ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εικόνες από drone μετά από την βόμβα στον ΣΚΑΪ

Ελλάδα

Νεκρός 45χρονος στα Τρίκαλα από ανακοπή

Τοπικά

Διάρρηξη σε σχολικό συγκρότημα της Λάρισας

Τοπικά

Kρήτη: Ακόμα ένας νεκρός στην άσφαλτο

Ελλάδα

ΕΠΟμενο ήταν…

Η Απτυχίωτη

Έφυγε από τη ζώη 52χρονος στον Βόλο

Τοπικά

Ο καιρός σήμερα στον Βόλο

Τοπικά

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ κοντά στην Αλόννησο

Τοπικά

Νεκρή φώκια ξεβράστηκε σε παραλία των Χανίων

Ελλάδα

Τοπικά

«Μαζί για τον Βόλο» : Εύλογες οι ανησυχίες για τις συνέπειες από την καύση SRF στην περιοχή

Την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που προκαλεί στην δημόσια υγεία η καύση SRF εκφράζουν με νέα ανακοίνωσή τους τα μέλη της δημοτικής κίνησης «Μαζί για τον Βόλο», ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους να παρευρεθούμε στην εκδήλωση που διοργανώνει για το θέμα αυτό η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών, το Σάββατο 9/12 στις 6.30μμ στο κτήριο Παπαστράτου.

Τα μέλη της παράταξης διατυπώνουν για μια ακόμη φορά τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ Βόλου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων το σημαντικό διαχρονικό πρόβλημα αέριας ρύπανσης που αντιμετωπίζει το Πολεοδομικό Συγκρότημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Όπως είναι γνωστό πριν λίγο καιρό η Δημοτική Αρχή Βόλου παρά τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι αντιπολιτεύσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, φορείς και συλλογικότητες της πόλης, πήρε απόφαση να προχωρήσει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέας μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Μαγνησίας η οποία προσανατολίζεται μάλιστα και στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων SRF του οποίου η χρήση προορίζεται πολύ πιθανά και για τις τσιμεντοβιομηχανίες της περιοχής μας.

Να μην σταθούμε μόνο στο «κρυφτό» που παίχτηκε μεταξύ Δημοτικής Αρχής και πολιτών με σκοπό να ξανασυζητηθεί το θέμα σε νέο Δημοτικό Συμβούλιο, με απόφαση της Δημοτικής Αρχής, αλλά να μπούμε στην ουσία η οποία και δικαιολογεί όλες τις ανησυχίες. Η παραγωγή SRF ή αλλιώς RDF είναι μία διαδικασία η οποία δρα ανταγωνιστικά στην ποιοτική ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή διότι όσα παραπάνω «ενναλακτικά» καύσιμα παράγεις τόσο λιγότερη ανακύκλωση θα έχεις. Γι’ αυτό και σε όλη την προηγμένη Ευρώπη το μοντέλο αυτό σιγά σιγά εγκαταλείπεται. Μία διαδικασία για την οποία έχει εκφράσει αντιρρήσεις και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) λέγοντας πως δεν είναι και η ιδανικότερη λύση σύμφωνα πάντα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ).

Πέρα όμως από τον τρόπο παραγωγής του SRF και παρά κάποιων κοινοτικών οδηγιών περί χρήσης «ενναλακτικών» καυσίμων για παραγωγή ενέργειας (υπό αυστηρές πάντα προϋποθέσεις και παραμέτρους), εγείρονται έντονες ανησυχίες για την καύση των υλικών αυτών ειδικότερα όταν αυτή γίνεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Είναι τόσες πολλές οι παράμετροι που θα έπρεπε να πληρούνται (και δεν ξέρουμε καν αν αρκούν και αυτές) που δυστυχώς στην συγκεκριμένη Ελληνική πραγματικότητα, με τον υποστελεχομένο κρατικό μηχανισμό, τους πολύ αραιούς ελέγχους (τόσο στην καύση όσο και για την ποιότητα του υπολείμματος της ανακύκλωσης) αλλά και τις διαπιστωμένες παραβάσεις (έστω και από αυτούς τους αραιούς ελέγχους που έχουν γίνει) καθιστά λογικό να εκφράζονται ανησυχίες αλλά και πιθανές αντιρρήσεις (εφόσον δεν υπάρχει 100% διασφάλιση) για την καύση αυτών των υλικών στην περιοχή μας. Μια περιοχή η οποία, όπως γνωρίζουμε, αντιμετωπίζει, για πολλούς λόγους, σημαντικό διαχρονικό πρόβλημα αέριας ρύπανσης.

Γι’ αυτόν τον λόγο και προκειμένου να ενημερωθούμε καλύτερα πάνω στο κομμάτι αυτό, θα παρευρεθούμε στην εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Πολιτών το Σάββατο 9/12 στις 6.30μμ στο κτήριο Παπαστράτου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το