Οικονομία

«Μαύρες» προβλέψεις: Το 2034 η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση

simaia708_8

«Μέχρι τις αρχές του 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνώνεται κατά 0,8% ετησίως, ενώ το ποσοστό ανεργίας θα είναι στα ύψη. Κι αυτό θα ισχύσει υπό το αισιόδοξο σενάριο ότι δεν πρόκειται να επισυμβούν άλλα σοκ και ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ».

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση για το 2015 της εταιρείας Prognos AG, με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, για θέματα που άπτονται των εξελίξεων σε διάφορες πτυχές της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας και που δημοσιοποιεί η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Στην έκθεση γίνεται ειδική μνεία στο υψηλό ποσοστό χρέους. «Από το 2008 ως σήμερα η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ της χώρας διπλασιάστηκε και έφτασε το 200%. Μέχρι το 2022 θα αγγίξει το 245%», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Χωρίς ένα αληθινό κούρεμα χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Prognos AG Μίκαελ Μπέμερ

Ο Μπέμερ αναφέρεται και στις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Υποστηρίζει ότι χρειάζεται μια ακόμη γενιά μέχρις ότου οι Έλληνες βρεθούν στην ίδια θέση όπως και πριν την κρίση. «Από το 2008 η χώρα έχει απολέσει το 1/3 της οικονομικής της ισχύος, σήμερα 1 στους 4 νέους είναι δηλωμένος άνεργος», αναφέρει.

Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κάθε τόσο προβλέπει αισθητή βελτίωση της κατάστασης, στην έκθεση προβλέπεται ότι μόνο τη δεκαετία του 2020 θα μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει το ΑΕΠ της πάνω από το 2% και να πορευτεί σε έναν σίγουρο δρόμο ανάπτυξης, ενώ μόλις το 2034 θα επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης. Μέχρις ότου το ποσοστό ανεργίας κατέβει στο 10%, που είναι και αυτό υψηλό, θα περάσουν 25 ολόκληρα χρόνια. Ο Μπέμερ παραδέχεται, βέβαια, ότι ειδικά για την Ελλάδα τα προγνωστικά ενέχουν μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το