Τοπικά

Μείωση ποινών για διακίνηση ναρκωτικών

 

Μείωσε τις ποινές των τριών βασικών κατηγορούμενων για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, που συζήτησε χθες την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Πρόκειται για την υπόθεση που αφορούσε στη διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, στη Σκιάθο και στη Σαντορίνη και η οποία είχε ερευνηθεί από την Αστυνομία, τον Ιούλιο του 2018.

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση συνολικά ήταν 23, αλλά ο ένας δεν είχε συλληφθεί. Οι τρεις (ένας Αλβανός 33 χρόνων και δύο Έλληνες 23 και 29 χρόνων), που δικάστηκαν χθες, φέρονταν να είχαν κομβικό ρόλο, ενώ άλλοι τέσσερις (δύο Έλληνες και δύο Αλβανοί) περιφερειακό και είχαν δικαστεί σε πρώτο βαθμό. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων μείωσε την πρωτόδικη ποινή που είχε επιβληθεί στους τρεις πρωταγωνιστές στην υπόθεση και τους επέβαλε φυλάκιση δύο ετών στον καθένα, καθώς αναγνώρισε και το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης τους. Στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία ήταν παρόντες ο ένας Έλληνας και ο αλλοδαπός, ενώ απουσίαζε ο δεύτερος Έλληνας. Σε πρώτο βαθμό το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε μετατρέψει τη δίωξη από σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών, μόνον για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ είχε κάνει αποδεκτό το αίτημα να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από τους ίδιους. Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν πως η δράση των διακινητών ήταν μόλις τριών μηνών, δεν βρέθηκαν χρήματα και το κατηγορητήριο συμπληρώθηκε από απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών τους. Επίσης υποστήριξαν πως οι ποσότητες που διακινούσαν, ήταν στο πλαίσιο εξάρτησης μεταξύ χρηστών.

Το Τριμελές είχε επιβάλει στον 33χρονο Αλβανό, ποινή φυλάκισης 4 ετών, με αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Στον 23χρονο Έλληνα είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3 ετών, με τριετή αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, ενώ του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της μετεφηβικής ηλικίας. Στον 29χρονο επίσης Έλληνα είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών, με τετραετή αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Στα τέσσερα φερόμενα ως περιφερειακά μέλη της οργάνωσης, έναν 32χρονο Έλληνα, έναν 33χρονο επίσης Έλληνα και δύο Αλβανούς 31 και 28 χρόνων είχαν επιβληθεί ποινές φυλάκισης 5 μηνών, με τριετή αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Στον 32χρονο Έλληνα είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, στον 33χρονο το ελαφρυντικό του χρήστη ναρκωτικών. Από τους υπόλοιπους 15 κατηγορούμενους (Έλληνες και Αλβανοί) στην υπόθεση, τρεις κρίθηκαν αθώοι λόγω περιστασιακής χρήσης ναρκωτικών, ενώ άλλοι 12 κρίθηκαν ένοχοι για κατοχή και χρήση και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 2 μέχρι 6 μήνες. Οι αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου επί των ποινών ήταν ομόφωνες, ενώ επί των ελαφρυντικών ελήφθησαν κατά πλειοψηφία. Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η Αστυνομία, όταν είχε συλλάβει τους δράστες τον Ιούλιο του 2018, υπολογιζόταν πως από τον Απρίλιο εκείνου του έτους, που δραστηριοποιούνταν, μέχρι την ημέρα της σύλληψης, είχαν διακινήσει πέντε κιλά περίπου ακατέργαστη κάνναβη και 100 γραμμάρια κοκαΐνη, ενώ φέρονταν να είχαν αποκομίσει το χρηματικό ποσό των 25.000 ευρώ… Στις έρευνες που είχαν διενεργηθεί στα σπίτια των τριών συλληφθέντων με κομβικό ρόλο και σε αυτοκίνητά τους, είχαν βρεθεί συνολικά 1.439,13 γραμμάρια κάνναβη, το ποσό των 435 ευρώ, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, τέσσερα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα, που φέρεται ότι χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση των ναρκωτικών, τρία φιαλίδια και ένας φάκελος που περιείχε φαρμακευτικά αναβολικά στεροειδή, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (τάμπλετ), 9 τηλεφωνικές συσκευές, 25 κάρτες για κινητά τηλέφωνα διαφόρων εταιρειών και ένας ναργιλές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το