Τοπικά

Με τα όπλα παρά πόδα οι κυνηγοί στη Μαγνησία

Με τα όπλα παρά πόδα βρίσκονται οι κυνηγοί στη Μαγνησία, αφού η κυνηγετική περίοδος αρχίζει από 20 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως 29 Φεβρουαρίου 2020. Οι άδειες κυνηγιού θα κυμαίνονται από 120 έως 170 ευρώ, ανάλογα το είδος της (τοπική, περιφερειακή, γενική), ενώ ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου τόνισε ότι γύρω από το κυνήγι υπάρχει ένας κύκλος εκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος βλέπει ως θετικό το μέτρο της οριζόντιας αύξησης της κάρπωσης του αγριόχοιρου, διότι οι ζημιές που έχουν προκαλέσει είναι πολλές.

Ο κ. Γιάννης Μόσδρομος, πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, τόνισε ότι οι εκτιμήσεις για τις άδειες κυνηγιού λένε για 120 ευρώ την τοπική, 140 ευρώ την περιφερειακή και 170 τη γενική.
Όσον αφορά στη ρυθμιστική απόφαση με την οποία προβλέπεται η οριζόντια αύξηση, σε όλη τη χώρα, της κάρπωσης του αγριόχοιρου και πλέον η κάρπωση θα γίνεται χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο, ο κ. Γ. Μόσδρομος επισήμανε ότι είναι θετικό.
«Θα πρότεινα ακόμη και την παράταση ή τη μεγαλύτερη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το αγριογούρουνο. Να αρχίζει πιο μπροστά ή να δώσουν περισσότερες μέρες, διότι υπάρχει σοβαρό θέμα στην περιοχή μας και ειδικότερα στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, με τις ζημιές που έχουν προκαλέσει τα αγριογούρουνα να είναι πολλές» σημείωσε ο ίδιος.

Εκατομμύρια γύρω από το κυνήγι
Το κυνήγι βοηθά και τον τουρισμό, διότι πολλοί είναι οι κυνηγοί που έρχονται στη Μαγνησία για το χόμπι τους, ενώ και οι Βολιώτες πηγαίνουν σε μέρη εκτός Μαγνησίας για να κυνηγήσουν. «Υπάρχει ένας κύκλος εκατομμυρίων ευρώ γύρω από το κυνήγι» επισήμανε ο πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου για να προσθέσει πως το χρήμα κινείται, αφού κυνηγοί έρχονται Σαββατοκύριακα στην περιοχή της Μαγνησίας.
Η κυνηγετική περίοδος αρχίζει στις 20 Αυγούστου, αλλά διαρκεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου και αρκετοί είναι αυτοί που βγάζουν άδειες ακόμα και τον Δεκέμβριο, αναλόγως τι κυνηγά ο καθένας.
«Όσοι κυνηγούν τρυγόνι, φάσα, ορτύκι θα είναι από τους πρώτους που θα βγάλουν άδεια. Αυτός που θα κυνηγήσει αγριογούρουνο και λαγό θα βγάλει την άδεια στις 15 Σεπτεμβρίου» εξηγεί ο ίδιος.
Βέβαια ο μεγαλύτερος όγκος των αδειών εκδίδεται μέχρι 20 Αυγούστου, αλλά αρκετοί είναι οι κυνηγοί που βγάζουν άδειες μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Ο Γιάννης Μόσδρομος

Το βουνό ανήκει σε όλους
Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου επισήμανε ότι είναι σημαντικό ο κυνηγός να φορά το φωσφορούχο γιλέκο και καλό είναι να μην πηγαίνει μόνος του για κυνήγι, αλλά με παρέα.
Επίσης ανέφερε ότι μεγάλη προσοχή χρειάζεται από αυτούς που κυνηγούν αγριογούρουνο, επειδή τα σκάγια είναι μεγάλα και πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ. «Γενικώς να υπάρχει μία παιδεία σωστή στο βουνό, διότι το βουνό ανήκει σε όλους τους κυνηγούς» κατέληξε ο κ. Γ. Μόσδρομος.

Η νέα ρυθμιστική απόφαση
Στο διάστημα 20 Αυγούστου 2019 έως 29 Φεβρουαρίου 2020 καθορίζεται η νέα κυνηγετική περίοδος, σύμφωνα με αποφάσεις για τη ρύθμιση της θήρας στη χώρα, τις οποίες υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ύστερα από συναντήσεις και αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν υποβάλει περιβαλλοντικοί φορείς, κυνηγετικές οργανώσεις, οι καθ’ ύλην αρμόδιες δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ.
Η νέα Ρυθμιστική Απόφαση διαφοροποιείται στα ακόλουθα σημεία σε σχέση με την περσινή:
α) Αυξήθηκε οριζόντια, σε όλη τη χώρα, η κάρπωση του αγριόχοιρου και πλέον η κάρπωση θα γίνεται χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο. Το μέτρο λαμβάνεται προληπτικά και επικουρικά των λοιπών μέτρων που λαμβάνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έχει πλήξει γειτονικές βαλκανικές χώρες και αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα και για την Ελλάδα.
β) Μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι, από τα 10 στα 8 θηρευόμενα πτηνά ανά κυνηγό.
γ) Επιτρέπεται η θήρα στις νήσους Γαύδο και Γαυδοπούλα, τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή μέχρι την 30ή Νοεμβρίου.
Όπως επιπλέον ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε αποδεκτή η πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΣΕ) για αύξηση κατά πέντε ευρώ της ετήσιας συνδρομής των κυνηγών, που είναι μέλη στους αναγνωρισμένους από το υπουργείο κυνηγετικούς συλλόγους για την έκδοση άδειας θήρας. Η αποδοχή της πρότασης της ΚΣΕ σχετίζεται με την ανάγκη αυξημένης θηροφύλαξης και της απρόσκοπτης εκτέλεσης των σχετικών προγραμμάτων από τους ιδιωτικούς φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το