Τοπικά

Μαζική συμμετοχή συνταξιούχων στην κινητοποίηση της Αθήνας

Η Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας χαιρετίζουν τους χιλιάδες συνταξιούχους, τις γυναίκες και τους άνδρες όλης της χώρας που με μαζικό, απαράμιλλο, αγωνιστικό θάρρος και περηφάνια, διέσχισαν όλους τους δρόμους της χώρας μας, αψηφώντας κούραση και ταλαιπωρία, για να φθάσουν να πάρουν μέρος στην μεγαλειώδη πανελλαδική συγκέντρωση και να κατακλείσουν ασφυκτικά το κέντρο της Αθήνας. Χαιρετίζουν τους άνδρες και τις γυναίκες που έφθασαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, άλλοι με τα δύο τους, πόδια αλλά και πολλοί υπερήλικες με τρία!!! για να διαδηλώσουν με την συγκινητική τους παρουσία, με περηφάνια και ψηλά το κεφάλι, την απαίτησή τους για λύσεις στα οξυμένα μας προβλήματα που για χρόνια μένουν άλυτα.

Μετά από «πυρετώδεις» προετοιμασίες για την κάθοδο των συνταξιούχων της περιοχής στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας, η συμμετοχή από την Θεσσαλία ήταν μαζική. Με εξορμήσεις σε πόλεις και χωριά, που συνεχίστηκαν και μέχρι τις τελευταίες μέρες, με μοίρασμα υλικού και άλλες ενημερωτικές δράσεις, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Θεσσαλίας έδωσαν μάχη για τη μαζική συμμετοχή των συνταξιούχων στην κινητοποίηση της Αθήνας. Όπως αναφέρουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις:
“Η πανελλαδική συγκέντρωση προετοιμάσθηκε μέσα από ένα πρόγραμμα περιφερειακών συσκέψεων και μεγάλων συγκεντρώσεων σε όλη την χώρα. Με την μεγάλη συγκέντρωση των συνταξιούχων της Αττικής στις 14 Νοέμβρη. Μετά από όλη αυτή την αγωνιστική πορεία ο Υπουργός Εργασίας και οι δύο Υφυπουργοί δέχθηκαν την αντιπροσωπία της ΣΕΑ να συζητήσουν επάνω στα προβλήματα των συνταξιούχων σε αντίθεση με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου που ποτέ δεν μας δέχθηκε.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν όλα τα προβλήματα του συνταξιουχικού κόσμου της χώρας μας και η απαίτησή να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για την λύση τους. Ο Υπουργός και οι Υφυπουργοί, αφού άκουσαν την παρουσίαση των αιτημάτων των συνταξιούχων από την αντιπροσωπία της ΣΕΑ, έδωσαν την υπόσχεση ότι αυτά θα μελετηθούν. Ο ίδιος ο υπουργός αναγνώρισε ότι σε ορισμένα ζητήματα από αυτά που τέθηκαν στην συζήτηση χρειάζεται να δοθούν λύσεις, αλλά μέσα στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής. Επίσης το υπουργείο ανέλαβε την υποχρέωση να μας δοθούν γραπτές απαντήσεις σε συνεργασία και με το Υπουργείο οικονομικών, επάνω στα θέματα που γραπτά τους δώσαμε με τα αιτήματα των συνταξιούχων.

Η ΣΕΑ από την πλευρά της τόνισε ότι ο συνταξιουχικός κόσμος υποφέρει και τα αιτήματα των συνταξιούχων δεν έχουν περιθώρια παρά για άμεσες λύσεις. Έκανε καθαρό ότι οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να συμβιβασθούν και να αποδεχθούν μετά από 13 χρόνια φοβερών περικοπών στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, στο ΕΚΑΣ, στα δώρα, στην υγεία, σε πληρωμένες κοινωνικές παροχές, να μην δίνονται ουσιαστικές αυξήσεις. Σε μια μερίδα συνταξιούχων που δόθηκαν αυτές είναι κάτω από τον πληθωρισμό και σε 800.000 που έχει την λεγόμενη προσωπική διαφορά δεν δόθηκε καμία αύξηση. Οι συνταξιούχοι δεν δέχονται να δίνονται επιδόματα ψίχουλα, την στιγμή που πρέπει να δίνονται τα πληρωμένα δώρα. Να γίνονται κρατήσεις για την υγεία ακόμη και στους πεθαμένους. Να μην δίνονται σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά των 11μηνών. Οι συντάξεις χηρείας να είναι κάτω από την εθνική σύνταξη. Να μην προσλαμβάνονται, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό στον ΕΦΚΑ για την έκδοση των συντάξεων.
Η ΣΕΑ εκτιμάει και αυτό επιβεβαιώνεται μετά την συνάντηση, ότι το αιτήματα των συνταξιούχων δεν χωράνε στα πλαίσια των δημοσιονομικών πολιτικών της κυβέρνησης. Καλεί τα σωματεία της δύναμής της σε όλη την χώρα να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, να ενημερώσουν μέσα από συνελεύσεις, ανακοινώσεις και συζητήσεις τα μέλη τους, όλους τους συνταξιούχους για την πορεία των εξελίξεων. Πρέπει να γίνεται καθαρό ότι από την μεριά μας δεν θα σταματήσουμε ούτε για μια στιγμή τις αγωνιστικές μας προσπάθειες για να δοθούν λύσεις στα οξυμένα μας προβλήματα.

Η ΣΕΑ σε τακτά διαστήματα θα κρατάει τα σωματεία της ενήμερα για την πορεία του αγώνα μας και τις εξελίξεις έχοντας καθαρό ότι όσα διεκδικούμε είναι δικά μας, πληρωμένα με τον αγώνα μιας ζωής και δεν τα χρωστάμε σε καμιά κυβέρνηση, σε κανένα Υπουργό, σε κανένα τραπεζίτη. Με τον αγώνα μας θα τα διεκδικήσουμε μέχρι την δικαίωση.
Οι συνταξιούχοι που πήραν μέρος στην κορυφαία Πανελλαδική συγκέντρωση με μια φωνή απαντάνε στην κυβέρνηση, ότι γυρίζοντας στο τόπο τους θα συνεχίσουν να διεκδικούν όλα όσα τους έχουν αφαιρεθεί:
 Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού.
 Νομοθετική κατοχύρωση, ρύθμιση και απόδοση της 13ης και της 14ης σύνταξης.
 Άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015 – 2016.
 Ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.
 Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ).
 Η σύνταξη χηρείας να αποδίδεται στο 70% της σύνταξης του αποθανόντος, χωρίς άλλη περικοπή.
 Κατάργηση της κράτησης υπέρ Υγείας, αρχίζοντας άμεσα από τις επικουρικές και τις συντάξεις χηρείας, κ.λπ.
 Να δοθούν συντάξεις σε όσους χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία, με ρύθμιση των χρεών, αφού αφαιρεθούν τόκοι και πρόστιμα, το υπόλοιπο ποσό να το κρατάνε από τη σύνταξή τους μέχρι 15%.
 Η «εθνική σύνταξη» να αποδίδεται σε όλες τις συντάξεις.
 Να εκδοθούν άμεσα οι εκκρεμείς συντάξεις των δικαιούχων από τη Θεσσαλία.
 Ουσιαστικά μέτρα για ενίσχυση της Υγείας.
 Να μειωθούν οι τιμές στα βασικά είδη κατανάλωσης, να σταματήσουν η φοροληστεία και οι πλειστηριασμοί κλπ.”

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το