Τοπικά

Μεγαλώνει η κόπωση των μαθητών από τα εξ αποστάσεως μαθήματα

«Με βάση το υπάρχον επιδημιολογικό φορτίο ήταν αναμενόμενο να παραταθεί η τηλεκπαίδευση και μετά τις γιορτές», τονίζεται από εκπαιδευτικούς κύκλους με αφορμή τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία για τους μαθητές μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.
Ουσιαστικά το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν περισσότερο στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, καθώς αρχικά υπήρχε μια διχογνωμία μεταξύ των ειδικών για το αν θα πρέπει να ανοίξουν ή όχι τα σχολεία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Βέβαια, καθώς περνούσαν οι μέρες το τελευταίο διάστημα και παρέμεναν σε σταθερά επίπεδα τα κρούσματα η προοπτική να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες όλο και απομακρυνόταν.
Τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά κάνουν τηλεκπαίδευση από τις 16 Νοεμβρίου και τα Γυμνάσια-Λύκεια από τις 8 Νοεμβρίου, δηλαδή έχουν συμπληρώσει έναν μήνα ψηφιακών μαθημάτων.

Πάντως τα μικροπροβλήματα στην τηλεκπαίδευση υπάρχουν παρά την αναβάθμιση των συστημάτων.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος επισήμανε πως «επειδή το επιδημιολογικό φορτίο παρέμενε σε υψηλά επίπεδα, ήταν δύσκολο να ανοίξουν τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά όχι μόνο στις 7 Δεκεμβρίου, όπως αρχικά είχε ακουστεί, αλλά ακόμη και στις 14 Δεκεμβρίου. Ας ελπίσουμε ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στις 8 Ιανουαρίου. Το βέβαιο είναι πως αυτή τη στιγμή υπάρχει κόπωση, κούραση σε όλους, καθώς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη διά ζώσης διδασκαλία. Τα παιδιά βρίσκονται αρκετές ώρες μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και κάνουν προσπάθειες για να συνδεθούν ή για να έχουν ομαλή παρακολούθηση χωρίς προβλήματα στον ήχο και την εικόνα».

Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια ήταν βέβαιοι ότι η τηλεκπαίδευση θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι και τις γιορτές. Μάλιστα από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας αναφέρεται χαρακτηριστικά πως δεν είναι βέβαιο αν θα ξεκινήσουν τα διά ζώσης μαθήματα αμέσως μετά τις γιορτές, γιατί μπορεί να μετατεθούν ακόμη περισσότερο προς τα πίσω. Γι’ αυτό και πολλά θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα και τους επιδημιολογικούς δείκτες που θα υπάρχουν μέσα στις γιορτές.

Ο ταμίας της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας κ. Δημήτρης Μπαζιάνας επισήμανε πως «οι ειδικοί έκριναν και αξιολόγησαν ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν κλειστά για τους μαθητές τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Εμείς αυτό που βλέπουμε, είναι πως η κόπωση των μαθητών μετά από έναν μήνα εξ αποστάσεως μαθημάτων όλο και μεγαλώνει. Οι μαθητές είναι μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για πολλές ώρες, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι για την παρακολούθηση των μαθημάτων, αλλά και στη συνέχεια για να κάνουν τις εργασίες τους. Παράλληλα υπάρχει και η ψυχολογική κούραση, καθώς τους λείπουν οι συμμαθητές τους, οι παρέες τους, όλες αυτές οι δράσεις που γίνονται στο σχολείο. Επομένως θα πρέπει να υπομείνουν ακόμη 2,5 εβδομάδες μαθήματα από το σπίτι και με την ελπίδα ότι μετά τις 7 Ιανουαρίου θα γυρίσουν στα θρανία».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «και οι καθηγητές από την πλευρά τους χρειάζονται πολλαπλάσιο χρόνο για να ετοιμάσουν το διδακτικό τους υλικό, αφού πρέπει να το ψηφιοποιήσουν για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. Εκτιμώ πως το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας θέλει και χρειάζεται την επιστροφή στα θρανία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το