Τοπικά

Μεσημέρι και απόγευμα οι Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας στους Ιερούς Ναούς του Βόλου

Για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας προετοιμάζονται οι ναοί, όπου πολλά εξαρτώνται από το αν θα διατηρηθεί η ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας που αυτή τη στιγμή είναι στις 9 το βράδυ, καθώς από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο η λήξη τους είναι αρκετά μετά την ώρα αυτή.
Από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη δεν προκύπτει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με την ώρα, αφού συνήθως οι Ακολουθίες τελειώνουν γύρω στις 9 το βράδυ.

Το ζήτημα είναι για τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου οι Ακολουθίες της σταύρωσης και των εγκωμίων τελειώνουν στις 11 το βράδυ και βέβαια για την Ανάσταση που βγαίνει στις 12 το βράδυ.
Ενορίες της πόλης ήδη έχουν προγραμματίσει να τελέσουν δύο Ακολουθίες καθημερινά, τουλάχιστον μέχρι και τη μεγάλη Τετάρτη, ενώ για τη Μεγάλη Πέμπτη έχουν προγραμματίσει να ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα. Επίσης το ίδιο αναμένεται να κάνουν και τη Μεγάλη Παρασκευή με την περιφορά του επιταφίου να «κλειδώνει» τελικά να γίνεται εκτός ναού, σε κοντινή, όμως απόσταση από την εκκλησία, και ενδεχομένως χωρίς οι πιστοί να σχηματίζουν πομπή, αλλά να παραμένουν στις θέσεις τους,
Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις ναών που σχεδιάζουν να κάνουν Ακολουθίες και το μεσημέρι.

Ο προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης π. Καλλίνικος Γεωργακόπουλος ανέφερε μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» πως «εμείς σχεδιάζουμε να τελέσουμε στις 12 το μεσημέρι της μεγάλης Πέμπτης την ακολουθία της Σταύρωσης που θα τελειώσει μετά από τέσσερις ώρες και στις 5 το απόγευμα θα τελέσουμε τη δεύτερη ακολουθία της Σταύρωσης που θα διαρκέσει μέχρι τις 9 το βράδυ που είναι η ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Το ίδιο σχεδιάζουμε να πράξουμε και για τη μεγάλη Παρασκευή με την Ακολουθία των Εγκωμίων, να την τελέσουμε δηλαδή στις 12 το μεσημέρι και το απόγευμα τη δεύτερη ακολουθία. Και κινούμαστε έτσι για να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πιστούς, καθώς με τα υπάρχοντα δεδομένα υπάρχουν περιορισμοί μέχρι 20 άτομα που μπορούν να παρευρεθούν εντός του ναού. Μεσημέρι τελέσαμε και τους χαιρετισμούς και είχε ανταπόκριση. Ενόψει της μεγάλης Εβδομάδας εμείς απευθυνόμαστε και στους ηλικιωμένους και τους συστήνουμε να επιλέξουν τις μεσημεριανές ακολουθίες, ώστε το απόγευμα να εξυπηρετηθούν περισσότερο οι εργαζόμενοι. Εξάλλου είτε το μεσημέρι είτε το βράδυ η θρησκευτική κατάνυξη είναι ισχυρή».
Ο π. Καλλίνικος ανέφερε πως ο σχεδιασμός για μεσημεριανές Ακολουθίες υπάρχει και περιμένουμε μέχρι τελευταία στιγμή και τις αποφάσεις της Συνόδου και των ειδικών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το