Άρθρα

Μία τετραετία με κυβερνητικό έργο και έμφαση στη Μαγνησία (2019-2023)

 

Του
Χρήστου Τριαντόπουλου,
υφυπουργού στον πρωθυπουργό,
υποψήφιου βουλευτή Μαγνησίας
με τη Νέα Δημοκρατία

Κατά την τετραετία που πέρασε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, παρά τις δύσκολες εξωγενείς κρίσεις τις οποίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει – από την πανδημία του κορωνοϊού και την υβριδική επίθεση στον Έβρο μέχρι την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης – δίνοντας νέες προοπτικές στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Όλη αυτή την περίοδο, είχα την τιμή να υπηρετήσω την κυβέρνηση μέσα από δύο θέσεις ευθύνης: Αρχικά ως γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κατά την περίοδο 2019-2021, και έπειτα ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό, κατά την περίοδο 2021-2023. Κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις οδηγίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και να προωθήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες, όπως ενδεικτικά:
Ο εκσυγχρονισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος με έμφαση στην εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, στα νέα επενδυτικά προϊόντα, στην εταιρική διακυβέρνηση και στις μικροχρηματοδοτήσεις.
Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αποζημίωση ειδικού σκοπού, η κάλυψη μισθωμάτων και πάγιων δαπανών, μέσω των οποίων διατέθηκαν περίπου 10 δισ. ευρώ. Στη Μαγνησία η ενίσχυση ανήλθε σε 173 εκατ. ευρώ.
Η μεταρρύθμιση του συστήματος προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, με ψηφιοποίηση και διεύρυνση της κάλυψης, κερδίζοντας σχετικό βραβείο και δημιουργώντας νέα βάση για τον ΕΝΦΙΑ, που μειώθηκε κατά 35%. Στη Μαγνησία η επιβάρυνση μειώθηκε κατά 37% με συνολικό όφελος 60 εκατ. ευρώ.
Οι θεσμικές παρεμβάσεις και υλοποίηση δράσεων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Η συμμετοχή σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για θέματα Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού και μαζί με τον πρωθυπουργό στη διαπραγμάτευση των πόρων για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι συνολικοί ευρωπαϊκοί πόροι που εξασφάλισε η κυβέρνηση αγγίζουν τα 80 δισ. ευρώ.
Η συμμετοχή μου ως μέλος και μέχρι πρόσφατα ως πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η ΕΤΕπ έχει διαθέσει διαχρονικά μέχρι σήμερα 46,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Η παρακολούθηση εταιρειών του δημοσίου, μεταξύ αυτών και ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου.
Η διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου κρατικής αρωγής για την ενίσχυση επιχειρήσεων μετά από φυσικές καταστροφές, με διεύρυνση και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ως αποτέλεσμα, μεταβήκαμε από την πληρωμή περίπου 100 φακέλων κάθε χρόνο σε 5.000 μόνο το 2022, ύψους πάνω από 27 εκατ. ευρώ, και από την καταβολή αποζημίωσης μετά από 4-5 χρόνια στην εκκίνηση της στήριξης εντός λίγων εβδομάδων μετά τη φυσική καταστροφή. Στη Μαγνησία πάνω από 480 δικαιούχοι έλαβαν στήριξη περίπου 2 εκατ. ευρώ.
Ο συντονισμός της στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τον Μεσογειακό Κυκλώνα «Ιανός», με τη δημοσιονομική επίπτωση να έχει ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ. Στη Μαγνησία διατέθηκαν κοντά στα 28,5 εκατ. ευρώ.
Tο 2021 ακολούθησε η θητεία μου δίπλα στον πρωθυπουργό ως υφυπουργός αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, κατά την οποία ανέλαβα το ευρύτερο έργο συντονισμού σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Ενδεικτικές παρεμβάσεις και δράσεις είναι:
Ο συντονισμός του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Βόρειας Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, με δημοσιονομική επίπτωση κοντά στα 320 εκατ. ευρώ.
Ο συντονισμός των σχεδίων στήριξης και αποκατάστασης περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, όπως στη Σάμο και το Αρκαλοχώρι, με δημοσιονομική επίπτωση 138 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Η θέσπιση της πρώτης αρωγής μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr, για την άμεση στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με τη στήριξη να ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ.
Το διευρυμένο έργο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής υπό την προεδρία μου, με νομοθετικές παρεμβάσεις, επέκταση του πλαισίου κρατικής αρωγής, αλλά και ειδικά σχήματα στήριξης επιχειρήσεων και αγροτών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επιδοτούμενη γραμμή Βόρεια Εύβοια – Βόρειες Σποράδες.
Η παροχή, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έκτακτης χρηματοδότησης προς τις Περιφέρειες για την αποκατάσταση ζημιών μετά από φυσικές καταστροφές, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για την τετραετία. Στη Μαγνησία εντάχθηκαν έργα ύψους 44 εκατ. ευρώ.
Η παροχή, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, έκτακτης χρηματοδότησης προς Δήμους και Περιφέρειες για πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές, συνολικού ύψους 361 εκατ. ευρώ. Στη Μαγνησία ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ.
Η συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την έκτακτη ενίσχυση αγροτικών καλλιεργειών που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, με πόρους κοντά στα 50 εκατ. ευρώ. Στη Μαγνησία για μήλα, κάστα και αχλάδια έχουν διατεθεί περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ.
Η προώθηση σχεδίων ανάπτυξης των περιοχών που επλήγησαν σημαντικά από φυσικές καταστροφές, όπως στη Βόρεια Εύβοια, στην Ηλεία, στην Καρδίτσα και αλλού. Στη Μαγνησία το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών εκπονεί μελέτη για τον Αλμυρό.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε στη Μαγνησία την προσοχή που ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες της περιοχής, όσο και στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τις ιδιαιτερότητες και τις προοπτικές της. Οι συνολικοί πόροι προς τη Μαγνησία ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρονται:
Η έκτακτη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και εργαζομένων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, ύψους άνω των 317 εκατ. ευρώ.
Η στήριξη πρωτογενούς παραγωγής λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης μέσα από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, ύψους περίπου 22,5 εκατ. ευρώ, με τη συνολική στήριξη προς τον πρωτογενή τομέα να διαμορφώνεται κοντά στα 38 εκατ. ευρώ συνυπολογίζοντας λοιπά έκτακτα μέτρα και ενισχύσεις.
Η έκτακτη χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια και τους Δήμους της Μαγνησίας για έργα αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές και δίκτυα μετά από φυσικές καταστροφές, ύψους 61 εκατ. ευρώ.
Η στήριξη των Βορείων Σποράδων με την ένταξη του πλωτού ασθενοφόρου στο Λιμενικό Σώμα και με τη δρομολόγηση επιδοτούμενων ακτοπλοϊκών διασυνδέσεων με Θεσσαλονίκη και Βόρεια Εύβοια.
Έχοντας, λοιπόν, καταφέρει τόσα πολλά, στρέφουμε την προσοχή μας στην επόμενη τετραετία. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε το κυβερνητικό έργο προκειμένου να εξασφαλίσουμε συνθήκες ευημερίας στην πατρίδα μας, για όλες και όλους. Και φυσικά, όσον αφορά στη Μαγνησία, να εντείνουμε τις προσπάθειες που έχουμε ήδη ξεκινήσει, ώστε να καταστεί ο τόπος μας ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια – ένας τόπος ισχυρής ανάπτυξης, με πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας που θα επιτρέψουν στους πολίτες να προκόψουν εδώ μαζί με τις οικογένειές τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το