Άρθρα

Μετανάστευση

Του Γεώργιου Καπουρνιώτη

Η μετανάστευση, αποτελεί ένα φαινόμενο πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο. Από την προϊστορική εποχή μετανάστευαν ολόκληρες φυλές με σκοπό την εξασφάλιση μίας καλύτερης και πιο άνετης ζωής. Ως «μετανάστευση» ορίζεται η μόνιμη ή προσωρινή μεταβολή του τόπου εγκατάστασης ενός ατόμου, μιας ομάδας ή ενός κοινωνικού συνόλου. Ως συνεχής ροή προσώπων από και προς μια περιοχή η μετανάστευση είναι μια από τις τρεις βασικές δημογραφικές διαδικασίες. Είναι η διαδικασία εκείνη που συνεπάγεται τη μηχανική ή τεχνική ανανέωση και φθορά ενός πληθυσμού. Σήμερα, παρατηρούμε πως η Ευρώπη είναι πόλος έλξης εκατομμυρίων μεταναστών από κάθε πλευρά της γης με αποτέλεσμα ένα ποσοστό μεταναστών να έρχεται και στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό το μεταναστών που ζουν στη Γερμανία είναι 11,7%, στη Βρετανία 9,5%, στην Ιταλία 8,5% ενώ στην Ελλάδα 7,6%.
Πώς όμως εξελίχθηκαν τα πράγματα στην Ελλάδα; Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο διαπιστώνουμε πως πριν από το 2.000 π.Χ., υπήρχαν συγκεχυμένες πληροφορίες, για την κατάσταση που υπήρχε στην Ελλάδα. Η μυθοπλασία, τα αρχαιολογικά ευρήματα και η αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β’, αναπληρώνουν τις πληροφορίες. Γνωστό είναι ότι στην Κρήτη άκμασαν οι Μινωίτες και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο οι Μυκηναίοι, μέχρι το 1.100 – 1.000 π.Χ. Τα ποιητικά έργα Ιλιάδα και Οδύσσεια του Ομήρου, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την εποχή εκείνη. Από το 1.100 – 800 π.Χ., δεν υπάρχουν πληροφορίες και το διάστημα αυτό ονομάζεται «σκοτεινοί χρόνοι». Στο μεταξύ άρχισε η κάθοδος νέων φυλετικών ομάδων στον ελλαδικό χώρο, που αποτέλεσαν και τους μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας στο μέλλον. Οι φυλετικές αυτές ομάδες, ήταν οι Ίωνες, οι Αιολείς, οι Αχαιοί και οι Δωριείς, που αποτέλεσαν τους προγόνους μας, μαζί με ευάριθμες ομάδες από βαλκανικούς λαούς, που ήλθαν στη χώρα μας.

