Τοπικά

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 11ο Αστροσυνέδριο της Εταιρείας Αστρονομίας στον Βόλο

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το τριήμερο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου. Το παρακολούθησαν περί τους 200 σύνεδροι, που ήρθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδος, είτε μέλη των 26 αστρονομικών σωματείων, είτε άλλοι φίλαστροι. Τα 16 από τα σωματεία αυτά εκπροσωπήθηκαν από τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων τους. Έγιναν 27 πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για ποικίλα αστρονομικά θέματα, που πλαισιώνονταν με πολλές εικόνες και βιντεοπροβολές.
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Λουκάς Ζαχείλας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Χρήστος Ευθυμιόπουλος, αστροφυσικός, Διευθυντής Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Χαιρετισμούς απηύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος.

Την εναρκτήρια ομιλία έκανε η Βολιώτισσα κ. Δήμητρα Ρηγοπούλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με θέμα: «Από την Κοσμογονία στην Κοσμολογία – Ένα ταξίδι στο Σύμπαν». Μετά την ομιλία, την Παρασκευή το βράδυ η διοργανώτρια Εταιρεία δεξιώθηκε τους συνέδρους με πανηγυρικό δείπνο σε τσιπουράδικο της παραλίας.
Την επόμενη μέρα Σάββατο άρχισαν οι εισηγήσεις και ανακοινώσεις που περιλάμβαναν: Ιδιοκατασκευές μαθητών – Πάρκο ηλιακών ρολογιών στη Δράμα – Μια αστρονομική ιστοσελίδα – Αστρονομία για μαθητές – Εισαγωγικά σεμινάρια αστρονομίας – Ψηφιακή διάδοση της επιστήμης – Αστερισμοί – Μαθήματα αστρονομίας – Ουράνιες σφαίρες σε εκκλησίες – Ο ουρανός του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη – Ένα ραδιοτηλεσκόπιο – Ο «Ίκαρος» πετάει – Mars Rover με απλά υλικά – Εκπαίδευση των κοσμοναυτών στη Μόσχα – Μια ολική έκλειψη Ηλίου – Η αστρονομική μέθοδος του Αρίσταρχου – Το ύψος του Ηλίου στο Βόλο – Πυκνότητα γήινων πλανητών – Ο πλανήτης Αφροδίτη – Αποκρύψεις αστέρων – Ο αστέρας ρ-Κασσιόπης – «Ένα μικρό βήμα για άνθρωπο» – Επιδράσεις στο κλίμα της Γης – Αστρονομικές ανακαλύψεις 2018-2019.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η βράβευση 39 μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, που διακρίθηκαν στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς Αστρονομίας 2019, καθώς και 39 επίσης σπουδαστών που αποφοίτησαν από την τριετούς φοιτήσεως «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως», και προέρχονταν από κάθε γωνία της Ελλάδος.

Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στους 4 καθηγητές που εκπαίδευαν για πολλά χρόνια τους 5 μαθητές – ολυμπιονίκες, που μετείχαν στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Αστρονομίας – Αστροφυσικής. Πρόκειται για τους επίτιμους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ιωάννη Σειραδάκη & Χαράλαμπο Βάρβογλη, τον κ. Κωνσταντίνο Μελίδη, αφυπηρετήσαντα Καθηγητή στο ίδιο Πανεπιστήμιο και τον Βολιώτη κ. Χρίστο Ξενάκη, επίτιμο σύμβουλο Φυσικών.
Παράλληλα ανακηρύχθηκαν και έλαβαν το «Βραβείο Ερασιτέχνη Αστρονόμου 2018» οι δύο σύνεδροι, που ισοβάθμησαν στα προσόντα σύμφωνα με την αρμόδια τριμελή Επιτροπή. Πρόκειται για τους: Τσάμη Ευάγγελο, από την Αθήνα και Βούλγαρη Αριστείδη από τη Θεσσαλονίκη.
Το συνέδριο έληξε αργά το μεσημέρι της Κυριακής, με την αναμνηστική φωτογραφία όλων των συνέδρων και των εθελοντών και την ευχή να ξανασυναντηθούν πάλι όλοι μαζί στην 14η αστροεξόρμηση του 2020, που θα γίνει στον Δρυμώνα Θέρμου Τριχωνίδας και στο 12ο Συνέδριο 2021, που θα γίνει στην Πάτρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το