Τοπικά

Μειωμένες οι αγορές έως 20% τον Δεκέμβριο στην εμπορική αγορά του Βόλου 

Χειρότερος από πέρυσι ήταν τελικά ο φετινός Δεκέμβριος για τους εμπόρους του Βόλου, καθώς η αγοραστική κίνηση κατέγραψε μείωση έως και 20% με το κλείσιμο του χρόνου την παραμονή πρωτοχρονιάς να μην είναι ικανοποιητικό.
Τελικά η χρονιά έκλεισε, όπως ήταν το γενικό της στίγμα και τους 12 μήνες, δηλαδή πτωτικά και με τον προβληματισμό στην εμπορική αγορά να περισσεύει.
Κάνοντας έναν απολογισμό των γιορτών ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος επισήμανε πως «το γενικό συμπέρασμα είναι πως ο Δεκέμβριος δεν κινήθηκε, όπως θα θέλαμε και ελπίζαμε. Ήταν χειρότερος από τον αντίστοιχο περυσινό και, αν δεν υπήρχε το τετραήμερο των Χριστουγέννων, τότε θα μιλάγαμε για πανωλεθρία. Σε γενικές γραμμές ως μήνας των εορτών είμαστε χαμηλότερα από πέρυσι μέχρι και 20%».

Δίνοντας μια πιο αναλυτική εικόνα της όλης κατάστασης ο κ. Οντόπουλος τόνισε πως «Το πρώτο 20ήμερο του Δεκεμβρίου ήταν σε γενικές γραμμές νωθρό και τίποτα δεν θύμιζε ότι είμαστε σε μια ευρύτερη εορταστική περίοδο. Η κατάσταση άλλαξε προς το καλύτερο στο διάστημα 21-24 Δεκεμβρίου όπου πραγματικά η αγοραστική κίνηση τονώθηκε για τα καλά, ο κόσμος κατέβηκε στην αγορά και έκανε ψώνια. Τότε πιστέψαμε ότι θα μπορούσαμε να ισορροπήσουμε τις απώλειες του Δεκεμβρίου, καθώς βλέπαμε έναν ενθουσιασμό στους καταναλωτές, απόρροια των δώρων, των επιδομάτων και των κοινωνικών μερισμάτων που είχαν δοθεί. Όμως η συνέχεια δεν ήταν αντίστοιχη. Και μόλις εξαντλήθηκαν αυτές οι τονωτικές ενέσεις η αγορά επέστρεψε στη στασιμότητα των προηγούμενων εβδομάδων. Στο πενθήμερο που ακολούθησε μετά τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και μέχρι την παραμονή Πρωτοχρονιάς, τα πράγματα έμοιαζαν με μια απλή καθημερινή. Ειδικά για την παραμονή της πρωτοχρονιάς ήταν χειρότερη σε σχέση με πέρυσι αλλά και από τα φετινά Χριστούγεννα. Επομένως οι απώλειες του Δεκεμβρίου δεν έκλεισαν και μιλάμε για έναν αρνητικό Δεκέμβριο σε σχέση με πέρυσι».
Μάλιστα το διήμερο πριν την πρωτοχρονιά δεν ήταν τόσο έντονη η παρουσία των επισκεπτών. «Σε σχέση με τα Χριστούγεννα είδαμε λιγότερους επισκέπτες να κινούνται στην εμπορική αγορά. Ενδεχομένως αυτοί να παρέμειναν στα τουριστικά θέρετρα του νομού και να μην κατέβηκαν στον Βόλο» τόνισε ο κ. Οντόπουλος.
Αναφορικά με το έθιμο της ρίψης χαρτοπόλεμου στην οδό Ερμού φέτος δεν είχε την περυσινή επιτυχία, καθώς λόγω της βροχής μουσκεύτηκαν τα ειδικά «κανονάκια» που θα έριχναν τον χαρτοπόλεμο και παρά τις προσπάθειες για αντικατάστασή τους, το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που είχε σχεδιαστεί.

Κλήρωση δωροεπιταγών

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Οντόπουλος ανέφερε πως στις 8 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση με τις δωροεπιταγές των 50 ευρώ για όσους αγόρασαν από τοπικά καταστήματα.
Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιανουαρίου. «Στις 8 Ιανουαρίου θα κάνουμε την κλήρωση παρουσία συμβολαιογράφου, όπου 30 καταναλωτές που αγόρασαν από τοπικά καταστήματα, θα κερδίσουν μια δωροεπιταγή αξίας 50 ευρώ η καθεμιά» τόνισε ο ίδιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το