Τοπικά

Μαζί για τον Βόλο: Δόγμα Νόμου με ταυτόχρονη οικονομική ασφυξία στα Πανεπιστήμια

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» κατέθεσε ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με το οποίο καταγγέλλονται οι προωθούμενες αλλαγές του νομοσχεδίου των Υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη και ζητείται η απόσυρσή του. Στο ψήφισμα αναφέρεται, πέραν της κριτικής για τα μέτρα ελέγχου στα Πανεπιστήμια και τη συγκρότηση πανεπιστημιακού σώματος της ΕΛ.ΑΣ., που χαρακτηρίζεται «ευρωπαϊκή πρωτοτυπία», ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα οδηγήσει στη δραματική μείωση του αριθμού των φοιτητών και στο κλείσιμο πολλών τμημάτων, με σημαντικό αντίκτυπο και στην τοπική οικονομία, ενώ παράλληλα τονίζεται ο σημαντικός ρόλος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην ανάπτυξη του Βόλου.

Το κείμενο του ψηφίσματος:

«Το κοινό νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας & Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη για την Παιδεία, του οποίου η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε και πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα, αποτελεί μια μαύρη σελίδα για την ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας. Σε μια περίοδο που οι επιπτώσεις της πανδημίας σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής πλήττουν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πρωτοφανή πολιτική υποβάθμισης του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, μειώνοντας δραματικά τον αριθμό των εισακτέων και θεσμοθετώντας οπισθοδρομικές και αυταρχικές δομές ελέγχου και καταστολής στο χώρο των Πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο θεσπίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την πρόσβαση των μαθητών/-τριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την ευθύνη για τη διαμόρφωση της οποίας θα έχουν τα Πανεπιστήμια με άμεσο αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση των εισακτέων και τον μαζικό αποκλεισμό μαθητών/-τριών από την τριτοβάθμια. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο κλείσιμο πολλών ακαδημαϊκών τμημάτων, πολιτική που είχε διαφανεί από την αρχή της κυβερνητικής θητείας με την κατάργηση 38 τμημάτων, ένα εκ των οποίων στο Βόλο, και που επιβεβαιώθηκε από την ίδια την υπουργό Παιδείας σε πρόσφατη ραδιοφωνική της συνέντευξη. Την ίδια στιγμή η κα. Κεραμέως εξισώνει με τρόπο απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό τα πτυχία των Πανεπιστημίων με εκείνα των Κολεγίων, ωθώντας δεκάδες χιλιάδες μαθητές/-τριες που αποκλείει από τα ΑΕΙ στην ιδιωτική εκπαίδευση, οξύνοντας τις ανισότητες και υπονομεύοντας το δημόσιο αγαθό της Παιδείας.

Μάλιστα την στιγμή που η εκπαίδευση έχει άμεση ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης της, η κυβέρνηση επιλέγει να σπαταλήσει πόρους προκειμένου να εδραιώσει ένα δόγμα «νόμου και τάξης» εντός των Πανεπιστημίων. Έτσι λοιπόν έχουμε την πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία της συγκρότησης ειδικού σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας υπό την ΕΛ.ΑΣ. (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημίων), την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης ήχου και εικόνας, τον έλεγχο κατά την είσοδο και την έξοδο από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τη δημιουργία πειθαρχικών συμβουλίων για φοιτητές που θα βρίσκονται πλέον υπό την απειλή της διαγραφής τους. Αντί της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών των ΑΕΙ για την ενίσχυση του διδακτικού και ερευνητικού τους έργου, η κυβέρνηση δαπανά υπέρογκα ποσά σε μηχανισμούς επιτήρησης και καταστολής, φύσει και θέσει ξένους στον ακαδημαϊκό χώρο και στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης, παρά την ηχηρή αντίθεση της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Τέλος, η κυβέρνηση, απειλεί με επιπλέον οικονομική ασφυξία τα πανεπιστήμια, όταν από την μια πλευρά προβλέπει ότι θα πρέπει εκείνα να επωμιστούν το κόστος για την εφαρμογή όλων των παραπάνω μέτρων χρησιμοποιώντας τα χρήματα των ΕΛΚΕ, και από την άλλη τα απειλεί με μείωση της χρηματοδότησης αν αρνηθούν να εφαρμόσουν τις παραπάνω διατάξεις εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

Τα ελληνικά Πανεπιστήμια επιδεικνύουν σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο παρά τις κατά καιρούς χρηματοδοτικές δυσκολίες και ελλείψεις, και διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Στο Βόλο λειτουργούν 14 τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με χιλιάδες φοιτητές/-τριες που συμβάλλουν στην τοπική οικονομία και η ενδεχόμενη σημαντική μείωση του αριθμού τους θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα. Επίσης, οι επενδύσεις που υλοποιεί το ίδρυμα ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας το τον μεγαλύτερο εργοδότη και επενδυτή όχι μόνο στο Βόλο, αλλά και σε ολόκληρη την κεντρική Ελλάδα.

Από τη διάσωση του ιστορικού προφίλ της πόλης μέσω της επανάχρησης των βιομηχανικών κτηρίων, τις σημαντικές τεχνολογικές υποδομές και την υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων, φορέων, της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, μέχρι τα σημερινά μεγάλα έργα της Πολυτεχνικής Σχολής, του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου στην Κίτρινη Αποθήκη και της Βαμβακουργίας, αλλά και τη διεθνή ανάδειξή του μέσω συνδέσεων με άλλα ιδρύματα, όπως το Ινστιτούτο Κομφούκιος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμβάλλει καθοριστικά στην αστική οικονομία και ανάπτυξη και την αναβάθμιση περιοχών του πολεοδομικού συγκροτήματος .

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου καταδικάζει τις πολιτικές υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που βάζουν εμπόδια στο μέλλον της νέας γενιάς, περιστέλλουν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, ναρκοθετούν την ανάπτυξη της επιστημονικής και ερευνητικής παραγωγής και υπονομεύουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου στην πόλη μας και την τοπική οικονομία και ζητά την απόσυρση του Νομοσχεδίου.»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το