Ελλάδα

Μέσα στο «θησαυροφυλάκιο» της ελληνικής… Κόζα Νόστρα

Ένα ολόκληρο δωμάτιο στο κτίριο της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης ΒΑ Αττικής γέμισε ο «θησαυρός» από τις χιλιάδες διαρρήξεις και κλοπές που είχαν διαπράξει τα τελευταία πέντε χρόνια οι «ληστές των σταρ», μια σπείρα που εξάρθρωσε πριν από μερικές ημέρες η ΕΛ.ΑΣ και φέρεται να είχε διαπράξει τουλάχιστον 2.000 ληστείες.

Ράβδοι χρυσού, αμέτρητα πανάκριβα κοσμήματα, ρολόγια, χρυσές λίρες, ηλεκτρονικές συσκευές και μετρητά, συνολικής αξίας άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ βρέθηκαν από στις πιο απίθανες κρυψώνες… Θαμμένα μέσα σε δάπεδα δωματίων, τοίχους, φωταγωγούς και σε κάθε άλλη πιθανή και απίθανη κρυψώνα, που σκαρφίζονταν οι κακοποιοί.

archio-lipsis

Η δομή της εγκληματικής οργάνωσης, θύμιζε τη σιτσιλιάνικη Κόζα Νόστρα και μέχρι στιγμής έχουν πέσει στα χέρια της αστυνομίας συνολικά 41 άτομα –Έλληνες Ρομά, Αλβανοί και Σύροι.

Επίσης έχει σχηματιστεί δικογραφία για 48 μέλη και συνεργούς της συμμορίας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον δέκα αστυνομικοί.

Για τρεις εξ’ αυτών έχουν ήδη βρεθεί ενοχοποιητικά στοιχεία, ενώ ερευνάται ο ρόλος που έπαιζε στο κύκλωμα ένας πρώην αστυνομικών διευθυντής στα Δυτικά Προάστια της Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υπόθεσης που θεωρείται η μεγαλύτερη στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά. ήρθε στο φως εκτός απ’ τον ρόλο του πασίγνωστου επιχειρηματία – ο οποίος ήταν ο «δούρειος ίππος» που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για να εισβάλλουν στις βίλες των διασήμων, και ο ρόλος κοσμηματοπώλη της περιοχής του Κολωνακίου.

archio-lipsis-1

Πρόκειται για γνωστό όνομα που μαζί με τον bon viveur επιχειρηματία φαίνεται ότι έπαιρναν τα πιο καλά και ακριβά «κομμάτια» που άρπαζε η μαφία και τα εξαφάνιζαν αποκομίζοντας τεράστια ποσά. Φαίνεται ότι ο κοσμηματοπώλης του Κολωνακίου και ο επιχειρηματίας πήγαιναν συχνά ταξίδια στο εξωτερικό μετά από κάθε χτύπημα της μαφίας και εκτιμούσαν την αξία των κοσμημάτων σε ξένους οίκους.
Στη συνέχεια «ξέπλεναν» τα κοσμήματα πουλώντας τα είτε στο εξωτερικό, είτε και στην Ελλάδα με βάση τις τιμές που τους έδιναν οι ξένοι εκτιμητές.

archio-lipsis-2

Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ
ΠΡΩΤΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Α. 4 επιχειρησιακές υποομάδες – 4 αρχηγοί Α. 50 Κλοπές, ληστείες σε οικίες, Δ.Αττική

Β. Κτυπούσαν εργοστάσια και εταιρείας, από Β.Αρχηγός ένα πρόσωπο
όπου αφαιρούσαν τα χρηματοκιβώτια. Γ. Χρησιμοποιούσαν μικρά ΙΧ , για να

Γ. Ανατίναζαν ΑΤΜ να μην κινούν τις υποψίες των αρχών.

Δ. 250 περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών στην Δ. «Πεδίο δράσης» τους όλη η Ελλάδα
Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη Ε. Είχαν πληροφοριοδότες, σε κάθε πόλη

Ε. Παραπλανούσαν την Άμεση Δράση, με ψεύτικες
τηλεφωνικές καταγγελίες κλοπών και ληστειών

Ήταν όμως και εκδικητικοί. Βανδάλιζαν τα σπίτια και προκαλούσαν μεγάλες υλικές ζημιές. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις άφηναν ακόμα και τις βρύσες ανοικτές.

Πολλά από τα μέλη των συμμοριών,, είχαν συγγενική σχέση μεταξύ τους και έχριζαν «διαδόχους» τα παιδιά τους…

Επένδυαν τα χρήματα από τα κλοπιμαία σε πολυτέλεις βίλες στα δυτικά Προάστια  και την Θεσσαλονίκη, πανάκριβα αυτοκίνητα , καθώς και τραπεζικές καταθέσεις.

Στην κατοχή ενός ηγετικού στελέχους της συμμορίας βρέθηκαν «δεκα φουσκωμενα» βιβλιάρια τραπεζών .

Μιλούσαν από καρτοκινητά που ήταν καταχωρημένα σε ονοματεπώνυμα ανυποψίαστων μεταναστών, και στις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν συνθηματικά όπως: κάρτα.

ΤΑ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙΑ
Μπιλιας
Μπάμπης ο Φλου
Μίδας
Ράμπο
Σατανάς

Επικοινωνούσαν μέσω καρτοκινητών που ήταν καταχωρημένα σε αλλοδαπούς, ghost phones” και χρησιμοποιούσαν μεταξύ τους κωδικοποιημένα μηνύματα , όπως “πάμε για μπάλα” ή “που θα παίξουμε 5×5 σήμερα;”

Στους διαλόγους που κατέγραψε κατά τη διάρκεια των παρακολουθήσεων το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ, τα μέλη της μαφίας είχαν κωδικοποιημένα μηνύματα, για να οργανώνουν τα «κτυπήματα».

ΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
“Πάμε για μπάλα….”
“Που θα παίξουμε 5×5 σήμερα ;”

Σε περισσότερες από 60 κατ΄οίκον έρευνες βρέθηκαν πυροβόλα όπλα, φυσίγγια, μαχαίρια, ασύρματοι και πολύ μεγάλος αριθμός διαρρηκτικών εργαλείων, όπως κατσαβίδια, κόφτες, τροχοί κ.λπ., κινητά τηλέφωνα, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και ποσότητες ναρκωτικών.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το