Τοπικά

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης το «τελευταίο αντίο» στον σ. Γιώργο Λούμα

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν το σύντροφο Γιώργο Λούμα, «έφυγε» πρόωρα και απροσδόκητα από τη ζωή σε ηλικία 67 χρονών, το βράδυ της Παρασκευής 28 Οκτωβρίου.
Στην πολιτική του κηδεία, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΕΠ Θεσσαλίας, με επικεφαλής τη Μαρία Γαβαλά, μέλος της γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Το φέρετρό του ήταν σκεπασμένο με την κόκκινη σημαία του ΚΚΕ, του Κόμματος το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια, μέχρι το τέλος της ζωής του, ενώ στην τιμητική φρουρά, καθ’ όλη τη διάρκεια της κηδείας του, εναλλάσσονταν οι σύντροφοι και συναγωνιστές του.
Με λίγα λόγια αποχαιρέτησαν τον σ. Γιώργο, ο Γιώργος Χαρίτος, μέλος της ΚΕ και του Γρ. Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ ο Θωμάς Κατσούλας, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΝΕ και ο γιος του, Δημήτρης Λούμας, μέλος της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.
Συνεχίζουμε σταθερά στον ίδιο δύσκολο μα όμορφο αγώνα για τη νέα κοινωνία που και εσύ ονειρεύτηκες

Αποχαιρετώντας το σ. Γιώργο, ο Γιώργος Χαρίτος σημείωσε: «Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας και η Οργάνωση Μαγνησίας του Κ Κ Ε, με μεγάλη θλίψη και συγκίνηση σε αποχαιρετούμε σήμερα για το τελευταίο σου ταξίδι…
Μπορεί να έφυγες πρόωρα και αναπάντεχα, όμως πρόλαβες να ζήσεις μια ζωή γεμάτη από αγώνες και προσφορά στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του Κόμματος. Έτσι όπως αρμόζει σε έναν κομμουνιστή, ένα λαϊκό αγωνιστή που έφερε επάξια τον τίτλο του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ. Χωρίς φειδώ, χωρίς ταλάντευση και από όποιο πόστο πρόσταζαν κάθε φορά οι ανάγκες του αγώνα και του Κόμματος.
Ο σύντροφος Γιώργος είχε τη δικιά του σεμνή συμβολή στον καθημερινό δύσκολο αγώνα για να γίνουν πράξη τα ιδανικά μας. Γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία το Μάη του 1955. Ο πατέρας του ήταν πυροσβέστης και η μητέρα του δούλευε στους μπαξέδες.
Αφού τελείωσε το σχολείο γράφτηκε σε τεχνική σχολή στη Λάρισα, όπου είχε την πρώτη του άμεση εμπλοκή με το κίνημα καθώς πρωτοστάτησε στην συγκρότηση του συλλόγου σπουδαστών της σχολής.
Ταυτόχρονα έκανε διάφορες δουλειές, ένα διάστημα στη ΜΕΤΚΑ, άλλοτε ως οικοδόμος, αλλά και σε εποχικές εργασίες όπως στην συγκομιδή και συσκευασία φρούτων.
Το 1976 προσλαμβάνεται στο εργοστάσιο του Χανδρή στο Βόλο. Αυτό σημάδεψε τη ζωή και την παραπέρα αγωνιστική πορεία του σ. Γιώργου. Πολλά χρόνια μετά, είχε να διηγείται πολλές στιγμές αυτής της πορείας του στο Χαντρή, για το σωματείο, για τη δράση της ΚΟΒ που συμμετείχε, μεταφέροντας με εύστοχο τρόπο τη θετική πείρα αυτής της δράσης στους νεώτερους συντρόφους.
Στο Χαντρή ο σ. Γιώργος γνώρισε και την σύντροφο της ζωής του, Ρένα.
Εκεί λοιπόν αναπτύσσει σημαντική συνδικαλιστική δράση, ενώ ένα χρόνο μετά, το 1977 οργανώνεται στο ΚΚΕ. Πρωτοπόρος εργάτης, δένεται στενά με πολλούς απ’ τους συναδέλφους του, κατακτάει στην πράξη το σεβασμό και την εμπιστοσύνη τους. Δεσμοί που δεν κόπηκαν ούτε όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, καθώς και τότε πάσχιζε δραστήρια για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος, με πολλούς απ’ τους συναδέλφους του να ανταποκρίνονται.
Με την ολοκλήρωση της θητείας του, το Μάη του 1980, εκλέγεται αμέσως αναπληρωτής γραμματέας στην ΚΟΒ Χανδρή και γραμματέας της ένα χρόνο αργότερα, το 1981.
Το 1982 με τη δημιουργία βιομηχανικής αχτίδας στην Οργάνωση Μαγνησίας του Κόμματος, προσλαμβάνεται στο καθοδηγητικό όργανο της αχτίδας, ενώ λίγο αργότερα εκλέγεται μέλος της Νομαρχιακής επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ.
Τον ίδιο χρόνο, εκλέγεται μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του επιχειρησιακού σωματείου του εργοστασίου, αναπτύσσοντας πλούσια συνδικαλιστική δράση για πολλά χρόνια στη συνέχεια.
Μέσα απ’ αυτή του τη δράση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα αναδείχθηκε μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, καθώς και της διοίκησης της ΠΟΕΜ, της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργατοϋπαλλήλων μετάλλου.
Στις δημοτικές εκλογές του 2002 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Νέας Ιωνίας. Σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις ήταν υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος, ενώ διετέλεσε και περιφερειακός Σύμβουλος Μαγνησίας.
Την περίοδο ’89-΄91 όταν εκδηλώθηκαν οι αντεπαναστατικές ανατροπές, η κρίση στο κομμουνιστικό κίνημα και κορυφώθηκε η εσωκομματική διαπάλη στο ΚΚΕ, ο σ. Γιώργος πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις για τη διατήρηση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ. Συνέβαλλε στην ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής απ’ το ισχυρό χτύπημα που δέχτηκαν απ’ τη δράση των οπορτουνιστικών δυνάμεων. Το 1990 εκλέγεται γραμματέας της αχτίδας εργατοϋπαλλήλων, καθώς και στο Γραφείο της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας, με πολύπλευρη συμβολή στην ανασυγκρότηση του Κόμματος στην περιοχή.
Το 1996 αποσπάται εξολοκλήρου στην κομματική δουλειά, ως γραμματέας της αχτίδας εργατοϋπαλλήλων, ενώ το 2004 αναλαμβάνει γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας.
Τα τελευταία χρόνια ήταν γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Υπαίθρου Μαγνησίας και αργότερα μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας, μέχρι και σήμερα.
Για σχεδόν 30 χρόνια, απ’ το 1992 μέχρι το 2021 ήταν μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας.
Ο σύντροφος Γιώργος ήταν γέννημα θρέμμα της εργατικής τάξης, ιδιαίτερα αγαπητός στη Ν. Ιωνία. Σεμνός, αταλάντευτος και με ακλόνητη πίστη στην υπόθεση της ανατροπής του καπιταλισμού και στα ιδανικά του ΚΚΕ, έδινε όλες του τις δυνάμεις σε κάθε μάχη, μικρή ή μεγάλη, με το χαμόγελο, με το καλαμπούρι, πάντα με τη μαχητική αισιοδοξία που τον διέκρινε.
Είχε την ικανότητα να μεταδίδει αυτή τη μαχητικότητα που έχουν οι κομμουνιστές ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Έδειχνε ιδιαίτερη ανησυχία και φροντίδα για την ανάπτυξη των νεώτερων στελεχών του Κόμματος, για την πορεία της ΚΝΕ.
Ήταν ένας ανιδιοτελής αγωνιστής, στρατιώτης, έτοιμος ανά πάσα στιγμή να προσφέρει όπου υπήρχε ανάγκη. Έτσι κέρδισε τον σεβασμό και τη αναγνώριση, δίνοντας σκληρούς αγώνες στην πρώτη γραμμή, ως στέλεχος του ΚΚΕ.
Σύντροφε Γιώργο,
πορεύτηκες όπως αρμόζει σε έναν αγωνιστή ενταγμένο στο ΚΚΕ. Να είσαι ήσυχος ότι το καθήκον σου το έκανες.
Σ’ αυτή τη δύσκολη ώρα του αποχαιρετισμού, θέλουμε να εκφράσουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στη σύντροφο της ζωής σου Ρένα, στα παιδιά σου Δημήτρη και Γιώργο, σε όλους τους συγγενείς σου.
Να είσαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε σταθερά στον ίδιο δύσκολο μα όμορφο αγώνα για τη νέα κοινωνία που και εσύ ονειρεύτηκες, για το σοσιαλισμό. Θα είσαι πάντα μέσα στους αγώνες και στις καρδιές μας.
Καλό σου ταξίδι, σύντροφε Γιώργο».
«Η πορεία σου είναι για εμάς τους νέους κομμουνιστές ένα διαφορετικό μάθημα ζωής

