Πολιτισμός

Μεγάλη μουσική παράσταση – αφιέρωμα στον Μιχάλη Σογιούλ με τίτλο “Ας ερχόσουν για λίγο…”

Βραδιά αφιερωμένη στον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό Μιχάλη Σουγιούλ , συνδιοργανώνουν το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 7.00 μ.μ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας Βόλου, ο Σύλλογος Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν.Ιωνίας Μαγνησίας “Το Εγγλεζονήσι”, ο Σύλλογος Κερκυραίων και Φίλων της Κέρκυρας Θεσσαλίας «Νικόλαος Μάντζαρος» και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, τιμώντας έτσι τον μεγάλο συνθέτη 60 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Στην εκδήλωση θα εμφανιστεί η 40μελής “Κερκυραϊκή Χορωδία” Λάρισας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Χρήσου Μπαλανίκα, ενώ την εκδήλωση θα τιμήσουν εκπρόσωποι της οικογένειας του Μ. Σουγιούλ.

Σολίστ: Θωμάς Σκοτίδας, Μαριάννα Ζάχου.
Τη χορωδία θα συνοδεύσει δεκαμελής ορχήστρα με εξαίρετους μουσικούς-σολίστ από όλη τη Θεσσαλία.
Ενορχήστρωση-Χορωδιακή Επεξεργασία: Χρήστος Μπαλανίκας

Η πρόεδρος του Συλλόγου ¨Το Εγγλεζονήσι” κ. Ουρανία Σταματιάδου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελασσονιτών κ. Κώστας Σκριάπας, δηλώνουν ότι ” με τη συνεργασία αυτή θέλουμε να τιμήσουμε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και άνθρωπο, 60 χρόνια μετά τον θάνατό του, με καταγωγή από τη Μ. Ασία, που ταξίδεψε την ελληνική μουσική σε όλο τον κόσμο και συνδιαμόρφωσε, μαζί με τους άλλους μεγάλους Έλληνες συνθέτες, το νεώτερο μουσικό μας πολιτισμό”.

Ο Μιχάλης Σουγιούλ γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μ. Ασίας το 1906 και πέθανε στην Αθήνα το 1958. Υπήρξε πολυγραφότατος στο είδος της Ελληνικής ελαφράς μουσικής κατά το μεσοπόλεμο και την πρώτη μεταπολεμική μετεμφυλιακή δεκαετία, γράφοντας περισσότερα από 700 τραγούδια σε όλα τα στυλ όπως: Ταγκό, βάλς, καντάδες,δημοτικά τραγούδια, πατριωτικά και τα γνωστά σε όλους μας αρχοντορεμπέτικα. Ποιός δεν θυμάται τα: «Αστα τα μαλάκια σου», «Το τράμ το τελευταίο», «Ας ερχόσουν για λίγο», «Ο Τραμπαρίφας», «Μια ζωή την έχουμε», «Για μας κελαηδούν τα πουλιά», «Ο μήνας έχει εννιά», «Πάμε σαν άλλοτε» και τόσα άλλα. Στο πασίγνωστο «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά» χρησιμοποίησε τη μελωδία του δικού του τραγουδιού «Ζεχρά» (αρχικά γραμμένου το 1938 σε στίχους Αιμίλιου Σαββίδη) με νέους στίχους του Μίμη Τραϊφόρου γραμμένους για τη Σοφία Βέμπο. Επίσης έχει γράψει μουσική για 45 θεατρικές επιθεωρήσεις και μουσική για 10 κινηματογραφικές ταινίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το