Οικονομία

Βάζουν φωτιά οι απαιτήσεις των δανειστών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛ. ΓΙΟΥΝΚΕΡ Ζ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Φωτιά στην επιδιωκόμενη συμφωνία έβαλαν χθες το βράδυ οι απαιτήσεις των δανειστών που μετέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα κατά τη μακρά συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Το σχέδιο των εταίρων περιελάμβανε μέτρα-σοκ και δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνική πλευρά.

Βάζουν φωτιά οι απαιτήσεις των δανειστών

Φωτιά στην επιδιωκόμενη συμφωνία έβαλαν χθες το βράδυ οι απαιτήσεις των δανειστών που μετέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη χθεσινοβραδινή επίπονη και καθοριστική συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Το χθεσινοβραδινό μάλιστα τετ α τετ των Γιούνκερ και Τσίπρα εξελίχθηκε σε ολονύχτιο θρίλερ, καθώς ακολούθησε δείπνο εργασίας με τη συμμετοχή των κ. Ντάισελμπλουμ, Βίζερ αλλά και των κ. Γ. Δραγασάκη, Ν. Παππά, Ευ. Τσακαλώτου, Γ. Σακελλαρίδη και Σπ. Σαγιά – οι δε διαπραγματεύσεις έφτασαν, όπως φαίνεται, στο κρισιμότερο «σταυροδρόμι», αφού, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, η συνάντηση εργασίας θα επαναληφθεί με την ίδια σύνθεση στην ίδια αίθουσα της Κομισιόν ξανά αύριο, ώστε αμφότερες οι πλευρές να ξεπεράσουν τις διαφωνίες που εμποδίζουν την άμεση λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Στον Έλληνα πρωθυπουργό παρουσιάστηκε εκ μέρους των δανειστών μία 10σέλιδη πρόταση, η οποία περιλαμβάνει μέτρα όπως:

  • Θέσπιση δύο κατηγοριών ΦΠΑ: 11% για τρόφιμα και φάρμακα και 23% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ
  • Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων
  • Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
  • Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Η συνάντηση των κυρίων Γιούνκερ – Τσίπρα ξεκίνησε στις 9.30 το βράδυ και διήρκεσε περισσότερο από 90 λεπτά, ενώ ακολούθησε γεύμα με τη συμμετοχή του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ.

Μετά τη ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες».

Δήλωση πρωθυπουργού

«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τσίπρας: Μόνη ρεαλιστική πρόταση, η ελληνική

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική και φιλική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής:

«Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια σκληρής λιτότητας. Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι, ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία. Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση (take it or leave it) μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το