Τοπικά

Μείωση των φοιτητών από μετεγγραφές ζητεί το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 

Τη μείωση του αριθμού των φοιτητών που θα έρθουν με μετεγγραφή στο Τμήμα, ζητεί με απόφασή της η γενική συνέλευση του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία εκφράζει την ανησυχία της για τον κίνδυνο να υποβαθμιστεί το επίπεδο της εκπαίδευσης.
Το Τμήμα είναι αντίθετο και με τις αντιστοιχίσεις άλλων Τμημάτων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για την υποδοχή φοιτητών από μετεγγραφές.
Η απόφαση του Τμήματος αναφέρει: «Ήδη λειτουργούντα Τμήματα, αλλά και νέα Τμήματα που έχουν προκύψει από τις πρόσφατες αλλαγές της διαδικασίας συγχώνευσης Πανεπιστημίων – ΤΕΙ, έχουν σαφώς διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών και κατά συνέπεια προφανή λόγο μη αντιστοίχισης με το Τμήμα μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Σχολή που ανήκει το Τμήμα μας, τρία Τμήματα έχουν αντιστοίχιση μεταξύ τους, κάτι που δεν είναι ακαδημαϊκά ορθό.

Κατά τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει αποδεκτές οι αποφάσεις της Συνέλευσης του Τμήματος για συγκεκριμένο αριθμό εισακτέων. Θεωρούμε ότι η συνεχής και σοβαρή υπέρβαση αυτού του αριθμού θα οδηγήσει σε ποιοτική υποβάθμιση της εκπαίδευσης που το Τμήμα μας, με το συγκεκριμένο στελεχικό δυναμικό και υποδομές, μπορεί να προσφέρει. Το ισχύον ποσοστό του 15% των επιτρεπόμενων μετεγγραφών επί του ήδη διογκωμένου αριθμού εισακτέων επιβαρύνει σοβαρά το πρόβλημα. Προτείνουμε τήρηση του αριθμού των εισακτέων που αιτείται το Τμήμα μας και μείωση των μετεγγραφών προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τέλος, εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον κίνδυνο να υποβαθμιστεί το επίπεδο της εκπαίδευσης λόγω των αθρόων μετεγγραφών φοιτητών από Τμήματα με σημαντικά χαμηλότερη βάση εισαγωγής».

Η συνέλευση του Τμήματος διατυπώνει την ελπίδα ότι «η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα εξετάσει και θα αξιολογήσει σωστά τόσο το θέμα των αντιστοιχιών του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος με βάση τα Προγράμματα Σπουδών των Τμημάτων, όσο και το θέμα του υπερβολικού αριθμού εισακτέων, αλλά και αυτό των μετεγγραφών».
Ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Νίκος Τσιρόπουλος τόνισε πως οι μετεγγραφές αποτελούν μια κοινωνική ανάγκη, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να ξεπεραστούν και κάποια όρια. Εμείς ζητήσαμε 90 φοιτητές και το υπουργείο Παιδείας μας όρισε για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά 180 φοιτητές, περίπου 40 περισσότεροι από πέρυσι. Μάλιστα με τις μετεγγραφές και τις άλλες ειδικές κατηγορίες θα δεχθούμε ακόμη 30-50 φοιτητές, δηλαδή συνολικά θα φτάσουμε τους 230. Γι’ αυτό και ζητάμε μείωση του αριθμού από μετεγγραφές».
Οι καθηγητές του Τμήματος επισημαίνουν πως φέτος η βάση εισαγωγής του Τμήματος διαμορφώθηκε στα 11.900 μόρια, τη στιγμή που υπάρχουν άλλα τμήματα που ανωτατοποιήθηκαν με τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, όπως στην Αμαλιάδα, το Αγρίνιο, την Καλαμάτα, τη Φλώρινα, και τα οποία έχουν χαμηλότερη βάση εισαγωγής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το