Επιστήμη, Θ Plus

Μαύρη τρύπα: Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία της!

Στελέχη του διεθνούς τηλεσκοπίου Event Horizon Telescope (EHT), του Εθνικού Ίδρυματος Επιστημών των ΗΠΑ (NSF) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά επετεύχθη η απευθείας παρατήρηση μιας μαύρης τρύπας.

Μετά από προσπάθειες πολλών ετών και την διασύνδεση διάσπαρτων τηλεσκοπίων σε όλο τον κόσμο οι επιστήμονες κατάφεραν να φωτογραφήσουν την μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γιγάντιου γαλαξία Μ87. Η φωτογραφία που δόθηκε στην δημοσιότητα δείχνει την δραστηριότητα που υπάρχει γύρω από την μαύρη τρύπαιδίως του λεγόμενου «ορίζοντα γεγονότων», δηλαδή της «περιμέτρου» πέρα από την οποία τίποτε δεν μπορεί να δραπετεύσει, ούτε το φως.

Μεσιέ 87
Ο Μεσιέ 87 (επίσης γνωστός ως M87, Α της Παρθένου και NGC 4486) είναι το όνομα ενός γιγαντιαίου ελλειπτικού γαλαξία στον αστερισμό της Παρθένου. Είναι ο μεγαλύτερος και φωτεινότερος γαλαξίας μέσα στο βόρειο ομώνυμο σμήνος της Παρθένου.

Στην πραγματικότητα οι ερευνητές φωτογράφισαν την «σκιά» που ρίχνει η μαύρη τρύπα στο φωτεινό υπόβαθρο των αερίων που στροβιλίζονται γύρω της αφού είναι αδύνατο να δει κανείς τι πραγματικά υπάρχει στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας, από όπου δεν μπορεί να δραπετεύσει τίποτε, ούτε το φως. Οι αστρονόμοι έχουν επιτέλους μια -έστω μικρή και θολή- εικόνα του ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας.

Το επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο στην πιο λεπτομερή μελέτη των μελανών οπών και των μυστικών που κρύβουν ενώ θα μπορέσουν οι επιστήμονες να συλλέξουν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να ελέγξουν την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας

Ταυτόχρονες συνεντεύξεις τύπου πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, στη Σαγκάη, στην Ταϊπέι, στο Σαντιάγο της Χιλής και στο Τόκιο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το