραμύθι της μικρής Μαριάννας.

Πρόκειται για παραμύθι με Μη Κερδοσκοπικό Χαρακτήρα, καθώς όλα τα έσοδα πάνε για φιλανθρωπικό σκοπό. Μιλήστε μας για αυτό.
Ναι, έτσι είναι. Τα έσοδα του βιβλίου πάνε ολοκληρωτικά στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί»,
Το «Μαζί για το Παιδί» είναι μια Ένωση κοινωφελών σωματείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1996 με σκοπό να ενώσει ισότιμα τις προσπάθειές τους για τα παιδιά σε ανάγκη. Μαζί τα σωματεία της Ένωσης προσφέρουν ετησίως συντονισμένες υπηρεσίες και ένα καλύτερο μέλλον περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο, εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που γράφτηκε με αφορμή τον ερχομό ενός παιδιού, οπότε τι καλύτερο από το να διατεθούν τα έσοδα από τις πωλήσεις για το καλό των παιδιών που το έχουν ανάγκη.
Κυρία Λούλη, το να γράψει κανείς ένα βιβλίο παιδικό, και πιο συγκεκριμένα ένα παραμύθι, προϋποθέτει ηρεμία και συναισθήματα όπως η τρυφερότητα και η αγάπη, όλα αυτά στον υπερθετικό τους βαθμό. Από πού πηγάζουν τα δικά σας συναισθήματα;
Πρόκειται για μια πολύ όμορφη ερώτηση και χαίρομαι που μου την κάνετε. Τα συναισθήματα προέρχονται στο σύνολό τους από την οικογένεια που έχω δημιουργήσει, δηλαδή τον σύζυγό μου και τα δυο μας παιδιά, αλλά και από την οικογένεια που μεγάλωσα, τους γονείς μου και τα αδέρφια μου, τα οποία έχουν παίξει όπως είναι φυσικό καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το