Τοπικά

Με 50 ευρώ τον μήνα θα σώσουν τα σπίτια τους δανειολήπτες…

Στην κατάργηση δικαιολογητικών, που καθυστερούν την προώθηση των αιτημάτων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιωθούν οι ρυθμοί της εν λόγω διαδικασίας. Παράλληλα με 50 ευρώ τον μήνα δανειολήπτες σώζουν τα σπίτια τους μέσω ρύθμισης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Τα παραπάνω αναφέρει σε δηλώσεις του ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, που θα βρεθεί σήμερα στον Βόλο, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης.
Τα πιστοποιητικά αυτά, που καθυστερούν τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών, είναι, όπως ανέφερε ο κ. Κουρμούσης, μιλώντας στην πρωινή ζώνη του Ράδιο Ακρόαμα, το οικογενειακής κατάστασης, το μη πτώχευσης της εταιρείας ή το πιστοποιητικό βαρών, που τα εκδίδουν οι υπόχρεοι, αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν τα έχουν διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή…

Όπως ανέφερε ο κ. Κουρμούσης, σήμερα το μοναδικό εργαλείο ρύθμισης οφειλών στο Δημόσιο είναι ο εξωδικαστικός, καθώς «έκλεισε» η ρύθμιση των 120 δόσεων και πλέον στην Εφορία διαθέσιμες είναι οι ρυθμίσεις των 12 ή των 24 δόσεων.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 7.000 οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων υπήχθησαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων από τη Μαγνησία.
Απαντώντας σε ερώτηση για ποιους λόγους δεν προχωράει γρηγορότερα ο εξωδικαστικός, ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους δήλωσε πως η διαδικασία είναι πιο σύνθετη, σε σύγκριση με τις 120 δόσεις, απαιτούνται μια σειρά από βήματα και πάνω από 2.000 επιχειρήσεις την έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς.
Για την τήρηση των 120 δόσεων ο κ. Κουρμούσης συμβουλεύει τους υπόχρεους να μην περιμένουν τελευταία ημέρα του μήνα, να καταθέσουν το ποσό που τους έχει εγκριθεί και να μην ξεχνούν να πληρώνουν κάθε μία καινούργια φορολογική υποχρέωση, που τους βγαίνει.

Ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους αναφέρθηκε και στη ρύθμιση οφειλών δανείων πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που είναι ανοιχτή και για την οποία δήλωσε ότι πάνω από 22.000 οφειλέτες έχουν αποταθεί, ωστόσο μόλις 16 έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία. Η κυβέρνηση κατάργησε πάντως πρόσφατα το πιστοποιητικό βαρών που ήταν υποχρεωμένοι να συνυποβάλλουν οι δανειολήπτες. Με την εν λόγω διαδικασία, τόνισε ο κ. Κουρμούσης, δίδεται η δυνατότητα εξόφλησης του δανείου σε 25 χρόνια, με επιτόκιο 2% και επιδότηση από το Κράτος, που φθάνει το 50%, ανάλογα με το εισόδημα του ενδιαφερόμενου. «Για ένα δάνειο 100.000 ευρώ, με 50 ευρώ τον μήνα μπορεί κάποιος να σώσει το σπίτι του», τόνισε.
Για τον Νόμο Κατσέλη ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους ανάφερε πως συνεχίζονται ακόμη και σήμερα οι αιτήσεις υπαγωγής σ’ αυτόν, για να καταλήξει πως επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι, τον επόμενο χρόνο, να ενοποιήσει όλα αυτά τα «εργαλεία» ρύθμισης οφειλών, ώστε ο πολίτης που οφείλει, να γνωρίζει πώς θα μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το