Άρθρα

Μετάβαση, οικονομία και επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών

 

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ,
πολιτικού μηχανικού – κατασκευαστή
PKK Constructions

Η PPK Constructions βρέθηκε για ακόμη μία φορά στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών για να ενημερωθεί για τις τρέχουσες και μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, θέτοντας στο επίκεντρο τομείς όπως η γεωπολιτική, η βιώσιμη οικονομία, τα χρηματοπιστωτικά, η πράσινη μετάβαση, η εκπαίδευση, αλλά και οι άνθρωποι.
Με περισσότερους από 800 ομιλητές από 70 χώρες και την παρουσία εκπροσώπων από την πολιτική ηγεσία και τις επιχειρήσεις της χώρας μας, το Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε από 10 έως 13 Απριλίου, επικεντρώθηκε στη μεγάλη μετάβαση, δηλαδή τις μεταβάσεις που βιώνει ο κόσμος σε διάφορους τομείς έχοντας να αντιμετωπίσει τις αλλαγές σε τομείς όπως η οικονομία, η τεχνολογία, το κλίμα κ.ά. «Πιστεύουμε πραγματικά ότι ο κόσμος αλλάζει ριζικά σε τομείς όπως η γεωπολιτική, το κλίμα, η τεχνολογία κ.ά. Βρισκόμαστε σε μια πολύ μεγάλη μετάβαση και γι’ αυτό το κύριο θέμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών είναι: «The Great Transition»» επεσήμανε ο Συμεών Τσομώκος, πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.
Ισχυρές αναφορές έγιναν από ομιλητές κατά τη διάρκεια του φόρουμ για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα θετικά βήματα που έχουν γίνει προς το μέλλον, χωρίς να παραβλέπουν τους κινδύνους των επιτοκίων και της αναχρηματοδότησης. Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη για τη διαμόρφωση κουλτούρας που θα ωθήσει την καινοτομία και την εξωστρέφεια της Ελλάδας προς όφελος της κοινωνίας.
Στο επίκεντρο του Φόρουμ αναμφισβήτητα βρέθηκε και η πράσινη μετάβαση ως τρόπος για τη στροφή προς την πράσινη οικονομία, όπως επίσης και η ανάγκη της επιχειρηματικότητας να γίνει πιο ανθεκτική στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Υπογραμμίστηκε επίσης από ομιλητές η ανάγκη για επενδύσεις, καθώς και ο κλάδος των νεοφυών επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά.
Έμφαση δόθηκε φυσικά και στις ευκαιρίες της Ελλάδας, στις τράπεζες, στην ενέργεια, στις υποδομές και στο real estate.
Τονίστηκε παράλληλα το ζήτημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού σε τομείς όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία και οι κατασκευές. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως οι μεγάλες ελλείψεις έχουν λάβει τις διαστάσεις ενός διαρθρωτικού προβλήματος και πως αποτελεί μεγάλη πρόκληση η εύρεση του ανθρώπινου δυναμικού που θα διαθέτει την κατάλληλη εξειδίκευση και γνώσεις για τις ανάγκες της αγοράς.
Σημαντικό κομμάτι του Φόρουμ αποτέλεσε και η τεχνητή νοημοσύνη. Όπως αναφέρθηκε υπάρχει ήδη αρκετά χρόνια στη ζωή μας, αλλά είναι κάτι που πρέπει να υιοθετήσουν γρήγορα οι επιχειρήσεις βρίσκοντας τους τρόπους να ενσωματώσουν την ΑΙ στις λειτουργίες τους για να βελτιώσουν τις διαδικασίες. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, η υιοθέτηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αυξήσει το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας έως και 12 δισ. τον χρόνο.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το