Ελλάδα

Μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα: Διχασμένοι οι επιστήμονες – Η απάντηση της Πελώνη

H μετακίνηση εκτός νομού όσο οδεύουμε στο Πάσχα απασχολεί τους περισσότερους πολίτες που θέλουν να πάνε στα χωριά τους. Οι εκτιμήσεις για το εάν τελικά θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, παρά την πανδημία του κορωνοϊού, είναι πολλές και οι επιστήμονες είναι διχασμένοι σχετικά με το αν θα πρέπει να επιτραπεί ή όχι.

Πιο πρόσφατη δήλωση για το αν θα πρέπει να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού είναι η άποψη του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για τις μετακινήσεις. «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα. Ακόμα είμαστε στον Μάρτιο και δη σε μια πολύ δύσκολη εβδομάδα και την πίεση που υφίσταται το ΕΣΥ» ήταν η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, καθώς το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας μας είναι επιβαρυμένο και τα νοσοκομεία γονατίζουν από την πίεση.
Τι ισχύει με τη μετακίνηση εκτός νομού σήμερα

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι υφίστανται και εξαιρέσεις με την επίδειξη βέβαια των απαραίτητων δικαιολογητικών στις αρμόδιες Αρχές κατά τη διάρκεια ελέγχου για την εφαρμογή των μέτρων. Πιο συγκεκριμένα, όπως είχε κάνει γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε εφαρμογή βρίσκεται η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός από εξαιρέσεις που ορίζονται για τις υπερτοπικές μετακινήσεις.

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού

Σύμφωνα με όσα ορίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε σχετική δημοσίευση, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτές είναι οι εξής και με τα κάτωθι έγγραφα:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων και πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Επιπλέον:

  • Εφάπαξ μετάβαση φοιτητή ή σπουδαστή από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει η Σχολή του, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.
  • Εφάπαξ μετάβαση μαθητή ή εξεταζόμενου από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων.
  • Μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ακόμα ενός προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή, που ο φοιτητής/η φοιτήτρια σπουδάζει και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής ύστερα από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός 72 ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό και απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το