Τοπικά

Μία πλατφόρμα αλλάζει το τοπίο στην ανακύκλωση – Ο ιδρυτής της εταιρείας Recycglobe αναλύει το φιλόδοξο πλάνο του

Η Recycglobe, μία διαδικτυακή πλατφόρμα που βγήκε στον «αέρα» τους τελευταίους μήνες, επιχειρεί να αλλάξει την αντίληψη των Ελλήνων για την ανακύκλωση. Πίσω από την καινοτόμα ιδέα βρίσκονται τρεις νέοι άνθρωποι: Η Βολιώτισσα βιοχημικός και βιοτεχνολόγος Μαρία Τζαβέλλου, η προγραμματίστρια Σοφία Αγραφιώτη και ο σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας Κωνσταντίνος Αστρίδης. Ο τελευταίος, στον οποίον πιστώνεται η δημιουργία της πλατφόρμας το 2013, μίλησε για τα πρώτα βήματα της εταιρείας Recycglobe, η οποία εισάγει στην αγορά ανακύκλωσης ένα «εργαλείο» με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Στην ουσία πρόκειται για έναν τόπο, στον οποίον συναλλάσσονται όσοι διαθέτουν υλικά που δύνανται να συλλεχθούν και να επεξεργαστούν από ιδιωτικές ή δημοτικές επιχειρήσεις ανακύκλωσης, σύμφωνα με την ιδέα που συνέλαβε πριν από μία τετραετία ο κ. Αστρίδης. Η πρωτότυπη σκέψη του τελευταίου, εξασφάλισε πόρους μέσα από προγράμματα ενίσχυσης επιχειρηματικών ομάδων. «Έχουμε καταφέρει να χρηματοδοτήσουμε την προσπάθεια, κερδίζοντας σε διαγωνισμούς καινοτομίας. Μέσα από την υλοποίηση των προϊόντων μας κερδίσαμε χρήματα από ανθρώπους και φορείς που εμπιστεύονται το πλάνο μας και μας βοηθούν να εξελίσσουμε ακόμη περισσότερο την ιδέα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο 42χρονος ιδρυτής της Recycglobe.

Η ανάπτυξη της εταιρείας είναι αξιοσημείωτη, παρότι οι συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι οι καλύτερες δυνατές για ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα, όπως δήλωσε ο κ. Αστρίδης: «Το περιβάλλον που κινούμαστε είναι πολύ δύσκολο, κυρίως από άποψη φορολογική και ασφαλιστική. Εκείνο είναι το δυσκολότερο κομμάτι που αντιμετωπίζει όποιος επιχειρεί σήμερα στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά βέβαια, έχουν δημιουργηθεί μέσω ιδιωτικών φορέων σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ειδικά της καινοτόμου. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν σε Ελλάδα και εξωτερικό, δίνουν τη δυνατότητα με πολλή δουλειά, να ξεκινήσεις να πολεμάς για την υλοποίηση ενός ονείρου ή μιας ιδέας. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η κινητήρια δύναμη έρχεται από μέσα κι όχι από έξω. Δηλαδή πόσο συμπαγής και αποφασισμένη είναι η ομάδα, αλλά και από την προσήλωσή της στον κοινό στόχο».

Στη συνέχεια ο CEO της εταιρείας ανέπτυξε τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν όσοι κάνουν εγγραφή στην πλατφόρμα της Recycglobe: «Ως πολίτες πολλές φορές νομίζουμε ότι η ανακύκλωση είναι είτε πάρεργο, είτε κάτι το αυτονόητο. Δεν ισχύει τίποτα από τα δύο. Αντιθέτως πρόκειται για μία σοβαρή διαδικασία, με αρκετά και σημαντικά οφέλη. Όσο γρηγορότερα καταλάβουμε πως μπορούμε να συμμετέχουμε και να κερδίσουμε από αυτό, τόσο γρηγορότερα θα βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας. Για τους ιδιώτες, οι οποίοι θα απολαμβάνουν ανταποδοτικά οφέλη από τις συμβεβλημένες εταιρείες, η δημιουργία λογαριασμού είναι δωρεάν, ενώ καθίσταται δυνατή ακόμη και μέσω εφαρμογών όπως το Google Plus ή το Facebook».

Στην ερώτηση για το εάν η ελληνική αγορά μπορεί να στηρίξει μία ανάλογη εφαρμογή λογισμικού για την ανακύκλωση, ο Κωνσταντίνος Αστρίδης υπήρξε κατηγορηματικός: «Σαφώς και υπάρχουν δυνατότητες, ακόμη και από άποψη εμπορική. Καταρχήν η διαχείριση των απορριμμάτων έχει οικονομικά οφέλη, επομένως οποιαδήποτε δραστηριότητα έχει και ανταποδοτικό χαρακτήρα, βρίσκει πεδίο να κινηθεί. Επιπλέον με την επικείμενη αλλαγή της νομοθεσίας και την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή, αλλά και την αυστηρότερη αντιμετώπιση που οφείλουμε να έχουμε απέναντι στη διαχείριση των απορριμμάτων και τα ανακυκλώσιμα προϊόντα, υποχρεούμαστε να ασχοληθούμε σοβαρότερα προς αυτή την κατεύθυνση, είτε είμαστε απλοί διαθέτες υλικού, είτε πολύ περισσότερο αν είμαστε διαχειριστές. Αρκεί να σας πω ότι στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται 500 εταιρείες, ενώ ο ετήσιος τζίρος φτάνει το 1,5 δις ευρώ. Είναι ένας κύκλος εργασιών που μέσα στην κρίση, δεν είναι αμελητέος. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να σχηματοποιήσουμε περισσότερο την αγορά και να εισάγουμε καινοτόμα εργαλεία για όλους όσοι εμπλέκονται σ’ αυτή την ιστορία. Μάλιστα, ερχόμενοι σε επαφή με πολλές ιδιωτικές εταιρείες, αυτό που διαπιστώσαμε, είναι πως ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν εργαλεία που διευκολύνουν τη δουλειά τους».

Με την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, ο επικεφαλής της εταιρείας αισιοδοξεί ότι θα γίνει ένα βήμα προς την αλλαγή της αντίληψης περί ανακύκλωσης: «Αυτό είναι και το δικό μας όραμα. Να αλλάξουμε οι πολίτες το πώς βλέπουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά. Αν καταφέρουμε και ενεργοποιήσουμε τους παραγωγούς από προϊόντα που μπορούν να ανακυκλωθούν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη και την αξία που έχουν, τότε θα αλλάξει η νοοτροπία μας απέναντι στη διαχείριση των απορριμμάτων».

Φωτό:

Ο Κωνσταντίνος Αστρίδης με τη Βολιώτισσα βιοχημικό και βιοτεχνολόγο Μαρία Τζαβέλλου, βρίσκονται πίσω από τον σχεδιασμό της καινοτόμας πλατφόρμας Recycglobe για τη διάθεση και συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το