Τοπικά

Με ρίζες από Μ. Ασία το 70% των μαθητών στο 4ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας

Αφιερωμένη στη Νέα Ιωνία του χθες και του σήμερα, όπως εξελίχτηκε μέσα από τις επιρροές της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας ευρύτερα, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο 4ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας μέσα από ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές όλου του σχολείου.
Για αρκετό καιρό οι μαθητές άντλησαν στοιχεία για τη Νέα Ιωνία μέσα από τις παραδόσεις, τις ονομασίες των δρόμων, τις προφορικές ιστορίες, τις γεύσεις και τις μυρωδιές, και συνδέθηκαν ακόμη πιο ουσιαστικά με τις ρίζες τους.

Εξάλλου, όπως τόνισε και η διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Νέας Ιωνίας, κ. Έμμυ Ριζοπούλου «ένα 70% των μαθητών μας έχει ρίζες από την προσφυγιά της Μικράς Ασίας και αυτό τους ώθησε ακόμη περισσότερο να ασχοληθούν με το θέμα ζητώντας πληροφορίες και από τους γονείς, τους παππούδες τους. Θέλαμε να ασχοληθούμε με την τοπική ιστορία και ειδικότερα της Νέας Ιωνίας, ώστε να μάθουν οι μαθητές, πώς ήταν αρχικά η Νέα Ιωνία, πως εξελίχτηκε από ένα απλό συνοικισμό, σε μια μεγάλη περιοχή, ποιες επιρροές υπήρξαν, ποια έθιμα, ήθη, παραδόσεις, γεύσεις φαγητών έχουν μείνει ακόμη μέσα στο πέρας των χρόνων».
Η ίδια πρόσθεσε πως «άλλωστε το σχολείο μας έχει την τιμή να φέρει το όνομα του Παναγιώτη Κατσιρέλου που είναι ο λογοτέχνης της Νέας Ιωνίας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προχθές στο σχολείο και η μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού πλημμύρισε από γονείς και παιδιά που απόλαυσαν όμορφα μουσικοθεατρικά δρώμενα και γνώρισαν ακόμη καλύτερα τον τόπο τους μέσα από τις αφηγήσεις και την παρουσίαση των στοιχείων.
«Κάθε Τάξη στο πλαίσιο του προγράμματος ασχολήθηκε με κάτι διαφορετικό» είπε η κ. Ριζοπουλου και συμπλήρωσε πως «οι μαθητές της Α’ Τάξης μίλησαν με τους παππούδες τους και έκαναν παραμύθια με ιστορίες της Μικράς Ασίας. Οι μαθητές της Β’ Τάξης ασχολήθηκαν με τους παραδοσιακούς χορούς και στολές, ενώ οι μαθητές της Γ’ τάξης έδωσαν έμφαση στις παραδοσιακές συνταγές και ποιες έχουν απομείνει. Τα παιδιά της Δ’ Τάξης άντλησαν πληροφορίες για τη Νέα Ιωνία όπως ήταν παλιά και την ονομασία των δρόμων, ενώ οι μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ Τάξεων αξιοποίησαν την πληροφορική, την ιστορία για να προσεγγίσουν τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής και την εγκατάσταση των Μικρασιατών στην Ελλάδα».


Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μέσα από δρώμενο το βιβλίο «τα κοριτσάκια με τα ναυτικά» της συγγραφέως κ. Ελένης Δικαίου η οποία παρευρέθηκε στο σχολείο. Οι μαθητές ενθουσίασαν τους γονείς και τους άλλους παρευρισκόμενους με την οπτική που έδωσαν στην ανίχνευση της ιστορίας της Νέας Ιωνίας.
Στην υλοποίηση του προγράμματος βοήθησαν γονείς και πολιτιστικοί σύλλογοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το