Ο Θωμάς Κατσούλας, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΝΕ, αποχαιρετώντας τον σ. Γιώργο Λούμα τόνισε ότι: «η πορεία σου είναι για εμάς τους νέους κομμουνιστές ένα διαφορετικό μάθημα ζωής. Μαθαίνουμε από την δική σου αταλάντευτη στάση και αντοχή στις δυσκολίες της ταξικής πάλης… Ήσουν από αυτούς που στα δύσκολα χρόνια της αντεπανάστασης, της υποστολής της κόκκινης σημαίας, κράτησες ψηλά την σημαία της κοινωνικής απελευθέρωσης μαζί με το ηρωικό μας κόμμα. Δεν υπέκυψες στην σειρήνες του «τέλους της ιστορίας», με βαθιά πίστη πως το πισωγύρισμα είναι προσωρινό, ρίχτηκες στην δουλειά για την ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων στην Μαγνησία. Πιστός στρατιώτης σε όποια αποστολή σου ανέθεσε το κόμμα αγόγγυστα, πάλευες για να την φέρεις εις πέρας. Εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συντρόφους έδωσε υπόσχεση συνέχισης του ταξικού αγώνα: «Στον καθημερινό και κοπιαστικό αγώνα που δίνει κάθε μέλος της ΚΝΕ για να γίνουμε “η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως”, με την δύναμη των επαναστατικών ιδεών για τον Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό, η στάση ζωής σου, το παράδειγμα σου θα μας εξοπλίζει με δύναμη και θάρρος να συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο που περπάτησες αταλάντευτα και εσύ».
«Άφησες πλούσια κληρονομιά σε κομματική δράση»

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του γιου του, Δημήτρη Λούμα, μέλους της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων είπε: «Αφήνεις πίσω σου πλούσια κληρονομιά, όχι σε υλικά αγαθά, αφού αυτά δεν σε ενδιέφεραν καθόλου, αλλά σε κομματική δράση που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα ιδιαίτερα στους νέους συντρόφους της ΚΝΕ στους οποίους είχε πάντα μεγάλη αδυναμία… Σύντροφε Γιώργο, πατέρα, θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με ακόμη μεγαλύτερη ένταση μέχρι την τελική νίκη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το