Τοπικά

Μεγαλώνει η ταλαιπωρία των ασθενών στη Μαγνησία – Μόνο 140 γιατροί συμβεβλημένοι με ΕΟΠΥΥ

Μόλις το 1/3 των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών του Νομού Μαγνησίας έχει ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς σε ορισμένες ειδικότητες, όπως παθολόγοι, παιδίατροι, οι 200 επισκέψεις του κάθε μήνα που είναι με πολύ φθηνό κόστος για τον πάσχοντα, εξαντλούνται μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Παράλληλα υπάρχουν και ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση, όπως οι γαστρεντερολόγοι, οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ και οι ασθενείς πληρώνουν αρκετά χρήματα για να εξεταστούν.

Το αποτέλεσμα είναι στην αρχή του κάθε μήνα, οι ουρές από νωρίς το πρωί ή και νωρίς το μεσημέρι των πολιτών στα ιατρεία να αποτελούν σύνηθες φαινόμενο.

Από τους 450 ελευθεροεπαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία, μόλις οι 140 περίπου είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες υγείας με πιο φθηνό κόστος για τον ασθενή.

Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ανοίξει τις πόρτες του για άλλους ενδιαφερόμενους γιατρούς από το 2012 και αυτό είναι πρόβλημα με διπλή διάσταση. Πρώτον, οι ανάγκες για φθηνή πρόσβαση των πολιτών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχουν αυξηθεί δραματικά και δεύτερον, από τη στιγμή που οι πολίτες δεν μπορούν να βρουν εύκολα γιατρό του ΕΟΠΥΥ, ιδίως μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, που εξαντλούνται και οι 200 επισκέψεις, καταφεύγουν στα εξωτερικά ιατρεία ακόμη και στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Βόλου για να εξυπηρετηθούν.

Για παράδειγμα οι συμβεβλημένοι παθολόγοι με τον ΕΟΠΥΥ στη Μαγνησία, ανέρχονται στους 34. Αποτελούν την ειδικότητα κλινικής ιατρικής με τον μεγαλύτερο αριθμό συμβεβλημένων γιατρών, αλλά, επειδή οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, παρατηρείται το φαινόμενο να εξαντλείται ο αριθμός των 200 με μικρό κόστος επισκέψεων πολύ γρήγορα, μέσα στην πρώτη εβδομάδα του πρώτου μήνα, που δείχνει την ανάγκη για ένταξη στο σύστημα και άλλων παθολόγων, ώστε να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι ασθενείς.

Οι συμβεβλημένοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για τον Νομό Μαγνησίας ο αριθμός των  συμβεβλημένων γιατρών ανά ειδικότητα έχει ως εξής: 34 παθολόγοι, δέκα παιδίατροι, τρεις ψυχίατροι, ένας αλλεργιολόγος, δώδεκα γενικής ιατρικής, ένας δερματολόγος, ένας ενδοκρινολόγος, 26 καρδιολόγοι, επτά μαιευτήρες-γυναικολόγοι, τέσσερις νευρολόγοι, πέντε ορθοπεδικοί, επτά ουρολόγοι, τέσσερις οφθαλμίατροι, επτά πνευμονολόγοι, ένας ρευματολόγος, έξι χειρουργοί, τέσσερις φυσικής ιατρικής, ένας χειρουργός παίδων.

Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται πως υπάρχουν τουλάχιστον δέκα σημαντικές ιατρικές ειδικότητες που αναφέρονται σε μεγάλο τμήματα του πληθυσμού και δυστυχώς οι συμβεβλημένοι γιατροί είναι ελάχιστοι.

Και βέβαια υπάρχουν και ειδικότητες, όπως οι γαστρεντερολόγοι, όπου δεν υπά

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το