Τοπικά

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τη Βραδιά του Ερευνητή

ΒΡΑΔΥΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ1

Τη Βραδιά του Ερευνητή, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και διεξάγεται ταυτόχρονα σε 300 πόλεις της Ευρώπης, φιλοξενούν στη Λάρισα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, ενώ παράλληλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014 έως και την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να προσεγγίσουν τον απλό πολίτη και τον μελλοντικό επιστήμονα στο έργο του ερευνητή ώστε αυτό να αναδειχθεί καθώς και ο ρόλος του στην ζωή, την επιστήμη και την ανάπτυξη.

Αυτά έγιναν γνωστά σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας από τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα.

Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός η βραδιά του ερευνητή είναι μία πρωτοβουλία, η οποία φέρνει κοντά την έρευνα με την κοινωνία. Πρόκειται για ένα σύνολο εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν σαν στόχο την ενημέρωση του κοινού για το διακυβεύμα της έρευνας και της επιστήμης. Αυτό δημιουργεί ένα θετικό περιβάλλον, μία θετική δύναμη και οπωσδήποτε καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν για να αναδειχθεί και να δημιουργηθεί μία κρίσιμη μάζα ανθρώπων, οι οποίοι πιστεύουν στην έρευνα. Παράλληλα, οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ακομη ένα σκοπό, να ωθήσουν τους ερευνητές ούτως ώστε να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε πράγματα τα οποία θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία, στην κοινωνία, στον άνθρωπο.

Από την πλευρά του ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι η ερευνητική βραδιά γίνεται την ίδια μέρα σε 300 πόλεις της Ευρώπης με σκοπό να τιμήσει το επάγγελμα του ερευνητή και να φέρει πιο κοντά την έρευνα με την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο η Λάρισα επιλέχθηκε μέσα από έναν πολύ σκληρό ανταγωνισμό που υπήρχε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και της Ευρώπης. Περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις όλη την εβδομάδα, κάθε βράδυ Δευτέρα έως Πέμπτη ταινίες στη Δημοτική βιβλιοθήκη και μετά συζήτηση με το κοινό. Οι ταινίες είναι σχετικές με την επιστήμη και την κοινωνία, ενώ την Παρασκευή το βράδυ, στον Μύλο του Παππά, από τις 6 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, διάφορες εκδηλώσεις, συζητήσεις και εκθέματα που έχουν να κάνουν με τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου. “Νομίζω ότι είναι μια σημαντική στιγμή για την πόλη και πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί”.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο κ. Κουρέτας μία από τις ιδέες που οδήγησαν στην επιλογή της Λάρισας, μέσα από έναν μεγάλο ανταγωνισμό πόλεων, περιλαμβάνει το ταξί. Δηλαδή την επόμενη εβδομάδα μέσα σε κάποια ταξί που θα κινούνται στη Λάρισα πέρα από τον οδηγό, θα είναι συνεπιβάτης και ένας ερευνητής, ο οποίος θα αναπτύσσει συζητήσεις με Λαρισαίους, που θα επιλέγουν το συγκεκριμένο ταξί για τη μετακίνησή τους. Αυτή η συζήτηση θα έχει να κάνει με ευρύτερα επιστημονικά θέματα και θα καταγράφονται τα συμπεράσματα.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό του γραφείου Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων – συγκεκριμένα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών και σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ. Του χρόνου η αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν:

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνος Κούμας» στις 7:15μ.μ.
H εκδήλωση θα ξεκινά με Master class από τον κριτικό κινηματογράφου Νίκο Αρτινό και μετά προβoλή της ταινίας «Kinsey».

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου
Α) στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνος Κούμας» στις 7.30μ.μ. Master class από τον κριτικό κινηματογράφου Νίκο Αρτινό και μετά προβολή της ταινίας «Gattaca». Συζήτηση με το κοινό.
Β) στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο επί της Ηρ.Πολυτεχνείου 191 5μμ-9μμ θα διεξαχθούν αθλητικοί αγώνες καλαθοσφαίρισης 3Χ3 με συμμετοχή των αθλητικών σωματείων, των μαθητών και φοιτητών.

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου
Α) στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνος Κούμας» στις 7.30μ.μ. Master class από τον κριτικό κινηματογράφου Νίκο Αρτινό και μετά προβολή της ταινίας «Τα παιδιά των ανθρώπων». Συζήτηση με το κοινό.
Β) στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο επί της Ηρ.Πολυτεχνείου 191 5μμ-9μμ θα διεξαχθούν αθλητικοί αγώνες καλαθοσφαίρισης 3Χ3 με συμμετοχή αθλητικών σωματείων, μαθητών και φοιτητών. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με βράβευση των νικητριών ομάδων.

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου
Α) στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνος Κούμας» στις 7μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «αναζητώντας το μυστήριο που λέγεται μάζα και ο θαυμαστός κόσμος του Peter Higgs»από τον καθηγητή-ερευνητή κ. Βαβουγιό Διονύση και
Β) στις 8.30μ.μ. θα ακολουθήσει Master class από τον κριτικό κινηματογράφου Νίκο Αρτινό και μετά προβολή της ταινίας «The story of Louis pasteur». Συζήτηση με το κοινό.

Οι ταινίες εντάσσονται στη θεματολογία «επιστήμη και κοινωνία».
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό:
Καθ’ όλη την εβδομάδα συνεντεύξεις σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και επισκέψεις σε σχολεία.
Γύρος με ένα ταξί με συνεπιβάτη έναν ερευνητή που θα συζητά και θα ενημερώνει τους επιβάτες για τον ερευνητή και το έργο του.

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014
Έναρξη: 18:00 – Λήξη: 24:00

Εκδηλώσεις την Βραδιά του Ερευνητή:
1) Στρογγυλή τράπεζα με θέμα «επιστήμη και κοινωνία» που θα λάβει χώρα στο θέατρο του Μύλου με εισηγητές τους κ.κ. Δοντά Απόστολο, πρόεδρο ΣΘΕΒ, Μπάλια Γιώργο, Επίκουρο Καθηγητή Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Σιούτα Νικόλαο, Δρ. Ψυχολογίας Διευθυντή 4ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Σμύρνης Αττικής. Συντονιστής ο κ. Κουρέτας Δημήτρης, Καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
2) Παρουσίαση προϊόντων που είναι αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και αποτελούν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης,
3) Videos από ερευνητικά εργαστήρια, video με τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε θέματα έρευνας,
4) Διάφορα εκθέματα, περίπτερα με ερευνητικό υλικό ή με πειράματα ή με ερευνητικά αποτελέσματα,
5) Προβολή ντοκιμαντέρ στο θερινό κινηματογράφο του Μύλου με την αναβίωση του μύθου του Δαίδαλου και βράβευση του κ. Κανελλόπουλου Κανέλλου, του ανθρώπου που έκανε ποδήλατο στους ουρανούς ,
6) Συναυλία με τον συνθέτη Γιώργο Ανδρέου στο πιάνο και την Ευτυχία Μητρίτσα στο τραγούδι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το