Τοπικά

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική ημερίδα του Εσταυρωμένου «Μάθε να ακούς»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Δ΄ Εκπαιδευτική Ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος», με τίτλο «Μάθε να ακούς», για την ενίσχυση των εθελοντών και συνεργατών του, στις 14 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Βόλου. Την εκδήλωση άνοιξε ο π. Θεόδωρος Μπατάκας, ως πρόεδρος του Δ.Σ και εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. ”
Αφού ευχαρίστησε το κοινό για την ανταπόκριση στην πρόσκληση του, ανέπτυξε τους λόγους πραγματοποίησης της ημερίδας αυτής. “Όπως είναι γνωστό, οι εθελοντές μας αναπτύσσουν μία πολυεπίπεδη διακονία εντός και εκτός των φυλακών, και συγχρωτίζονται με ετερόκλητες κοινωνικές κατηγορίες. Συχνά, λοιπόν, έρχονται αντιμέτωποι με την αγένεια και την απαίτηση ατόμων, που, λόγω των ειδικών συνθηκών της ζωής τους, αναζητούν «ευήκοα ώτα», για να εκφράσουν το παράπονο, τον πόνο , την απελπισία, ακόμη και την αγανάκτηση για την κοινωνία που τους απαρνήθηκε. Έτσι, και οι δικοί μας άνθρωποι περιέρχονται σε δύσκολη θέση και σε διαρκή απορία για τον τρόπο προσέγγισής τους”.

Ο π. Θεόδωρος τοποθέτησε το θέμα στη θεολογική και πνευματική του βάση και, στη συνέχεια, ακολούθησε η προσφώνηση της κ. Χριστίνας Τιμπλαλέξη, Κοινωνικής λειτουργού στο ειδικό αγροτικό κατάστημα κράτησης νέων Κασσαβετείας, που ευχαρίστησε τον «Ε» για την αμέριστη υλική, ηθική και πνευματική στήριξή του. Οι βασικές εισηγήτριες της ημερίδας, κ. Χατζηευθυμίου Αποστολία, Νευρολόγος, με διδακτορική διατριβή στη Νευροφυσιολογία, και κ. Παπαλιάγκα Μαρία, Ψυχίατρος, Διδάκτωρ και Κλινική Ερευνήτρια στις διαταραχές ύπνου, καθηγήτριες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λάρισας, μίλησαν μέσα από την επιστημονική τους γνώση, το καταστάλαγμα της σοφίας και τον πλούτο της πολύχρονης πείρας τους για το ιδιαιτέρως ακανθώδες ζήτημα του χειρισμού δύσκολων ανθρώπων.


Οι σκέψεις όλων των ομιλητών ήταν μία κατάθεση ψυχής και έδωσε λαβές για την αληθινά γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε.
Στην ημερίδα  του “Ε” συμμετείχαν: μια μεγάλη ομάδα εκ των εθελοντών του συλλόγου , οι ιερείς που διακονούν στους χώρους κράτησης, οι διευθυντές των φυλακών, κοινωνικοί λειτουργοί, επιμελητές ανηλίκων που εργάζονται στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, εκπαιδευτικοί από τα σχολεία των φυλακών, η υπεύθυνη του Κέντρου Συμπαραστάσεως Οικογενείας της Ι. Μ. Δημητριάδος, υπηρεσιακοί παράγοντες άλλων κρατικών υπηρεσιών, ψυχολόγοι και άλλοι αδελφοί, που επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη δράση αυτή. Στο τέλος έλαβαν βεβαιώσεις που μπορούν, όσοι επιθυμούν, να τις χρησιμοποιήσουν στις υπηρεσίες τους.

Οι εθελοντές ενθαρρύνθηκαν στη συνέχιση της εργώδους αυτής προσπάθειας, ξεκλείδωσαν αγωνίες και ενδοιασμούς και εμψυχώθηκαν ως προς τη βεβαιότητα ότι αξίζει να επιμείνουν, παρά τις παραλείψεις, την απειρία και την ανωριμότητα που ακόμη επιδεικνύεται. Ο «Ε» ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες για το ενδιαφέρον τους και υπόσχεται την πραγματοποίηση και άλλων αξιόλογων δράσεων στο μέλλον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το