Τοπικά

Μεταβιβάζουν ακίνητα λόγω ΕΝΦΙΑ και φόρων – Περίπου 10 μεταβιβάσεις καθημερινά στη ΔΟΥ Βόλου

Η «φοροκαταιγίδα» που έρχεται στις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις αγοραπωλησίες ακινήτων με τις «ευλογίες» και του «κουαρτέτου», οδηγεί εκατοντάδες ιδιοκτήτες σε μεταβιβάσεις της ακίνητης περιουσίας τους, προκειμένου να αποφύγουν την υπερφορολόγηση. Κυρίως ο ΕΝΦΙΑ αναγκάζει ιδιοκτήτες να μεταβιβάζουν τα ακίνητά τους στα παιδιά ή τα εγγόνια τους…

Μεγάλη είναι η αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων το τελευταίο διάστημα, εν όψει επιβολής νέων φόρων στα ακίνητα από την κυβέρνηση, στην αέναη αναζήτηση χρημάτων, στην οποία βρίσκεται.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, η αύξηση στις μεταβιβάσεις, κυρίως στις γονικές παροχές και τις δωρεές, που έχουν ελάχιστη φορολογική επιβάρυνση, είναι πολύ μεγάλη. Υπολογίζεται ότι καθημερινά μόνον στη Δ.Ο.Υ. Βόλου γίνονται επτά ώς δέκα μεταβιβάσεις ακινήτων, που σημαίνει πως κάθε μήνα οι μεταβιβάσεις ξεπερνούν τις 150…
«Ξεπουλάνε, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν τους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ. Έχουμε πάνω από 1000 μεταβιβάσεις από πέρυσι τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά στη «Θ» στέλεχος Δ.Ο.Υ.
Η αύξηση στις μεταβιβάσεις παρατηρείται από τον περασμένο χειμώνα και αναμένεται να ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τέλος του έτους, καθώς η κυβέρνηση προωθεί νομοθετικές ρυθμίσεις για αναπροσαρμογή της φορολογίας των ακινήτων, που θα επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις και κυρίως τις γονικές παροχές και τις δωρεές.
Η αύξηση των μεταβιβάσεων συνδυάζεται με τις αποποιήσεις κληρονομιάς, που έφθασαν τις 600 πέρυσι στη Μαγνησία, καθώς πολλοί είναι οι κληρονόμοι ακινήτων, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα φορολογικά βάρη.
Επίσης συνδυάζεται και με τα λεγόμενα αδέσποτα ακίνητα, αυτά δηλαδή, που έχει γράψει η «Θ» προ ημερών, καταλήγουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα βάρη τους.
Εκτός των 40 φόρων που άμεσα ή έμμεσα επιβαρύνουν τα ακίνητα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη μεταβίβαση, καθώς όπως σχεδιάζει, θα απαιτείται η προσάρτηση στις πράξεις αποδοχής κληρονομιάς τοπογραφικού διαγράμματος και η σχετική βεβαίωση του μηχανικού περί μη ύπαρξης ή τακτοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο…
Εφόσον ισχύσει η εν λόγω ρύθμιση, θα επέλθει καίριο πλήγμα στις μεταβιβάσεις, επισημαίνουν οι συμβολαιογράφοι.
Παράγοντες της κτηματαγοράς τονίζουν ότι ένα κόστος της τάξης των 1000 ευρώ περίπου, που θα απαιτείται τόσο για τη σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος, όσο και για τη βεβαίωση διαπίστωσης ύπαρξης ή μη αυθαιρεσιών στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο, καθιστά ασύμφορη πλέον κάθε συναλλαγή.

Αναμένεται περαιτέρω αύξηση γονικών παροχών και δωρεών
Οι μεταβιβάσεις αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα και μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, με προοπτική να ισχύσουν από την επόμενη χρονιά. Θα αφορούν αφορολόγητα ποσά, κλίμακες, συντελεστές φόρων στις αγοραπωλησίες και στις γονικές παροχές, καθώς και τους συντελεστές ΕΝΦΙΑ. Οι δύο σημαντικότερες αλλαγές που έχουν συζητηθεί, αφορούν στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα μεγάλης αξίας και την αναπροσαρμογή του φόρου στις μεταβιβάσεις (αγοραπωλησίες) ακινήτων και στις γονικές παροχές.
Οι φόροι μεταβίβασης μετά το 2010 έχουν μειωθεί δύο φορές – πέρυσι μάλιστα η μείωση ήταν δραστική – χωρίς αυτό να έχει ουσιαστική επίδραση στην κτηματαγορά, καθώς οι αγοραπωλησίες δεν αυξήθηκαν. Με τις νέες διατάξεις που συζητούνται, θα καταστούν ακριβότερες και οι γονικές παροχές, στις οποίες η επιβάρυνση είναι τώρα μηδαμινή.
Σημειώνεται ότι επί δύο δεκαετίες οι συντελεστές φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων ήταν σταθεροί. Το 2010, με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, μειώθηκε από 9% σε 8% ο φόρος στα πρώτα 20.000 ευρώ αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και από 11% σε 10% για το υπερβάλλον ποσόν. Το 2015 που η κτηματαγορά έπνεε τα λοίσθια, ο φόρος μεταβίβασης έπεσε στο 3%.
Στο σχέδιο που έχει ετοιμάσει το ΥΠΟΙΚ, περιλαμβάνονται και αλλαγές στο αφορολόγητο όριο για αγορά πρώτης κατοικίας. Τα αφορολόγητο είναι τώρα 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσόν αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και τα επόμενα. Τα ποσά αυτά θα αναπροσαρμοσθούν προς τα κάτω, δεδομένου ότι οι εμπορικές αξίες των ακινήτων έχουν πέσει πολύ.
Από το 2017, με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι φόροι σε γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. Το σημερινό αφορολόγητο όριο στις δύο αυτές κατηγορίες είναι 150.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για κληρονομιά ή δωρεά προς τέκνο ή εγγονό.
Με την ισχύουσα κλίμακα, για αξία μεταβίβασης έως 300.000 ευρώ ο φόρος γονικής παροχής ή κληρονομιάς ανέρχεται έως 1.500 ευρώ, καθώς ο φορολογικός συντελεστής για την αξία από τα 150.000 ευρώ έως τα 300.000 είναι 1% (τα πρώτα 150.000 είναι αφορολόγητα).
Στην ίδια φορολογική κλίμακα ο ανώτατος συντελεστής είναι 10%. Σύμφωνα με τα νέα σενάρια πρόκειται να αυξηθεί προκειμένου να πληρώνουν περισσότερα όσοι κληρονομούν μεγάλης αξίας ακίνητα.
Σημειώνεται ότι από το 2014 και μετά εφαρμόζονται τρεις φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αυτοί είναι ανάλογα με τον αν η κατοικία που αγοράζεται, είναι νεόδμητη ή μεταχειρισμένη, πρώτη ή δευτερεύουσα. Με φόρο υπεραξίας επιβαρύνονται όσοι πωλούν ακίνητα τα οποία απέκτησαν μετά το 1995.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το