Στην εποχή μας είναι πολύ έντονο το προσφυγικό κύμα, καθώς είτε για οικονομικούς λόγους, είτε για λόγω πολέμου, μετανάστευσαν πολλοί άνθρωποι από τη Μ. Ανατολή, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου, στην Ευρώπη. Πολλές αρνητικές συνέπειες έχει επιφέρει το προσφυγικό ζήτημα στη χώρα μας, τόσο για τους συμπολίτες μας, όσο και για τους πρόσφυγες. Οι συνθήκες που αναγκάζονται να ζουν οι πρόσφυγες, είναι απαράδεχτες. Ζουν σε σκηνές μέσα στο κρύο, όλοι μαζί και δεν έχουν το δικό τους ζωτικό χώρο. Το κράτος μας δεν μπορεί να δημιουργήσει κατάλληλες δομές για να κατοικούν, να τους παρέχει τη σωστή εκπαίδευση, εργασία και παρατηρείται δυσκολία στην ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο. Το αποτέλεσμα αυτού είναι πως έχει συγκεντρωθεί κι ένας μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών (χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα) που εργάζονται στην παραοικονομία. Χωρίς σοβαρές προσπάθειες νομιμοποίησής τους από το κράτος, οι μετανάστες αυτοί παραβαίνουν τους νόμους περί μετανάστευσης και τους εργασιακούς νομούς. Επιπροσθέτως, αντιμετωπίζουν διακρίσεις και ρατσισμό στη χώρα υποδοχής και από ορισμένους εργοδότες. Στερούνται ενημέρωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους δεν δικαιούνται νοσοκομειακή περίθαλψη με εξαίρεση μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Η εγκατάσταση, πάντως, στην Ευρώπη, λαών με διαφορετική κουλτούρα ξένη προς αυτήν των λαών της Ευρώπης και ιδιαίτερα με άλλα θρησκευτικά πιστεύω, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη συμβίωση μεταξύ των γηγενών και των μεταναστών και προσφύγων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία γκέτο, τη μεγάλη ανεργία, την εγκληματικότητα. Και αντί να ευχαριστούν τη χώρα που τους φιλοξενεί, καίνε και ρημάζουν τους χώρους φιλοξενίας (Μόρια), καταστρέφουν εξωκκλήσια και περιουσίες και, δυστυχώς, βρίσκονται Έλληνες που δικαιολογούν αυτήν τη θρασύτατη και καταστροφική συμπεριφορά τους. Ακόμη, έχουν προκαλέσει αρκετούς θανάτους λόγω του θρησκευτικού φανατισμού τους καθώς επιτίθενται σε ανθρώπους με διαφορετικά πιστεύω και κουλτούρα χωρίς να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Έχουν, ωστόσο, σημειωθεί και πολλές τρομοκρατικές ενέργειες, σε όλη την Ευρώπη, από πρόσφυγες.
Οι πρόσφατοι απεχθείς αποκεφαλισμοί στη Γαλλία, τείνουν στο να οδηγήσουν σε ακραίες ενέργειες τα ευρωπαϊκά κράτη. Μπορεί τα αποικιοκρατικά κράτη της Ευρώπης να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη δημιουργία του προβλήματος. Ταυτόχρονα, όμως η Ευρώπη δείχνει τις ανθρωπιστικές της αξίες σε όσους εξ΄ ανάγκης έρχονται σ’ αυτήν. Τα δημοκρατικά πολιτεύματα, σίγουρα ευνοούν αυτήν τη μεταχείριση. Γιατί, άραγε, οι πρόσφυγες και μετανάστες, δεν καταφεύγουν στη νέα υπερδύναμη, την Κίνα; Διότι δε θέλουν και δεν μπορούν. Αυτό τα λέει όλα…

Αξίζει να σημειωθεί πως, οι χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα της κεντρικής και βόρειας, αποτελούν τον τελικό προορισμό του κυρίου όγκου των παράνομων μεταναστών. Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί χώρα τελικού προορισμού τους αλλά προσδιορίζεται ως «διαμετακομιστικός κόμβος» για την Ευρώπη. Δύο είναι οι παράνομες μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, από την Τουρκία και από την Αίγυπτο.
Είναι γεγονός ότι το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης θα ενταθεί. Οι τελευταίες, όμως εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, δημιουργούν καθημερινά ένα όλο και πιο πιεστικό πλαίσιο, το οποίο η Ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να παρακολουθήσει, πολύ δε περισσότερο να προλάβει ή και να χρησιμοποιήσει για την προαγωγή των καλώς εννοούμενων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών συμφερόντων.
Γι’ αυτό, η ελληνική κοινή γνώμη, περιμένει πολλά από την επόμενη της Συνόδου Κορυφής της Ευρώπης για την Τουρκία (10 – 11 Δεκεμβρίου), όπως την επιβολή ενός είδους οικονομικής ασφυξίας, που θα την αναγκάσει να τρομάξει και ταυτόχρονα να αποσυρθεί από την Αν. Μεσόγειο και να στείλει το «Ορούτς Ρέις» σε κάποιο λιμάνι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το