Τοπικά

Με το βλέμμα στραμμένο στο άνοιγμα τουρισμού και διαπεριφερειακών μετακινήσεων οι πρατηριούχοι

Με το βλέμμα στραμμένο στο άνοιγμα του τουρισμού και των διαπεριφερειακών μετακινήσεων βρίσκονται οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων στη Μαγνησία, με την ελπίδα ότι ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα «ενεργοποιήσει» Έλληνες και ξένους τουρίστες να μετακινηθούν εντός της Ελλάδας και κατ’ επέκταση στη Μαγνησία. Την περίοδο του Πάσχα υπήρξε αυξητική τάση, όχι στα φυσιολογικά επίπεδα, για καύσιμα, ενώ σε αυτό βοήθησαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Από την άλλη οι τιμές των υγρών καυσίμων παραμένουν «τσιμπημένες», λόγω της αυξημένης διεθνούς τιμής στο βαρέλι του μαύρου χρυσού.
Η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας κ. Βάσω Κοντοχρήστου σημείωσε πως την περίοδο του Πάσχα υπήρξε αυξητική τάση στη ζήτηση των καυσίμων, όχι όμως στα κανονικά επίπεδα προ Covid εποχής. «Υπήρξε αυξητική τάση για καύσιμα, όχι όμως στα φυσιολογικά επίπεδα. Παρόλα αυτά περιμένουμε το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και του τουρισμού, που θα δώσει μια ώθηση στα καύσιμα, κάτι που θα συμβεί και στο σύνολο των επαγγελματιών» τόνισε η ίδια.

Σύμφωνα με την ίδια, στην άνοδο της ζήτησης κατά την περίοδο του Πάσχα βοήθησε ότι επιτράπηκαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις. «Αρκετοί ήθελαν να μετακινηθούν προς την εξοχή για μια βόλτα ή να πάνε για μπάνιο στο Πήλιο ή να επισκεφτούν τα χωριά τους εντός της Μαγνησίας» επισήμανε η κ. Βάσω Κοντοχρήστου.
Πλέον το βλέμμα είναι στραμμένο στο άνοιγμα του τουρισμού και των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. «Ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο με το άνοιγμα του τουρισμού. Όπως και πέρσι το καλοκαίρι που πήγαμε σχετικά καλά, παρόλη την κατάσταση που επικρατούσε, πιστεύω πως φέτος με τον εμβολιασμό του πληθυσμού ότι θα πάμε ακόμα καλύτερα» ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας.
Πέρσι τέτοιο καιρό οι Βολιώτες γέμιζαν με πετρέλαιο θέρμανσης τις δεξαμενές των σπιτιών τους λόγω της χαμηλής τιμής, με την κ. Βάσω Κοντοχρήστου να αναφέρει πως το πετρέλαιο θέρμανσης έκλεισε φέτος σε σχέση με πέρσι με μείωση 40% στις πωλήσεις.

Ακριβότερα τα καύσιμα
Ακριβότερα κινήθηκαν το φετινό Πάσχα οι Βολιώτες, μιας και οι τιμές των υγρών καυσίμων αυξήθηκαν σε σχέση με πέρσι, αν και η μετακίνηση, λόγω του κορωνοϊού και των μέτρων για τη μη διάδοσή του, δεν επιτρεπόταν.
Τη μεγαλύτερη αύξηση στη μέση λιανική τιμή, σύμφωνα με το δελτίο πιστοποίησης τιμών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, παρουσίασε η αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων με 17,7%. Η μέση λιανική τιμή την εβδομάδα του Πάσχα φέτος ήταν στο 1,604 ευρώ το λίτρο όταν πέρσι την αντίστοιχη περίοδο αυτή ήταν στο 1,363 €/λίτρο, ακριβότερη κατά 0,241 ευρώ το λίτρο.
Πετρέλαιο θέρμανσης και υγραέριο κίνησης αυξήθηκαν 15,9% φέτος σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, το φετινό Πάσχα το πετρέλαιο θέρμανσης πωλούνταν προς 0,992 ευρώ το λίτρο και πέρσι το Πάσχα προς 0,856 €/λίτρο, μια αύξηση της τάξης του 0,136 ευρώ το λίτρο. Η μέση λιανική τιμή από 28 Απριλίου έως 4 Μαΐου 2021 του υγραερίου κίνησης ήταν 0,840 ευρώ, ενώ από 15 Απριλίου έως 21 Απριλίου 2020 ήταν 0,725, ακριβότερη φέτος κατά 0,115 ευρώ.

Και το πετρέλαιο κίνησης εμφανίζει αύξηση στην τιμή (14,9%) φέτος σε σχέση με πέρσι. Φέτος το Πάσχα η μέση λιανική τιμή ήταν 1,332 ευρώ το λίτρο και πέρσι το Πάσχα 1,159 €/λίτρο, καταγράφοντας αύξηση που κυμαίνεται στο 0,173 ευρώ το λίτρο.
Τέλος ακριβότερη ήταν και η αμόλυβδη βενζίνη 100 οκτανίων, με τη φετινή μέση λιανική τιμή στο 1,799 ευρώ το λίτρο και την περσινή στο 1,670 €/λίτρο. Η αύξηση ήταν 7,7% ή 0,129 ευρώ το λίτρο.
Η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας κ. Βάσω Κοντοχρήστου τόνισε πως οι τιμές των υγρών καυσίμων είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το βαρέλι του μαύρου χρυσού πέρσι το καλοκαίρι ήταν στα 40 δολάρια και σήμερα η τιμή βρίσκεται στα 68 δολάρια. «Η διεθνής συγκυρία και η διεθνής τιμή του μαύρου χρυσού έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών στα υγρά καύσιμα» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το