Τοπικά

Μαύρα ταμεία και τακτοποίηση ημετέρων καταγγέλλουν οι Δρόμοι Συνεργασίας

ΔΣ 10-11-20140

Η παράταξη του Μαργαρίτη Πατσιαντά «Δρόμοι Συνεργασίας Ανατροπής κι Αλληλεγγύης» εξαπολύει σκληρή επίθεση στην δημοτική αρχή του Βόλου μέσω ανακοίνωσης που υπογράφει ο δημοτικός σύμβουλος Ιάσων Αποστολάκης. Οι Δρόμοι Συνεργασίας κατηγορούν τη δημοτική αρχή ως εκφραστή του σάπιου πολιτικού συστήματος, που ή ίδια κατήγγειλε πριν αναρριχηθεί στην εξουσία, ενώ αναφέρουν ότι απόφαση της δημοτικής αρχής να προσλάβει εταιρείες συμβούλων στο δήμο, «κρύβει» μαύρα ταμεία και τακτοποίηση ημετέρων. Η παράταξη, μέσω του δημοτικού συμβούλου, καταγγέλλει τον εκχυδαϊσμό της τοπικής πολιτικής ζωής.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χθες 10/11/14, με τις γνωστές πλέον συμπεριφορές από την πλευρά της νέας δημοτικής αρχής, που  κανονικά θα έπρεπε να προκαλούν θυμηδία σε όλους τους Βολιώτες, ανεξαρτήτως της επιλογής τους στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Εάν αρχίσει όλος αυτός ο ευτελισμός να θεωρείται μια κανονικότητα, τότε η πόλη βαδίζει σε πάρα πολύ επικίνδυνα μονοπάτια.

Και όμως! Σε μια από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου όπως αυτή που συζητήθηκαν δύο κορυφαία θέματα όπως είναι το τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και ο Προϋπολογισμός, η απαξίωση και η υποβάθμιση της διαδικασίας συζήτησης από την πλειοψηφία καταδεικνύει ακριβώς αυτό. Πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς την χλεύη που εισέπραττε σε κάθε ερώτηση όποιος σύμβουλος της μειοψηφίας ήθελε να τοποθετηθεί σχετικά με τα ΄΄μαργαριτάρια΄΄ του νέου προϋπολογισμού; Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς, ότι ουδείς σύμβουλος της πλειοψηφίας δεν είχε μια απορία έστω για τους κωδικούς που ο τελευταίος περιλαμβάνει; Τι άλλα λόγια να χρησιμοποιήσει κανείς όταν ο Δήμαρχος αποχωρεί κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού αρνούμενος να συζητήσει οτιδήποτε;

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε πάρα πολλούς λόγους για τους οποίους λέμε όχι στον νέο προϋπολογισμό.  Συνεχίζει την πεπατημένη πολιτική λιτότητας στους ΟΤΑ, περιλαμβάνει περικοπές στην κοινωνική πολιτική και τον πολιτισμό και πολλά άλλα. Το γιατί η νέα δημοτική αρχή, που υποτίθεται ήρθε για να αλλάξει τα πάντα δεν κάνει σχεδόν(!) καμία αλλαγή στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και που είχε την δυνατότητα να προβεί σε κάποιες έστω βασικές αλλαγές, είναι θέμα πολιτικής επιλογής της. Συνέχιση πολιτικών στραγγαλισμού των ΟΤΑ, παραδοχή του status quo και καμία αντιπαράθεση με τέτοιες λογικές.

Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι ο τρόπος με τον οποίο καταρρέει η εικόνα της φρεσκάδας και του δήθεν αντισυστημικού προφίλ που καλλιέργησε προεκλογικά η δημοτική αρχή. Η νέα δημοτική αρχή δυστυχώς, όχι για αυτή αλλά για όλη την πόλη, όχι μόνο αντισυστημική και κόντρα στο κατεστημένο δεν είναι, όχι μόνο δεν ήρθε για να κάνει τομές, αλλά ακόμα δεν ξεκίνησε η θητεία της και ήδη το νέο ΄΄σύστημα΄΄ είναι εδώ. Σύστημα νέας εποχής-νέας δυναμικής. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δυστυχώς δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Εκτός των  κωδικών που αφορούν αμοιβές τρίτων με την ιδιότητα νομικού προσώπου και που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση σε σχέση με το παρελθόν, υπάρχουν και νέοι που ουδέποτε υπήρχαν σε καμία δημοτική αρχή, ακόμη και αυτών που από τον λαό του Βόλου κρίθηκαν ως οι πλέον ακατάλληλες (ονόματα δεν λέμε υπολήψεις δεν θίγουμε!). Αυτοί αφορούν ειδικούς εξειδικευμένους συμβούλους και το ποσό υπερβαίνει τις 200 χιλ. ευρώ.

Θα περίμενε κανείς μια δημοτική αρχή πρώτα να σχεδιάσει τι θέλει να κάνει και μετά πόσο θα κοστίσει. Αντιθέτως διακρίνουμε μια πρεμούρα να μοιράσουμε εύκολα δημόσιο χρήμα αφού εδώ πρώτα έχουμε το κονδύλι και μετά θα μας αποκαλύψει η δημοτική αρχή τι θα κάνουν οι παραπάνω ΄΄σοφοί΄΄. Παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τι ακριβώς θα προσφέρει ο σύμβουλος αγροδιατροφικού προτύπου με στόχο την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και πρέπει να αμείβεται με 72.570 ευρώ ετησίως; Ως δημοτική κίνηση επιπλέον αφελώς αναρωτιόμαστε: το ποσό είναι τυχαίο; Αν αφαιρέσει κανείς το ΦΠΑ η αμοιβή είναι κάτω από το ύψος των 60χιλ, ποσό που επιτρέπει όλως τυχαίως πρόχειρο διαγωνισμό (3 προσφορές και τελειώσαμε) και όχι ανοικτό.

Το θέμα του τουρισμού επίσης είναι για να αναρωτιέται κανείς. Τι θα προσφέρει ένας ΄΄γκουρού΄΄ στα θέματα τουριστικής προβολής και πρέπει να αμείβεται με 24.600 ευρώ; Η  νέα δημοτική αρχή δεν ήξερε άραγε ότι ήδη τρέχει πρόγραμμα Leader αξίας 100χιλ. ευρώ που είναι σε ισχύ και για το 2015 (συνεργασία με δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου); Ένα πρόγραμμα που δεν κόστισε τίποτα αφού η μελέτη εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου. Ναι, αυτές που τόσο εύκολα ο νέος Δήμαρχος απαξιώνει.

Οι μάσκες πέφτουν. Όλα όσα κατηγορούσε η νέα δημοτική αρχή περί σάπιου πολιτικού συστήματος (που όντως νοσηρά φαινόμενα έστρωσαν τον δρόμο για αυτό που ζούμε τώρα), τα κάνει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το