Τοπικά

Μεϊκόπουλος:«Αστεία τα πρόστιμα σε εταιρείες που αισχροκερδούν σε σχέση με τα κέρδη τους»

Σε δήλωσή του για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε εταιρείες που αισχροκερδούν και προτάσεις μέτρων για να μπει τάξη στην αγορά και να προστατευτούν οι πολίτες ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αναφέρει:

Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα έναν καταιγισμό δηλώσεων του Υπουργού Ανάπτυξης για «βαριά πρόστιμα» και «καμπάνες» σε εταιρείες για αισχροκέρδεια και παραπλανητικές εκπτώσεις.
Τα πρόστιμα που έχουν ξεκινήσει να επιβάλλονται σε εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία σε βάρος των πολιτών είναι στην πραγματικότητα «σταγόνα στον ωκεανό» των αδικαιολόγητα υψηλών κερδών που καταγράφουν, αν λάβουμε υπόψη το χρονικό διάστημα, τα ποσοστά κέρδους και την κερδοφορία τους από τις πρακτικές αυτές.

Στην «FRIESLANDCAMPINA ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», που εμπορεύεται το βρεφικό γάλα «ΝΟΥΝΟΥ», επιβλήθηκε πρόστιμο 561.000 ευρώ γιατί σε 9 κωδικούς πέτυχε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από αυτά που επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία. Τα έσοδα της εταιρείας πολλαπλασιάστηκαν σε διάστημα ενός έτους φτάνοντας το 2022 τα 340,6 εκατ. ευρώ. Κάνοντας την αναγωγή, αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόστιμο το οποίο περιφέρει επικοινωνιακά ο Υπουργός Ανάπτυξης αντιστοιχεί στο 0,15% των εσόδων της.
Αντίστοιχες οι περιπτώσεις των προστίμων 1 εκατ. στην Procter & Gamble Ελλάς και την ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS που είναι «συμβολικά» σε σχέση με τα αθέμιτα κέρδη που αποκόμισαν σε μια περίοδο που η ακρίβεια σαρώνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Τα πρόστιμα αυτά δεν πιέζουν ούτε αποτρέπουν τις εταιρείες από το να σωρεύουν κέρδη αισχροκερδώντας σε μια αγορά που δεν ελέγχεται επαρκώς, και η κυβέρνηση το γνωρίζει.
Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να συγκρουστεί με την αισχροκέρδεια και να προστατεύσει τους πολίτες, υπάρχουν εργαλεία για να μπει τάξη στην αγορά.

Μέτρα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα θα ήταν:
• Ο υπολογισμός προστίμων αισχροκέρδειας ως ποσοστό επί των κερδών της τιμωρούμενης επιχείρησης
• “Μαύρη λίστα” απο τις δημόσιες συμβάσεις για όσους αισχροκερδούν ή λειτουργούν αντι-ανταγωνιστικά
• Πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης
• Στοχευμένοι έλεγχοι στην αγορά με στελεχωμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς
• Ενημέρωση των πολιτών για τα προϊόντα με τα οποία οι εταιρείες αισχροκερδούν.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το